Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dogal ve kulturel mirasi koruyan uygulama nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Doğal ve kültürel mirası koruyan uygulama nedir?​

İstisnaî Evrensel Değeri olan Dünya Kültürel ve Doğal Mirasını korumak için “Dünya Mirası Fonu”adı altında bir Fon kurulmuştur.

Somut Olmayan Kültürel Miras Ögelerimiz nelerdir?​

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS
- Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği.
- Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali.
- Tören Keşkeği Geleneği.
- Nevruz.
- Mesir Macunu Festivali.
- Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı
- Mevlevi Sema Töreni.
- Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah.

Türkiye’nin kültürel mirası nelerdir?​

Türkiye’nin kültürel mirası nelerdir?
UNESCO Dünya Mirası Listesi
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985.
- İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985.
- Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı)
- Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986.
- Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987.
- Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı)

1972 yılında UNESCO’nun dünyanın en çok dikkat çeken doğal ve kültürel miras alanlarını korumak üzere oluşturduğu Konvansiyon nedir?​

1972 yılında UNESCO’nun dünyanın en çok dikkat çeken doğal ve kültürel miras alanlarını korumak üzere oluşturduğu Konvansiyon nedir?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme’nin amacı; üstün evrensel değere sahip kültürel ve doğal alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Somut kültürel miras öğeleri nelerdir?​

Somut Kültürel Varlıklar: Kültürel varlıklar. Taşınabilir ve taşınmaz miras olarak iki gruba ayrılmıştır. Anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, kitaplar, peyzajlar vb. Soyut Kültürel Varlıklar: Folklor, gelenekler, dil, sözlü tarih vb.

Insanlığın somut olmayan kültürel mirası nedir?​

Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi, toplulukların ve ülkelerin, onları canlı tutmak için acil önlem almak zorunda oldukları düşünülen kültürel unsurlardan oluşmaktadır.

Kültür miraslarımız nelerdir isimleri?​

Kültür miraslarımız nelerdir isimleri?
Bazı Kültürel Miraslarımız
- » Karagöz Oyunları
- » Kırkpınar Yağlı Güreşleri.
- » Aşıklık Geleneği.
- » Nevruz.
- » Halı ve Kilim Dokumacılığı
- » Mevlevi Sema Töreni.
- » Ebru Sanatı
- » Çinicilik.
 
"Doğal ve kültürel mirası koruyan uygulama nedir?" başlığında bahsedilen uygulama, Dünya Mirası Fonu'nun kurulmasıdır. Bu fon, Dünya Kültürel ve Doğal Mirası'nın istisnai evrensel değerlerini korumak için oluşturulmuştur.

"Somut Olmayan Kültürel Miras Ögelerimiz nelerdir?" başlıklı kısımda ise Türk kültürünün somut olmayan miras örnekleri verilmiştir. Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Tören Keşkeği Geleneği, Nevruz, Mesir Macunu Festivali, Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı, Mevlevi Sema Töreni ve Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah bu ögelerden bazılarıdır.

"Türkiye’nin kültürel mirası nelerdir?" başlığı altında ise Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kültürel mirasları sıralanmıştır. Bu miraslar arasında Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un Tarihi Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya, Hattuşa: Hitit Başkenti, Nemrut Dağı ve Hieropolis-Pamukkale gibi önemli alanlar bulunmaktadır.

"1972 yılında UNESCO’nun dünyanın en çok dikkat çeken doğal ve kültürel miras alanlarını korumak üzere oluşturduğu Konvansiyon nedir?" sorusunun cevabı, UNESCO'nun 1972 yılında kabul ettiği Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme'dir. Bu sözleşmenin amacı, üstün evrensel değere sahip kültürel ve doğal alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Son olarak, "Kültür miraslarımız nelerdir isimleri?" başlığında paylaşılan kültür mirasları arasında Karagöz Oyunları, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Aşıklık Geleneği, Nevruz, Halı ve Kilim Dokumacılığı, Mevlevi Sema Töreni, Ebru Sanatı ve Çinicilik gibi önemli unsurlar bulunmaktadır. Bu miraslar, Türk kültürünün zengin ve çeşitli yapısını yansıtmaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri