Diyet yapana "keten ye" tavsiyesi
Değişik sektörlerde kullanılan keten bitkisinin liflerinden ayrılmasından sonra kalan tohumlarının çeşitli şekillerde tüketilmesi halinde, diyet yapanlar ve yağsız yiyecek tercih edenler için ideal olduğu belirtiliyor.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Türkiye'de uzun yıllardır yetiştirilen ve birçok faydası olan keten bitkisine, tarımsal üretim sistemi içinde daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Sanayinin çeşitli kollarında yararlanılan keten bitkisi tohumlarının, gıda sektöründe de insanlığın kullanıma sunulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:
''Keten tohumları yüzde 35-40 yağ, yüzde 18-20 protein, yüzde 33-37 oranında karbonhidrat içermektedir. Ayrıca tohumlarında kalsiyum, fosfor ve demir gibi mineraller de bulunmaktadır. Başta Kanada ve Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerde yağlık amaçlı geliştirilen yeni keten çeşitleri, bitkisel yemeklik sıvı yağ üretimi amacıyla da kullanılmaktadır.''
Keten bitkisinin liflerinden ayrılmasından sonra kalan tohumlarının çeşitli şekillerde tüketilmesi halinde, diyet yapanlar ve yağsız yiyecekler tercih edenler için ideal olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
''Keten tohumlarındaki yağ, alfa linolenik asit omega-3, linoleik asit omega-6 ve oleik asit omega-9 gibi yağ asitlerini içermektedir. Bu yağ asitlerinin her birinin insan sağlığı açısından önemi söz konusudur. Ancak bunların içinde omega-3 yağ asitlerinin çok özel bir yeri vardır. Çünkü çeşitli kaynaklarda omega-3 yağ asidinin vücutta beyin ve sinir dokularının yapımında rol aldığı, nabız, kan basıncı ve bağışıklık sistemini düzenleyici etki yaptığı bildirilmektedir. Ayrıca vücuttaki diğer yağların yakılmasında da rol oynadığı ifade edilmektedir.''
DİYET YAPANLAR İÇİN İDEAL
Bu yüzden günlük beslenme rejimi içinde keten tohumlarına yer verilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, özellikle diyet yapan ve daha çok yağsız gıdalar almaya çalışanlar için keten bitkisinin ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.
Bu bitkinin Türkiye'nin bazı bölgelerinde bilindiğini ve üretildiğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, Tokat'ta yaptıkları araştırmalarda, ketenden dekar başına ortalama 150 kilo tohum verimi alınabildiğini tespit ettiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Yılmaz, bu bitkinin, mart ayının ikinci yarısında ekilmesi durumunda, temmuz ayı ortalarında rahatlıkla tohum amaçlı hasat olgunluğuna ulaşabildiğini de sözlerine ekledi.
Değişik sektörlerde kullanılan keten bitkisinin liflerinden ayrılmasından sonra kalan tohumlarının çeşitli şekillerde tüketilmesi halinde, diyet yapanlar ve yağsız yiyecek tercih edenler için ideal olduğu belirtiliyor.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Türkiye'de uzun yıllardır yetiştirilen ve birçok faydası olan keten bitkisine, tarımsal üretim sistemi içinde daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Sanayinin çeşitli kollarında yararlanılan keten bitkisi tohumlarının, gıda sektöründe de insanlığın kullanıma sunulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:
''Keten tohumları yüzde 35-40 yağ, yüzde 18-20 protein, yüzde 33-37 oranında karbonhidrat içermektedir. Ayrıca tohumlarında kalsiyum, fosfor ve demir gibi mineraller de bulunmaktadır. Başta Kanada ve Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerde yağlık amaçlı geliştirilen yeni keten çeşitleri, bitkisel yemeklik sıvı yağ üretimi amacıyla da kullanılmaktadır.''
Keten bitkisinin liflerinden ayrılmasından sonra kalan tohumlarının çeşitli şekillerde tüketilmesi halinde, diyet yapanlar ve yağsız yiyecekler tercih edenler için ideal olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
''Keten tohumlarındaki yağ, alfa linolenik asit omega-3, linoleik asit omega-6 ve oleik asit omega-9 gibi yağ asitlerini içermektedir. Bu yağ asitlerinin her birinin insan sağlığı açısından önemi söz konusudur. Ancak bunların içinde omega-3 yağ asitlerinin çok özel bir yeri vardır. Çünkü çeşitli kaynaklarda omega-3 yağ asidinin vücutta beyin ve sinir dokularının yapımında rol aldığı, nabız, kan basıncı ve bağışıklık sistemini düzenleyici etki yaptığı bildirilmektedir. Ayrıca vücuttaki diğer yağların yakılmasında da rol oynadığı ifade edilmektedir.''
DİYET YAPANLAR İÇİN İDEAL
Bu yüzden günlük beslenme rejimi içinde keten tohumlarına yer verilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, özellikle diyet yapan ve daha çok yağsız gıdalar almaya çalışanlar için keten bitkisinin ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.
Bu bitkinin Türkiye'nin bazı bölgelerinde bilindiğini ve üretildiğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, Tokat'ta yaptıkları araştırmalarda, ketenden dekar başına ortalama 150 kilo tohum verimi alınabildiğini tespit ettiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Yılmaz, bu bitkinin, mart ayının ikinci yarısında ekilmesi durumunda, temmuz ayı ortalarında rahatlıkla tohum amaçlı hasat olgunluğuna ulaşabildiğini de sözlerine ekledi.