We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Doğru oturmak kadar beli desteklemek de önemli

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
64
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Doğru oturmak kadar beli desteklemek de önemli


Omurga eğriliğinin önü geçmek için ideal oturuş pozisyonu kadar bel boşluğunu doldurmak da önemli diyen Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Olcay Güler, oğurga eğriliği hakkında bilgi verdi.

Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Olcay Güler oldu. Güler programda omurga eğriliğinden bahsetti ayrıca skolyoz hastalığının yüz kişiden birisinde bulunduğunu ifade etti. Güler, doğru oturma şeklinin omurga üzerinde önemli etkileri olduğunu söyledi.
EDA: Omurga eğriliği nedir?

Olcay Güler: Omurga eğriliği, omurga boyundan başlayarak kuyruk sokumuna kadar ve arkadan bakıldığı zaman dümdüz inen bir sütun demetidir. Omurga eğrilikleri aslında yaygın olarak iki türdür. Birincisi çok sık olarak görülen skolyoz diğeri ise halk arasında kamburluk olarak bilinir. Omurga aslında ayakta durduğumuzda vücudumuzun dik durmasını sağlar. Dolayısıyla omurgayı etkileyen herhangi bir hastalık hem omzumuzu hemde kalça ve bacak kısmını etkiler. Yüz kişiden birisinde skolyoz vardır.

EDA: Skolyoz hastalığı erken fark ediliyor mu? İleri yaşlarda da olabiliyor mu?

Olcay Güler:Genelde skolyoz yaşamın ilk yirmi yaşlarında çok sık görülür. Ondan sonra daha çok halk arasında kireçlenme bağlantılı eğrilikler olur ama bu çok belirgin bir görüntü farkı oluşturmaz. Ama çocukluk çağından hatta doğumdan itibaren skolyoz çok daha sıktır. Son yılarda skolyozu çok daha erken teşhis ediyoruz.

EDA: Yeni doğanlarda da belli oluyor mu?

Olcay Güler:Yeni doğanlarda da özellikle bir takım nörolojik sinir hastalıkları kas hastalıkları doğumsal kemik anormallerine bağlı belirgin olarak skolyozu fark edebiliyorlar. Bizim için önemli olan şudur; skolyoz toplumumuzda özellikle okul çağında yüzde bir ve bir buçuk arası oranı vardır.

EDA: Destekleyici bir şey ile oturmakta fayda var mı?

Olcay Güler:Vücudumuza yandan baktığımızda boynumuzda ve belimizde bir çukurluk vardır. Normal şartlar altında otururken dik oturmanın yanında mutlaka belimizin boşluğunu dolduracak bir yastık mutlaka gereklidir. Ayrıca otururken tam dik değil de hafif arkaya doğru meyilli şekilde oturursak aslında en ideal oturuş pozisyonu budur.

EDA: Omurga eğriliğinle ilgili ameliyat olduktan sonra kişinin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Olcay Güler:Omurga eğriliğini düzelttikten sonra oraya platinler koyuyoruz. Platinlerin görevi şudur; o kemik altı ay yâda bir yılda normal halini alacaktır. Dolayısıyla altı ay yâda bir yıl boyunca bizim platinlere zarar verecek aktivite yapmamak gerekiyor.

EDA: Menüsküsün genelde sporcu hastalığı olarak bilindiğini söyleniyor aslında böyle değil. Gerçek durum nedir?

Olcay Güler:Menüsküs dokusu her insanda vardır. Her dizde ikişer tane vardır. Menüsküsün özelliği şudur; uyruk kemiğimizle bacak kemiğimiz arasında bir süspansiyon görevi görür. Yumuşak kıvamda bir yastıkçıktır. Menüsküs esnek bir doku olduğu için darbelere karşı durumlarda iki kemik arasında bu yumuşak yastıkçık ezilip yırtılabiliyor. Bu da genelde futbolcularda ortaya çıkıyor.

Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt