Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Genel olarak orta ve ileri yaşlı bireylerde ya da rastgele bir sakatlanma sorunu yaşayan şahıslarda görülen dizi oluşturak kemiklerin yahut diz kapağı aşınması son derece değerli rahatsızlıklardan bir adedidir. Dizin ekleminin içinde bulunan sıvının azalması ve aşınması ile birlikte;

Yürüme problemleri,

Ağrı,

Romatizma,

Kilitlenme,
üzere problemler meydana gelebilir.

Diz Protezi Nedir?

Bireylerin diz eklemlerinde ki ve diz kapaklarında oluşan rahatsızlıkların giderilmesi amaçlanır. Genel olarak diz ekleminde hasar gören ve aşınan bölgeye yapay bir eklem oluşturma sürecine diz protezi denilmektedir. Bu sayede hastalar ağrı üzere meselelerinden kurtulmaları hedeflenir.

Metal görünümlü olan,

Eklem fonksiyonu gören,
diz protezi sayesinde yürüme zorluğu yaşayan bireylerin de az bir vakit içerisinde sorunlarından kurtuldukları gözlenebilir. Diz protezi süreci yaptırmadan evvel, hastalığın hangi boyutta olduğu ortopedi hekimi tarafından ayrıntılı bir halde incelenmelidir.

Diz Protezi Kimlere Uygunlanmamalıdır?

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en kıymetli noktalardan bir tanesi, Diz protezinin kimlere uygulanmaması hususudur.

Rastgele bir eklem rahatsızlığı bulunmayan,

Genç yaşlarda olan (Bazen mecbur kalınırsa yapılabilir),

Fokal enfeksiyon sorunu devam eden,
bireylere diz protezi uygulanması son derece sakıncalıdır. Lakin enfeksiyon (iltihap) sorunu geçtiğinde kolay bir halde protez uygulaması yapılabilir. Bu noktada tabip denetimi ve ayrıntılı bir halde muayene edilme süreçleri son derece değerlidir.

Diz Protezi Adayları Hangi Hasta Cinsleridir?

Diz protezi süreci gerçekleştirecek olan hastalar genel olarak, kireçlenme sorunu yaşayan bireyler olarak nitelendirilebilir.

Diz kapaklarında kireçlenme,

Doku kaybı,

Aşınma,
üzere sıkıntıları olan bireyler, diz protezi adayları olarak kıymetlendirilebilir. Sorunun devam etmesi ve tedavi edilmemesi durumunda romatizma, yürüme kaybı üzere sıkıntılar ortaya çıkacağı için dikkatli davranmak gerekir. Genel olarak orta yaşlı bireylere, yıpranmaya bağlı olarak bu şekil sıkıntılar oluşur.

Diz Protezi Basamağına Gelmemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Kıymetli rahatsızlıklardan bir tanesi olan kireçlenme ve misal diz rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için kilo ve uzunluk orantısına dikkat etmek gerekir.

Kilosu fazla olan,

Yürüme sorunu çeken,

Çok fazla ayakta kalan,

Dizlerine yük ve basıncı artan,
bireylerde diz protezi kaçınılmaz bir sorun olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle protez ameliyatı kademesine gelmemek için sağlıklı beslenmek, nizamlı olarak spor yapmak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmak kıymetlidir. Bilhassa yaşlı bayan ve erkeklerin bile kilolarına dikkat etmeleri gerekir. Bu sayede dizlerde basınç artmadığından, sorun yaşama durumu da ortadan kalkar. Tekrar tıpkı biçimde,

Bol su tüketmek,

Antrenman yapmak,
Dizlerin sıhhatlerini korumak açısından kıymet taşır. Bireyler, sporu hayatlarının bir modülü haline getirdiklerinde, sadece diz protezi ameliyatı değil, emsal hastalıklarla da uğraşmak zorunda kalmazlar.

Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Diz protezi süreci yaptırmadan evvel çeşitlerine de dikkat etmek gerekir.

Total diz protezi,

Unikondiler (Tek kompartmanı ilgilendiren),
diz protez ameliyatlarında kullanılan çeşitler ortasında gösterilebilir. Oluşan rahatsızlığın boyutuna nazaran dizin fonksiyonunu kaybetmemesi ismine birtakım durumlarda üstte belirtilen çeşitlerin tamamı tek bir hastaya uygulanabilir. Lakin bu durum protezin bedene alışması sürecinde bireylerin zorlanmasına neden olur. Diz protezi çeşitleri hakkında bilgisiz olan hastaları da daima tercih ettikleri tabipleri bilgilendirebilir. Ameliyat yapmadan evvel hangi protezin kullanılması gerektiğine dair ayrıntılı muayene yapılması gereklidir.

Hastalığın hakikat anlaşılması,

Röntgen ve öteki tetkiklerin yapılması,
Diz Protezi Ameliyatından Sonra Enfeksiyondan Nasıl Korunulmalıdır?

Bedene ekstra bir cisim girdiği için diz protezinden sonra bilhassa diş çekim süreçlerinde bile dikkatli olmak gerekir. Hastalarda, ömür boyunca bir enfeksiyon kapma riski ortaya çıktığından, dikkatli davranmak da yarar vardır.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak,

Analiz yaptırırken dikkatli olmak,
Diz Protezi Ameliyatı Yaklaşık Kaç Saat Sürer?

Bireylerde bulunan rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak ameliyat müddeti de değişiklik gösterebilir. Genel olarak 1 ya da 2 saat süren ameliyat boyunca, bireylerin diz eklemlerinde meydana gelen aşınmalar ayrıntılı bir formda temizlenir. Daha sonrasında yürüme zorluğu oluşturmayacak biçimde hastaların dizlerine metal ya da farklı yapıdaki protezler takılır. Ameliyat öncesinde,

Hastaların tüm denetimlerinin yapılması,

Kan sulandırıcı ilaçları varsa kesilmesi,
Dikkat edilecek noktalar ortasında gösterilebilir. Yeniden birebir biçimde uzun periyodik şeker ve tansiyon üzere rahatsızlıkları bulunan bireylerin de denetimlerinin yapılmasına ve ilaçlarının nizamlı bir biçimde verilmesine itina gösterilmelidir. Belirtilen operasyon şiddetli bir süreci kapsadığı için hastaların sıhhat durumlarına nazaran hareket edilmesinde fayda vardır.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diz protezi ankara: Ameliyatı her ne kadar kolay bir süreç üzere gözükse de, yürüme konusunda problemler ortaya çıkarabildiği için ameliyat sonrasında en az 12 saat boyunca bireyler ekseriyetle yürütülmezler. Hastalar düzgünleşme süreci içerisinde hastane içerisinde en fazla 3 saatte bir yürütülmelidir. Bu türlü bir süreç, eklemlerin kaynaşmasına ve protezin daha düzgün bir biçimde adaptasyonuna yardımcıdır.

Süreç sonrasında 30 gün kan sulandırıcı kullanmak,

Darbe ya da çarpma üzere problemlerden uzak durmak,
Diz Protezi Ameliyatından Sonra Ne Çeşit Komplikasyonlar Görülebilir?

Problemsiz bir biçimde diz protezi ameliyatı gerçekleştirilen bireylerde,

Protezin gevşemesi,

Enfeksiyon,

Emboli (Pıhtı),

Bacaklarda damar tıkanıklığı,
üzere problemler meydana gelebilir. Bu noktada hastaların en kısa mühlet içerisinde hekimleri ile irtibata geçmeleri gerekir. Üstte belirtilen sorunlar tüm hastalarda görülmez. Şahısların korkmasını ya da operasyon sürecinden uzaklaşmasını gerektirecek bir durum yoktur. Fakat yeniden de ameliyat sonrasında sıklıkla denetimlere gitmek, oluşabilecek bir sorunun kısa müddet de çözümlenmesine yer hazırlar.
 
Üst Alt