SoruCevap
Yeni Üye
Yaz aylarında yahut yaz yaklaşırken zayıf olmak uğruna şok diyet yapma eğilimi olan kişi sayısı epey ziyadedir. Arama motoru olan Google’a ‘şok yaz diyeti’ sözlerini yazdığınız devir 0,35 saniyede 332.000 sonuç, yalnızca ‘yaz diyeti’ sözlerini yazdığınız devir, 0,27 saniye üzere kısa bir müddette 1.230.000 sonuç, ‘diyet listesi’ sözlerini yazdığınızda ise yeniden 0,27 saniyede 4.630.000 sonuç ile karşılaşacaksınız. Her parmağınızın parmak izleri bile farklıyken öbür bireylerle besin gereksinimlerinizin, ferdi özelliklerinizin, hayat biçiminizin birebir olması ve internetten bulunan şok diyetler ile kalıcı bir formda zayıflamak sizce ne kadar mümkün?
Yapılan bu şok diyetler olumsuz tesirlerini sonbahar aylarında göstermeye başlar. Yaz aylarının başında çok süratli ve kısa müddetli verilmesiyle bireye düzmece memnunluk yaşatan bu kilolar sonbaharda mutsuzluk ve ziyade kilo olarak geri döner. Zira kısa devranda verilen kilo, yalnızca su ve kas kaybından oluşmaktadır. Değerli olan ise gerçek manada yağ kaybetmektir.
Diyet sözünü duyan herkes cümlenin devamını aç kalmak, yemek yememek, ölümcül diyetler yapmak sözleri ile tamamlamaktadır. Ancak diyet sözü Yunanca ‘diaita’ sözünden gelmektedir ve ‘yaşam tarzı’ manasını taşımaktadır. Yani kıymetli olan yasaklarla yaşamak değil, ömür stilinizi değiştirmektir. Zira kalıcı ve gerçek mealde yağ kaybı gelgelelim bu türlü bir yol ile mümkündür. Bu nedenle sonbahar mevsimi, ziyade kilosu olan insanlar için, kilo vermeye başlamanın tam devridir.
Bu sonbahar SON kilolu SONbaharım olsun diyorsanız işte size altın bedelinde teklifler:
-Yeni bir güne gözlerimizi açtığımız andan itibaren vücudumuzun gücü, gereksinimleri fizikî ve ruhsal olarak bizi tesirler. Güne gözlerimizi açtığımızda fizikî olarak uyanma hareketi gerçekleşir ama kıymetli olan biyolojik uyanmadır. Uyanmanız demek metabolizmanızın da uyandığı mealine gelmez. Tüm gece aç kalmanın akabinde kuvvetin sağlanabilmesi ve metabolizmanızın da uyanabilmesi için kahvaltının değeri çok büyüktür. Yani kahvaltı yapmak metabolizmanızı hızlandırıcı bir yoldur. Kahvaltı yapılmadığı devir metabolizma yavaşlar ve yavaşlayan metabolizma beraberinde artmış bir iştah getirir. Artan iştah ile gün uzunluğu istemsiz bir formda yemek yeme gerçekleşir. Bu nedenle kahvaltı zayıflama periyodunda iştah denetimi ve metabolizmanın hızlanması için epeyce kıymetlidir.
-Güneşin bol olduğu vakitlerde serotonin, melatonin ve adrenalin hormonlarının salgısı yüksek olur. Kendimizi daha enerjik ve mesrur hissetmemizi sağlayan bu hormonların salınımı sonbahar ve kış mevsiminde azalır. Bu nedenle kış mevsiminde bu hormonları arttırmaya yönelik beslenmemizi düzenlememiz gerekmektedir. Memnunluk hormonu olarakda bilinen seratonin performansı artıran, dinçlik sağlayan ve memnunluk veren bir hormondur. Seratonin hormonu B1 ve B2 vitaminlerinde daha çok bulunmaktadır. Vücutta endorfin salgılatarak seratonin hormonunun üretimini sağlayan besinler: Bulgur, nohut, süt ve süt eserleri, çikolata, muz, hindi eti, kırmızıbiber, portakaldır.
-Kendisi küçük kalorisi büyük kaçamaklara dikkat edin.Fındık, fıstık üzere kuruyemişler, salam, sosis, sucuk üzere şarküteri eserleri, bisküviler, kuru pastalar, kekler, yağ içeriği yüksek hazır azıklar üzere kalorisi yüksek lakin kendisi küçük yiyecekler tüketmek kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Örneğin 100 gram antep fıstığında 560 kalori, 100 gram ay çekirdeğinde 584 kalori, 100 gram fındıkta ise 628 kalori bulunmaktadır.
- Yapılan araştırmalar birçok insanın olağandan çokça yemek yemesinin %75 duygusal açlıktan kaynaklandığını söylüyor. Sonbahar mevsimi ise duygusal açlığın sıradanın üzerine çıktığı mevsimlerdendir. Bu türlü devirlerde muhtaçlığımız olan yüksek su ve lif, yararlı bileşikler, düşük kalori içeren besinlerdir. ‘Böyle bir besin var mı?’ dediğinizi duyar üzereyim. Tamda bu noktada meyve ve sebzelerin bizler için ikram pahasında besinler olduğunu söylemeliyim. Araştırmalar gün uzunluğu iki porsiyon meyve ve zerzevat tüketen bireylerin başka bireylerden %11 daha sağlıklı olduğunu göstermiştir.
- Neredeyse zayıflamak isteyen herkes birinci olarak karbonhidrat içeren besinleri beslenmesinden çıkarıyor. Bu yapılan en büyük yanlışlardandır. Yerinde, istikrarlı beslenmek ve tok kalmak isteyen bir birey günlük gücünün %50 – 60’ını karbonhidrattan sağlamalıdır. Her öğünde karbonhidrat içeren besine taraf verilmelidir. Burada kıymetli olan seçilen karbonhidrat kaynağının doğruluğudur. Lif içeren karbonhidrat kaynakları kan şekerinizi süratle yükseltmez ve kan şekerinizde dalgalanmalara neden olmaz bu nedenle kompleks karbonhidrat kaynaklarını tercih etmelisiniz. Kepek ekmeği, tam buğday makarna, kuru baklagiller, bulgur pilavı kompleks karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
-Günlük likit muhtaçlığı ile su muhtaçlığı birebir şey midir? ‘Çok çay, kahve içiyorum. Bir iki bardakta su içsem kâfi.’ cümlesi sıklıkla duyulan bir cümle haline geldi. Lakin bilinmelidir ki; çay, kahve üzere içecekler likit alımını azaltsa da diüretik oldukları için su muhtaçlığını arttırırlar. Evet, gün içerisinde ne kadar su içilmelidir? Günde 2-3 litre arası su tüketmek zayıflama sürecinde olan bireye kolaylık sağlayacaktır. Su az içildiği vakit vücut gereksinimini karşılayamayacağından korka ve içilen 1 bardak suyu bile kendine saklayarak ödem yapar. Dolayısı ile kilo vermek zorlaşmaya başlar. Dikkat! İdrarınızın rengi sarı ve ağır ise bu az su içiyorsunuz demektir.
-Sadece zayıflamak için değil sağlıklı bir ömür istiyorsanız hayat halinizi değiştirirken beslenmenizi düzenlerken fizikî aktivitenizi de arttırmalısınız. Fizikî aktivitenizi arttırmanız metabolizma suratınızın da artmasını sağlayacaktır. Haftada 3-4 kez 40’ar dakika yapacağınız nizamlı egzersizler, hem fiziken; hem de ruhen sizi olumlu etkileyecektir.
METABOLİZMA HIZLANDIRAN SONBAHAR ÇAYI:
(9-10 çay bardağı)
1 tatlı kaşığı aromalı mate çayı
1 tatlı kaşığı beyaz çay
2 tatlı kaşığı yeşil çay
1 kuru defneyaprağı
1 kısım kabuk tarçın
5-6 karanfil
1 çay kaşığı zencefil
1 adet limon
Yaklaşık 1 litre suda demlenir. Afiyet olsun.
METABOLİZMA HIZLANDIRAN MEMNUNLUK TATLISI:
(4porsiyon, 1 porsiyon= yaklaşık 175 kkal)
5 Yemek kaşığı chiaseed
250 ml yarım yağlı süt
4 kuru incir
6 küp şeker büyüklüğünde taze Hindistan cevizi
Süslemek için taze nane, kuru Hindistan cevizi
Chiaseedlere süt eklenerek kabarmaları için beklenir. Kuru incirler sıcak suda yumuşatıldıktan sonra küçültülmüş taze Hindistan cevizleri ile robottan geçirilir. Süt içerisinde kabaran chiaseedler ile bu karışım karıştırılır. Kâselere alındıktan sonra kuru Hindistan cevizi ve yaş nane ile süslenir. Afiyet olsun.
Yapılan bu şok diyetler olumsuz tesirlerini sonbahar aylarında göstermeye başlar. Yaz aylarının başında çok süratli ve kısa müddetli verilmesiyle bireye düzmece memnunluk yaşatan bu kilolar sonbaharda mutsuzluk ve ziyade kilo olarak geri döner. Zira kısa devranda verilen kilo, yalnızca su ve kas kaybından oluşmaktadır. Değerli olan ise gerçek manada yağ kaybetmektir.
Diyet sözünü duyan herkes cümlenin devamını aç kalmak, yemek yememek, ölümcül diyetler yapmak sözleri ile tamamlamaktadır. Ancak diyet sözü Yunanca ‘diaita’ sözünden gelmektedir ve ‘yaşam tarzı’ manasını taşımaktadır. Yani kıymetli olan yasaklarla yaşamak değil, ömür stilinizi değiştirmektir. Zira kalıcı ve gerçek mealde yağ kaybı gelgelelim bu türlü bir yol ile mümkündür. Bu nedenle sonbahar mevsimi, ziyade kilosu olan insanlar için, kilo vermeye başlamanın tam devridir.
Bu sonbahar SON kilolu SONbaharım olsun diyorsanız işte size altın bedelinde teklifler:
-Yeni bir güne gözlerimizi açtığımız andan itibaren vücudumuzun gücü, gereksinimleri fizikî ve ruhsal olarak bizi tesirler. Güne gözlerimizi açtığımızda fizikî olarak uyanma hareketi gerçekleşir ama kıymetli olan biyolojik uyanmadır. Uyanmanız demek metabolizmanızın da uyandığı mealine gelmez. Tüm gece aç kalmanın akabinde kuvvetin sağlanabilmesi ve metabolizmanızın da uyanabilmesi için kahvaltının değeri çok büyüktür. Yani kahvaltı yapmak metabolizmanızı hızlandırıcı bir yoldur. Kahvaltı yapılmadığı devir metabolizma yavaşlar ve yavaşlayan metabolizma beraberinde artmış bir iştah getirir. Artan iştah ile gün uzunluğu istemsiz bir formda yemek yeme gerçekleşir. Bu nedenle kahvaltı zayıflama periyodunda iştah denetimi ve metabolizmanın hızlanması için epeyce kıymetlidir.
-Güneşin bol olduğu vakitlerde serotonin, melatonin ve adrenalin hormonlarının salgısı yüksek olur. Kendimizi daha enerjik ve mesrur hissetmemizi sağlayan bu hormonların salınımı sonbahar ve kış mevsiminde azalır. Bu nedenle kış mevsiminde bu hormonları arttırmaya yönelik beslenmemizi düzenlememiz gerekmektedir. Memnunluk hormonu olarakda bilinen seratonin performansı artıran, dinçlik sağlayan ve memnunluk veren bir hormondur. Seratonin hormonu B1 ve B2 vitaminlerinde daha çok bulunmaktadır. Vücutta endorfin salgılatarak seratonin hormonunun üretimini sağlayan besinler: Bulgur, nohut, süt ve süt eserleri, çikolata, muz, hindi eti, kırmızıbiber, portakaldır.
-Kendisi küçük kalorisi büyük kaçamaklara dikkat edin.Fındık, fıstık üzere kuruyemişler, salam, sosis, sucuk üzere şarküteri eserleri, bisküviler, kuru pastalar, kekler, yağ içeriği yüksek hazır azıklar üzere kalorisi yüksek lakin kendisi küçük yiyecekler tüketmek kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Örneğin 100 gram antep fıstığında 560 kalori, 100 gram ay çekirdeğinde 584 kalori, 100 gram fındıkta ise 628 kalori bulunmaktadır.
- Yapılan araştırmalar birçok insanın olağandan çokça yemek yemesinin %75 duygusal açlıktan kaynaklandığını söylüyor. Sonbahar mevsimi ise duygusal açlığın sıradanın üzerine çıktığı mevsimlerdendir. Bu türlü devirlerde muhtaçlığımız olan yüksek su ve lif, yararlı bileşikler, düşük kalori içeren besinlerdir. ‘Böyle bir besin var mı?’ dediğinizi duyar üzereyim. Tamda bu noktada meyve ve sebzelerin bizler için ikram pahasında besinler olduğunu söylemeliyim. Araştırmalar gün uzunluğu iki porsiyon meyve ve zerzevat tüketen bireylerin başka bireylerden %11 daha sağlıklı olduğunu göstermiştir.
- Neredeyse zayıflamak isteyen herkes birinci olarak karbonhidrat içeren besinleri beslenmesinden çıkarıyor. Bu yapılan en büyük yanlışlardandır. Yerinde, istikrarlı beslenmek ve tok kalmak isteyen bir birey günlük gücünün %50 – 60’ını karbonhidrattan sağlamalıdır. Her öğünde karbonhidrat içeren besine taraf verilmelidir. Burada kıymetli olan seçilen karbonhidrat kaynağının doğruluğudur. Lif içeren karbonhidrat kaynakları kan şekerinizi süratle yükseltmez ve kan şekerinizde dalgalanmalara neden olmaz bu nedenle kompleks karbonhidrat kaynaklarını tercih etmelisiniz. Kepek ekmeği, tam buğday makarna, kuru baklagiller, bulgur pilavı kompleks karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
-Günlük likit muhtaçlığı ile su muhtaçlığı birebir şey midir? ‘Çok çay, kahve içiyorum. Bir iki bardakta su içsem kâfi.’ cümlesi sıklıkla duyulan bir cümle haline geldi. Lakin bilinmelidir ki; çay, kahve üzere içecekler likit alımını azaltsa da diüretik oldukları için su muhtaçlığını arttırırlar. Evet, gün içerisinde ne kadar su içilmelidir? Günde 2-3 litre arası su tüketmek zayıflama sürecinde olan bireye kolaylık sağlayacaktır. Su az içildiği vakit vücut gereksinimini karşılayamayacağından korka ve içilen 1 bardak suyu bile kendine saklayarak ödem yapar. Dolayısı ile kilo vermek zorlaşmaya başlar. Dikkat! İdrarınızın rengi sarı ve ağır ise bu az su içiyorsunuz demektir.
-Sadece zayıflamak için değil sağlıklı bir ömür istiyorsanız hayat halinizi değiştirirken beslenmenizi düzenlerken fizikî aktivitenizi de arttırmalısınız. Fizikî aktivitenizi arttırmanız metabolizma suratınızın da artmasını sağlayacaktır. Haftada 3-4 kez 40’ar dakika yapacağınız nizamlı egzersizler, hem fiziken; hem de ruhen sizi olumlu etkileyecektir.
METABOLİZMA HIZLANDIRAN SONBAHAR ÇAYI:
(9-10 çay bardağı)
1 tatlı kaşığı aromalı mate çayı
1 tatlı kaşığı beyaz çay
2 tatlı kaşığı yeşil çay
1 kuru defneyaprağı
1 kısım kabuk tarçın
5-6 karanfil
1 çay kaşığı zencefil
1 adet limon
Yaklaşık 1 litre suda demlenir. Afiyet olsun.
METABOLİZMA HIZLANDIRAN MEMNUNLUK TATLISI:
(4porsiyon, 1 porsiyon= yaklaşık 175 kkal)
5 Yemek kaşığı chiaseed
250 ml yarım yağlı süt
4 kuru incir
6 küp şeker büyüklüğünde taze Hindistan cevizi
Süslemek için taze nane, kuru Hindistan cevizi
Chiaseedlere süt eklenerek kabarmaları için beklenir. Kuru incirler sıcak suda yumuşatıldıktan sonra küçültülmüş taze Hindistan cevizleri ile robottan geçirilir. Süt içerisinde kabaran chiaseedler ile bu karışım karıştırılır. Kâselere alındıktan sonra kuru Hindistan cevizi ve yaş nane ile süslenir. Afiyet olsun.