Son konular

Diyabet Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Diyabet, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir

DİYABET TİPLERİ;

diyabet tip 1 ve tip 2 olarak 2 ye ayrılmaktadır. Tip 1 diyabet daha erken yaşlarda görülebilen insülin salgılayan pankreas beta hücre bozukluğudur.

Tip 2 diyabette insülin kullanım ve salgılanım bozukluğu mevcuttur. Bu durum aile öyküsü olanlarda , şişman kişilerde , 4 kg dan daha büyük bebek doğuran annelerde ve stresli yaşamı olan bireylerde daha sık görülür.

DİYABET TEDAVİSİ;

-yaşam tarzı değişiklikleri(karbonhidrattan fakir beslenme)

-egzersiz

-oral antidiyabetik ilaçlar

-insülin enjeksiyonu

-METABOLİK CERRAHİ OIPERASYONLARI İLE YAPILABİLMEKTEDİR. (TİP 2 DİYABETTE)

CERRAHİ TEDAVİ KRİTERLERİ NELERDİR;

-16-67 yaş aralığında olmak

-vücut kitle endeksi 30 un üzerinde olmak

-anestezi almaya engel bir durumu olmamak

-kronik sindirim sistemi rahatsızlığı olamamak

-yapılacak olan özellikli testlerde değerlerin operasyona uygun olması(HgBA1 c , insülin , c peptit )

TRANSİT BİPARTİSYON;

Diyabet cerrahisinde hastalarımıza diğer metabolik cerrahi tekniklerine göre bir çok avantaj sunan bir yöntemdir.

Bu yöntem sayesinde emilim bozulmadan ek vitamin mineral takviyesine gerek kalmadan kilo vermek verilen kiloyu uzun dönem korumak ve DİYABETTEN ÖMÜR BOYU KURTULMAK MÜMKÜNDÜR.












TRANSİT BİPARTİSYON NASIL YAPILIR:

Şeker ve kilo kontrolü sağlayan uzun dönem etkili bunun yanında diğer bypass ameliyatlarında olduğu gibi emilimi bozmayan bir tedavidir. Bu yöntem ile mideye 1 yol daha açılır böylece hem bağırsağın son kısmındaki faydalı hormonlardan vücut etki görür ki diyabet tedavisi için gereklidir hem de normal geçiş yolu açık olduğu için vitamin ve mineral emiliminde sorunlarla karşılaşılmaz.

Diyabetteki başarı oranı 10 yılın altında diyabeti olan hastalarda daha yüksektir.

Ameliyat laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılmaktadır. Karın içine kapalı yöntemle girilir midenin bir kısmı kesilerek çıkartılır ardından bağırsaklar kullanılarak gıdaların yolları değiştirilir. Operasyon yaklaşık 3-6 saat arasında sürer.

Ameliyat sonrası 4-5 günlük bir yatış süresi gereklidir. Taburculuk sonrasında 10 günde işe dönülebilir.

ANCAK İNSÜLİN ERTESİ GÜN BIRAKILABİLİR ancak 1-2 ay arasında ilaçsız ideal şeker düzeyine kavuşulur uzun yıllardır diyabeti olan yada kan şeker kontrolü uzun süredir bozuk olan hastalar da regülasyon süresi 6 ayı bulabilir.

Bu operasyonda da kontrol oldukça önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Hastalar taburculuk sonrası 1. hafta sonra ilk 6 ay 2 ayda 1 sonra 1 yıla kadar 3 ayda bir 1 yıldan sonra 6 ayda bir takip edilir.
 
Üst Alt