İnsülin vücutta güç istikrarını denetim eden bir hormondur.Kandaki şekerin hücre içine girmesini sağlamaktadır.Hücre içine giren glukoz,enerji kaynağı olarak kullanılır.Böylece kanda şekerin yükselmesi de önlenmiş olur.Diyabet,kandaki glukoz seviyesini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği yahut etkisizliği sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Yerkürede her yıl diyabet,bir milyondan ziyade bireye amputasyon yapılmasına,500 milyon bireyde böbrek yetmezliğine,300 milyon insanda ise körlüğe neden olmaktadır.Günümüzde,artan obezite,sedanter hayat biçimi ve bed beslenme alışkanlıklarından ötürü diyabet görülme sıklığı gitgide artmaktadır.
Kan şekerimiz kaç olmalı?
Açlık kan şekeri sağlıklı şahısta 90 mg/dl altında,
Tokluk kan şekeri ise sağlıklı insanda 2. saatte 140 mg/dl nin altında olmalıdır.
Kan şekerinin olabildiğince sıradana yakın seviyelerde tutulması duyusal-sinirsel meseleler,görme sorunları,böbrek hasarları,kalp bunalımı ve felç üzere önemli sıhhat problemleri ile müsabaka riskini azalmaktadır.Bu sebeple kâfi ve istikrarlı beslenme diyabet tedavisinde epeyce değerli bir rol oynar.
Diyabet tedavisinin hedefi kan şekeri denetimini sağlayarak,gelişebilecek komplikasyonları önlemek yahut geciktirmektir.Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğuna nazaran diyabet tedavisinin temelini de sağlıklı bir diyet oluşturur.
Umumi Haberler
1-Diyabetli olmak demek hayatınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yememeniz gerektiği manasına gelmez.Sadece besin çeşidine ve ölçüsüne dikkat etmeniz gerekmektedir.
2-Kan şekeri seviyelerini etkileyen temel besin öğesi karbonhidratlardır.Karbonhidrat muhtaçlığı mümkün olduğunca glisemik indeksi düşük yiyeceklerden karşılanmalıdır.
3-Karbonhidratlar tek başlarına alınmamalı, rastgele bir protein kaynağıyla birlikte tüketilmelidir.Örn; muzlu süt üzere..
4-Uzun müddet aç kalınmamalı,ana öğünler küçük ara öğünler ile desteklenmelidir.
5-Basit şeker içeren reçel,bal,çay şekeri,tatlı üzere besinlerden uzak durulmalıdır.Bu besinlerin diyabetik olanları tercih edilebilir.
6-Lif içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi rafine besinlere orantıyla daha az kuvvet verdiği üzere doygunluğu da arttıracaktır.Günlük önerilen posa tüketimi 25-35 gr'dır.(Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın,hazır meyve suyu mahalline taze meyve yemeyi tercih edin, diyetinizde kuru baklagillere sıklıkla mahal verin)
7-Günlük 2,5 lt suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin.
8-Öğünlerinizde tükettiklerinizi not edip,yemekten 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilirsiniz.
DİYETİSYEN MELDA ERDEN
Yerkürede her yıl diyabet,bir milyondan ziyade bireye amputasyon yapılmasına,500 milyon bireyde böbrek yetmezliğine,300 milyon insanda ise körlüğe neden olmaktadır.Günümüzde,artan obezite,sedanter hayat biçimi ve bed beslenme alışkanlıklarından ötürü diyabet görülme sıklığı gitgide artmaktadır.
Kan şekerimiz kaç olmalı?
Açlık kan şekeri sağlıklı şahısta 90 mg/dl altında,
Tokluk kan şekeri ise sağlıklı insanda 2. saatte 140 mg/dl nin altında olmalıdır.
Kan şekerinin olabildiğince sıradana yakın seviyelerde tutulması duyusal-sinirsel meseleler,görme sorunları,böbrek hasarları,kalp bunalımı ve felç üzere önemli sıhhat problemleri ile müsabaka riskini azalmaktadır.Bu sebeple kâfi ve istikrarlı beslenme diyabet tedavisinde epeyce değerli bir rol oynar.
Diyabet tedavisinin hedefi kan şekeri denetimini sağlayarak,gelişebilecek komplikasyonları önlemek yahut geciktirmektir.Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğuna nazaran diyabet tedavisinin temelini de sağlıklı bir diyet oluşturur.
Umumi Haberler
1-Diyabetli olmak demek hayatınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yememeniz gerektiği manasına gelmez.Sadece besin çeşidine ve ölçüsüne dikkat etmeniz gerekmektedir.
2-Kan şekeri seviyelerini etkileyen temel besin öğesi karbonhidratlardır.Karbonhidrat muhtaçlığı mümkün olduğunca glisemik indeksi düşük yiyeceklerden karşılanmalıdır.
3-Karbonhidratlar tek başlarına alınmamalı, rastgele bir protein kaynağıyla birlikte tüketilmelidir.Örn; muzlu süt üzere..
4-Uzun müddet aç kalınmamalı,ana öğünler küçük ara öğünler ile desteklenmelidir.
5-Basit şeker içeren reçel,bal,çay şekeri,tatlı üzere besinlerden uzak durulmalıdır.Bu besinlerin diyabetik olanları tercih edilebilir.
6-Lif içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi rafine besinlere orantıyla daha az kuvvet verdiği üzere doygunluğu da arttıracaktır.Günlük önerilen posa tüketimi 25-35 gr'dır.(Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın,hazır meyve suyu mahalline taze meyve yemeyi tercih edin, diyetinizde kuru baklagillere sıklıkla mahal verin)
7-Günlük 2,5 lt suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin.
8-Öğünlerinizde tükettiklerinizi not edip,yemekten 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilirsiniz.
DİYETİSYEN MELDA ERDEN