Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dogal goller nasil meydana gelir?

Editör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Editör

Doğal göller nasıl meydana gelir?​

Volkanik, karstik ve tektonik olaylar ile buzullar, akarsular, dalga ve akıntı etkileriyle oluşurlar. Ülkemizde en yaygın olarak görülen göl tektonik göllerdir. Yerkabuğundaki kıvrılma ve kırılmalar sonucunda oluşan çukurlara dolan su kütlelerinden oluşur. Doğu Anadolu’da, Hazar ve Aktaş gölleri tektonik göllerdir.

Karma yapılı göller nasıl oluşur?​

Karma yapılı göller nasıl oluşur?
Karma yapılı göller; iç ve dış faktörlerin etkisiyle bir çanak oluşturur ve bu çanak bir başka güçle birlikte genişleyip, derinleşir. Kıyı set göllerinin dışında kalan set gölleri de yine karma yapılı olarak tarif edilmektedir.

Tektonik Göller nedir nasıl oluşur?​

Tektonik Göller nedir nasıl oluşur?
Tektonik göller, tektonizma sonucu oluşan çanaklarda suların birikmesi ile oluşan göllerdir. Orojenez (dağ oluşumu) sırasında, kırılarak, kıvrılarak bükülerek veya epirojenik çökmeler sonucunda çukur alanlar oluşur.

Volkanik Göller nasıl meydana gelir?​

Volkanik faaliyetlerle oluşmuş çanaklarda suların birikmesiyle oluşur. Krater gölü, kaldera gölü ya da maar gölü gibi çeşitleri vardır. Dağların ağızlarındaki çukurluklarda suların birikmesi ile krater gölleri oluşur.

Set Gölleri ne örnek?​

Set Gölleri ne örnek?
Set Gölleri: Çöküntü çukurlarının, vadilerin ya da koyların önünün bir setle kapatılması sonucu oluşan göllerdir. Ülkemizde Van, Erçek, Nazik, Çıldır, Haçlı ve Balık gölleri ülkemizdeki volkanik set gölleridir.

Karma oluşumlu göller ne demek?​

Karma oluşumlu göller ne demek?
“karma oluşumlu göller” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. van gölü, eğirdir gölü, kovada gölü ve beyşehir gölü nün örnek verilebileceği oluşumunda birden çok olayın etkili olduğu göllerdir. volkanik arazide olması da mümkündür. Van gölü- tektonik ve lav seti.

Göl ün tanımı nedir?​

Göl, karalar üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesidir. Göller, kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi olarak da tanımlanır.

Türkiye’de tektonik göller nelerdir?​

Türkiye’de tektonik göller nelerdir?
Ülkemizde; Marmara’da; Manyas, Ulubat, Sapanca, İznik gölleri, Akdeniz’de: Kovada, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Beyşehir gölleri, İç Anadolu’da: Tuz gölü, Tuzla, Tersakan, Akşehir, Seyfe, Hotamış, Ilgın, Sultansazlığı gölleri, Doğu Anadolu’da: Hazar ve Hozapin gölleri tektonik göllerdendir.
 
Doğal göller, çeşitli jeolojik, coğrafi ve iklimsel etkenlerin bir araya gelmesiyle oluşan su kütlesi birikintileridir. Bu göller; volkanik, tektonik, karstik, buzul ve set (baraj) gibi farklı oluşum süreçlerine bağlı olarak meydana gelebilir. Aşağıda verilen bilgiler doğal göllerin farklı oluşum süreçlerine göre nasıl meydana geldiğini açıklar:

1. **Volkanik Göller**: Volkanik faaliyetler sonucu oluşan çukurluklarda suların birikmesiyle oluşurlar. Krater gölleri, kaldera gölleri veya maar gölleri gibi çeşitleri bulunmaktadır. Dağların ağızlarındaki çukurluklarda suların toplanması ile krater gölleri oluşabilir.

2. **Tektonik Göller**: Yerkabuğundaki kıvrılma ve kırılmalar sonucunda oluşan çukurlara dolan su kütlelerinden meydana gelirler. Tektonik göller, genellikle tektonik hareketler sonucu oluşan çukurlarda suların toplanmasıyla meydana gelir. Ülkemizde Doğu Anadolu'da Aktaş ve Hazar gölleri gibi örnekler bulunmaktadır.

3. **Karstik Göller**: Kalker gibi suda çözünebilen kayaçların bulunduğu alanlarda, yer altı sularının yeryüzüne çıkması sonucu meydana gelirler. Karstik göller genellikle mağaraların çökmesiyle ve yer altı sularının birikmesiyle oluşur.

4. **Buzul Gölleri**: Buzulların erimesi sonucu oluşan oyuklarda suların birikmesiyle meydana gelirler. Buzul gölleri genellikle buzul çekilmesi sonucu buzul dili tarafından oluşturulan çukurluklarda su toplanmasıyla oluşur.

5. **Set (Baraj) Gölleri**: Akarsuların taşıdığı tortuların birikmesi veya kıyı erozyonu sonucu oluşan setlerle kapalı hale gelerek göl oluştururlar. Bu tür göllere örnek olarak Van Gölü gibi volkanik set gölleri verilebilir.

Doğal göllerin oluşum süreçleri bu şekilde çeşitli jeolojik ve coğrafi etkenlerin bir araya gelmesiyle gerçekleşir. Bu doğal süreçler sonucu dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli tipte ve büyüklükte göller meydana gelmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri