Domuz Gribi Dünyada Yayılıyor

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Amerika kıtası, domuz gribi tehdidi altında. Meksika’da hastalıktan ölenlerin sayısı 81’e ulaştı. Ülkede acil durum ilan edildi. ABD’de de domuz gribi paniği başladı. Hastalık Kanada’ya da sıçradı. Bir çok ülke önlem almaya başladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika’da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı. Gribin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. İnsan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.
Yeni Zelanda’da Meksika’dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı. Yeni Zelanda’nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland’e döndüğü belirtildi.
Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı sözcüsü Michael Flyger da gruptakilerin bir kısmının grip benzeri belirtileri olduğunu, test sonuçlarının gün içinde alınacağını kaydetti.


Meksika’da domuz gribi olduğu sanılan bir virüsün yol açtığı ağır zatürreden 81 kişi yaşamını yitirdi. Meksika’da okullar, müzeler, kütüphaneler ve tiyatrolar, binden fazla kişinin hastalandığı salgını zapt etmek için kapatıldı.
Öte yandan Japonya’nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler Meksika’dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi.
Tayland ve Hong Kong’taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti.
Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.
Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika’ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.
Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütünün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi.
Asya, 2003’te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1’den en çok mustarip olan bölge olmuştu. Kuş gribinden en az 257 kişi hayatını kaybetmişti.Domuz gribi nedir?
Meksika’yı etkisi altına alan ve başka ülkelere de yayılmaya başlayan domuz gribi hakkında bilinenler.
Meksika’da ortaya çıkan ve şu ana kadar toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD’de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.
Domuz gribi hakkında bilinenler ise şunlar:DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.İNSANA BULAŞIR MI?
Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.
DSÖ’ye göre, Meksika’da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.AŞISI VAR MI?
Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.VİRÜS ABD VE KANADA’YA DA SIÇRADI
Meksika’da ortaya çıkmasının ardından ABD ve Kanada’ya da sıçrayan domuz gribi virüsü korkutuyor.
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkede 13 Nisandan beri domuz gribinden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 81 olduğunu açıkladı.
Yeni Zelanda’da Meksika’dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı.
Meksika’nın başkenti Meksiko’nun Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, domuz gribiyle ilgili son bilgileri açıkladığı basın toplantısında, ’’73 kişi hastanede tedavi görüyor, 59 kişi taburcu edildi, 5 kişi öldü’’ dedi.
Meksika Sağlık Bakanlığından bir kaynak da domuz gribinden ölü sayısının 20 olduğunu, şüpheli ölü sayısının ise 61 olduğunu ifade etti.
Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor. Virüs, domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor.
ABD’DE SAĞLIK ALANINDA OLAĞANÜSTÜ HAL
ABD'de domuz gribi vaka sayısının 20'ye çıktığı açıklandı.
Federal sağlık yetkilileri, şu ana kadar beş eyalette toplam 20 kişide domuz gribi tespit edildiğini, sayının artmasından ve hastalığın seyrinin ağırlaşmasından endişe edildiğini kaydetti. Yetkililer, domuz gribinin, New York, Ohio, Kansas, Texas ve California'da görüldüğü belirtildi.
Beyaz Saray'daki basın toplantısında konuşan Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, sağlık yetkililerinin başka vakalar olup olmadığını araştırdığını ve ABD ile Meksika'da görülen hastalık hakkında bilgi topladığını açıkladı.
Besser, ''Herşey hızla gelişiyor, uzmanlar virüsün daha da yayılacağını öngörüyor. Ancak salgının etkilerini en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.
ABD’de domuz gribi vaka sayısının 20’ye çıkmasının ardından sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi
İç Güvenlik Bakanlığı, sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildiğini ve virüsün görüldüğü ülkelerden gelen kişilerin Amerikan sınırlarında taramadan geçirileceğini duyurdu.
ABD Başkanı Barack Obama’nın da durumu yakından takip ettiği belirtildi.
Obama’nın İç Güvenlik Danışmanı John Brennan, düzenlediği basın toplantısında, Obama’nın ’’etkin, enerjik ve koordineli bir yanıt’’ emri verdiğini açıkladı.
Federal sağlık yetkilileri, şu ana kadar beş eyalette toplam 20 kişide domuz gribi tespit edildiğini, sayının artmasından ve hastalığın seyrinin ağırlaşmasından endişe edildiğini kaydetti. Yetkililer, domuz gribinin, New York, Ohio, Kansas, Texas ve California’da görüldüğü belirtildi.
VİRÜS KANADA’YA DA SIÇRADI
Meksika ve ABD’nin ardından domuz gribi virüsünün Kanada’ya da sıçradığı bildirildi.
Kanada’nın doğusundaki Nova Scotia kenti halk sağlığı biriminden yapılan açıklamada, bölgedeki 4 kişide domuz gribi vakası saptandığı kaydedildi.
Amerika kıtası, domuz gribi tehdidi altında. Meksika’da hastalıktan ölenlerin sayısı 81’e ulaştı. Ülkede acil durum ilan edildi. ABD’de de domuz gribi paniği başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika’da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova ise daha önceki basın toplantısında, bu 81 kişiden 20’sinin domuz gribinden öldüğünün doğrulandığını belirtti.
Bakana göre, Meksika genelinde bin 324 kişi domuz gribi şüphesiyle tıbbi gözetim altında.
Domuz gribi nedeniyle başkent Meksiko’da okul, müze, kütüphane ve devlet tiyatrolarının kapatıldığını hatırlatan Cordova, okulların 6 Mayıs’a kadar, müze ve tiyatroların ise 1 hafta kapalı kalacağını açıkladı.
Hastalığın yayılmasını engellemek için bir süre kapalı ya da açık alanlarda gösteri düzenlenmemesini isteyen Cordova, hastalıktan ölenlerin büyük bölümünün 20 ila 45 yaşlarındaki kişiler olduğunu kaydetti.
Meksika Katolik Kilisesi de, bugün kiliselerde pazar ayinlerinin, hastalığın yayılmasını engellemek için yapılmayacağını açıkladı.
Bu arada, Meksika’nın başkenti Meksiko’nun Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, 5 yeni şüpheli ölüm olduğunu açıkladı.Devlet Başkanı’ndan "sakin olun" çağrısı
Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, ülkesinde ortaya çıkan domuz gribi salgını konusunda sakin olunması ve alınan önlemlere uyma çağrısında bulundu.
Domuz gribi virüsünün yayılması üzerine ulusal sağlık konseyi toplantısında konuşan Calderon, grip karşısında hızla hareket edilmesi gerektiğini bununla birlikte sakin olunarak yetkililerle işbirliği yapılmasının önemine işaret etti.
Zamanında doktora danışılmasının ve bütün önlemlere uyulmasının da büyük önem taşıdığını belirten Calderon, "Tavsiyele uyulması halinde biz salgının yayılmasıyla baş edebiliriz" dedi.
20 kişinin domuz gribinden öldüğünü teyit eden Calderon, 61 şüpheli vakanın da pozitif çıkması halinde ölü sayısının 81 olabileceğini, bin 324 hastanın izlendiğini, bunlardan 929’unun yani yüzde 67’sinin evine dönebildiğini kaydetti.
Calderon, Meksika’da uygun ilaçlar bulunduğunu ve 72 saat içinde yeterli sayıda teşhis merkezinin açılmış olacağını da sözlerine ekledi.DSÖ uyardı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika’da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.
DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, telefonla düzenlediği basın toplantısında, "Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Virüs evrimleştiğinde, bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır" ifadesini kullandı.
DSÖ, dün Meksika ve ABD’de ortaya çıkan ve insandan insana geçen yeni A/H1n1 tipi domuz gribi virüsünün salgın hale gelme olasılığının yüksekliği konusunda uyarıda bulunmuştu.
 
Üst Alt