Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet yerkürede gittikiçe yaygınlaşıyor ve her geçen gün daha ziyade insan diyabetle yaşamaya başlıyor.
Diyabetle yaşamayı engebeli ve çamurlu bir yolda yürümeye benzetebilirsiniz. Yola müsait materyallerle çıkar ve dikkatli yürürseniz ne üzerinize çok çokça çamur bulaşır ne de yolculuğunuz kabusa dönüşür. Ancak dikkatli olmazsanız ve müsait ekipmanınız da yoksa her geçen dakika daha çok çamura saplanır ve ilerleyemez hale gelirsiniz. Diyabeti de olduğu üzere kabul edip onunla koordinasyonlu halde yaşamak gerekiyor. O size değil siz ona armoni sağlamalısınız. Uymadığınızda, ne yazık ki uğraşmanız gereken bir grup sair illetleri da beraberinde getiriyor.
Diyabetle yaşamak hayattan kopmak yahut hayatın lezzetlerinden vazgeçmek demek değildir. Elbette dikkat etmeniz gereken birtakım kurallar olacaktır. Günlük hayatımızda uymamız gereken öbür tüm kuralların bilakis diyabette birden fazla kuralı vücudunuz ve sıhhatiniz belirliyor ki bunlar da diyabetle hayat için uyulması gereken en kıymetli kurallardır.
Diyabet tanısı alan bireylerin birinci anda dünyaları başlarına yıkılıyor. Birinci akla gelen ise birtakım yiyecekleri bir daha asla tüketemeyecek olmak. Beslenmede sınırsız diye bir şey olmadığı üzere yasak da yok! Değerli olan porsiyon denetimini yapabilmek ve bölgesi geldiğinde kendimize dur diyebilmektir.
Diyabetin koyduğu en kıymetli kural sağlıklı beslenmektir. 2. değerli kural ise mütenasip porsiyonlarla beslenmektir. Öyleyse bu kurallara uymak için yapılması gerekenlere bakalım:
1.Ana öğünlerde 4 besin kümesinden da alınması sağlıklı beslenme için olmazsa olmazlardan. 4 besin kümesi dediğimiz ise 1) Süt ve yoğurt 2) Et ve et eserleri ile yumurta 3) Tahıllar ve ekmekler 4) Zerzevat ve meyveler.
2.Beslenmede ziyade kilo alımına ve kan şekeri regülasyonunun bozulmasına sebep olacak çokça yağ ve yağlı besinler tüketilmemelidir. Diabette istenmeyen kilo alımı, diyabetin denetimini güçleştirecektir.
3.Kan şekeri istikrarını asıl etkileyenler ise karbonhidrat içeren besinlerdir. Tükettiğimiz tahılların yanı sıra sebzelerde, meyvelerde, sütte, yoğurtta, kurubaklagillerde ve alışılmış ki şekerli besinlerde karbonhidrat vardır. Bu da tükettiğimiz tüm besinlerin kan şekerimizi etkilediği mealine gelmektedir.
4.Beslenmemizde kesinlikle sağlıklı pişirme formülleri terch edilmelidir. Besinleri haşlama, fırınlama ve buğulama sağlıklı pişirme yollarıdır. Fakat kızartma ve kavurma yolları hem beslenmedeki yağ ölçüsünü arttırırlar hem de kalp marazı, karaciğer yağlanması ve kanser üzere marazlara taban hazırlarlar.
5.Posa tüketimi kesinlikle arttırılmalıdır. Posanın umum sıhhati olumlu tarafta etkilemesinin yanı sıra diyabet üzerine son nokta önmelii tesirleri bulunmaktadır. Posa, kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Kan şekeri çok yükselmediği için yüksek kan şekerine bağlı komplikasyonları azaltır. Bağırsak hareketlerini düzenler ve ziyade yağ emilimini handikaplar. Zerzevat, meyve ve kurubaklagillerin tüketiminin değeri posa konusunda daha çok ortaya çıkar.
6.Diyabetlilerin bir bakıma ömür kuralları sağlıklı yaşamaktır. Bu doğrultuda egzersiz de hayatın bir kesimi olmalıdır. Günlük yaşantıya ek edilen en az 30 dakikalık tempolu bir egzersiz diyabetle yaşamayı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
7.Diyabetli bireylerin, evlat yahut yetişkin diyabetle yaşayabilmeleri için kişisel gereksinimlerini bilmeleri gerekir. Gereksinimi bilmek ve ona nazaran beslenmek, diyabetin komplikasyonlarının görülme riskini minimuma indirecektir. Kişisel gereksinim ömür koşullarına, aktivite seviyesine ve damak tadına nazaran değişecektir. Bu noktada diyetisyen bir ömür partneridir.
Diyetisyen ve diyabetli bireylerin işbirliği, diyabetlinin hayatını en üst seviyede kolaylaştırır. Diyabetin olabildiğince kolay idame edilebilmesi için teknolojik imkanların da yardımıyla, tedavi çok daha ferdî hale gelebilmiştir. Bu doğrultuda, diyabetlilerin kesinlikle diyetisyenlerinden ve doktorlarından aktüel gelişmelerle ilgili malumat almalarında yarar vardır. Hurafelere inanmadan ve bilimin ışığından çıkmadan diyabetle sağlıklı bir ömür dilerim.
Diyabetle yaşamayı engebeli ve çamurlu bir yolda yürümeye benzetebilirsiniz. Yola müsait materyallerle çıkar ve dikkatli yürürseniz ne üzerinize çok çokça çamur bulaşır ne de yolculuğunuz kabusa dönüşür. Ancak dikkatli olmazsanız ve müsait ekipmanınız da yoksa her geçen dakika daha çok çamura saplanır ve ilerleyemez hale gelirsiniz. Diyabeti de olduğu üzere kabul edip onunla koordinasyonlu halde yaşamak gerekiyor. O size değil siz ona armoni sağlamalısınız. Uymadığınızda, ne yazık ki uğraşmanız gereken bir grup sair illetleri da beraberinde getiriyor.
Diyabetle yaşamak hayattan kopmak yahut hayatın lezzetlerinden vazgeçmek demek değildir. Elbette dikkat etmeniz gereken birtakım kurallar olacaktır. Günlük hayatımızda uymamız gereken öbür tüm kuralların bilakis diyabette birden fazla kuralı vücudunuz ve sıhhatiniz belirliyor ki bunlar da diyabetle hayat için uyulması gereken en kıymetli kurallardır.
Diyabet tanısı alan bireylerin birinci anda dünyaları başlarına yıkılıyor. Birinci akla gelen ise birtakım yiyecekleri bir daha asla tüketemeyecek olmak. Beslenmede sınırsız diye bir şey olmadığı üzere yasak da yok! Değerli olan porsiyon denetimini yapabilmek ve bölgesi geldiğinde kendimize dur diyebilmektir.
Diyabetin koyduğu en kıymetli kural sağlıklı beslenmektir. 2. değerli kural ise mütenasip porsiyonlarla beslenmektir. Öyleyse bu kurallara uymak için yapılması gerekenlere bakalım:
1.Ana öğünlerde 4 besin kümesinden da alınması sağlıklı beslenme için olmazsa olmazlardan. 4 besin kümesi dediğimiz ise 1) Süt ve yoğurt 2) Et ve et eserleri ile yumurta 3) Tahıllar ve ekmekler 4) Zerzevat ve meyveler.
2.Beslenmede ziyade kilo alımına ve kan şekeri regülasyonunun bozulmasına sebep olacak çokça yağ ve yağlı besinler tüketilmemelidir. Diabette istenmeyen kilo alımı, diyabetin denetimini güçleştirecektir.
3.Kan şekeri istikrarını asıl etkileyenler ise karbonhidrat içeren besinlerdir. Tükettiğimiz tahılların yanı sıra sebzelerde, meyvelerde, sütte, yoğurtta, kurubaklagillerde ve alışılmış ki şekerli besinlerde karbonhidrat vardır. Bu da tükettiğimiz tüm besinlerin kan şekerimizi etkilediği mealine gelmektedir.
4.Beslenmemizde kesinlikle sağlıklı pişirme formülleri terch edilmelidir. Besinleri haşlama, fırınlama ve buğulama sağlıklı pişirme yollarıdır. Fakat kızartma ve kavurma yolları hem beslenmedeki yağ ölçüsünü arttırırlar hem de kalp marazı, karaciğer yağlanması ve kanser üzere marazlara taban hazırlarlar.
5.Posa tüketimi kesinlikle arttırılmalıdır. Posanın umum sıhhati olumlu tarafta etkilemesinin yanı sıra diyabet üzerine son nokta önmelii tesirleri bulunmaktadır. Posa, kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Kan şekeri çok yükselmediği için yüksek kan şekerine bağlı komplikasyonları azaltır. Bağırsak hareketlerini düzenler ve ziyade yağ emilimini handikaplar. Zerzevat, meyve ve kurubaklagillerin tüketiminin değeri posa konusunda daha çok ortaya çıkar.
6.Diyabetlilerin bir bakıma ömür kuralları sağlıklı yaşamaktır. Bu doğrultuda egzersiz de hayatın bir kesimi olmalıdır. Günlük yaşantıya ek edilen en az 30 dakikalık tempolu bir egzersiz diyabetle yaşamayı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
7.Diyabetli bireylerin, evlat yahut yetişkin diyabetle yaşayabilmeleri için kişisel gereksinimlerini bilmeleri gerekir. Gereksinimi bilmek ve ona nazaran beslenmek, diyabetin komplikasyonlarının görülme riskini minimuma indirecektir. Kişisel gereksinim ömür koşullarına, aktivite seviyesine ve damak tadına nazaran değişecektir. Bu noktada diyetisyen bir ömür partneridir.
Diyetisyen ve diyabetli bireylerin işbirliği, diyabetlinin hayatını en üst seviyede kolaylaştırır. Diyabetin olabildiğince kolay idame edilebilmesi için teknolojik imkanların da yardımıyla, tedavi çok daha ferdî hale gelebilmiştir. Bu doğrultuda, diyabetlilerin kesinlikle diyetisyenlerinden ve doktorlarından aktüel gelişmelerle ilgili malumat almalarında yarar vardır. Hurafelere inanmadan ve bilimin ışığından çıkmadan diyabetle sağlıklı bir ömür dilerim.