Domuz gribine karşı kişisel tedbirlerinizi alın!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Geçtiğimiz yıllarda yerkürede yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan domuz gribi memleketimizde son periyotlarda yine isminden kelam ettirmeye başladı. Yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı üzere belirtilerle ortaya çıkabilen domuz gribi artık sezonal grip kapsamına giriyor gelgelelim hala tehlikeli bir hastalık olarak önümüzde duruyor. Domuz gribinden korunmanın en tesirli yolu, öncelikle grip aşısı yaptırmak ve sonra da ferdî paklık kurallarına dikkat etmek olarak gösteriliyor.

Domuz gribi, influenza A virüsünün bir alt tipi olan H1N1’in yol açtığı, birinci sefer kişilere domuzdan geçtiği için de bu isimle isimlendirilen, esas olarak teneffüs sistemini tutan, yüksek seviyede bulaşıcılığa sahip bir enfeksiyon illetidir. Hastalık teneffüs yoluyla ve virüs bulaşmış parçacıkların solunmasıyla yayılmaktadır. En çok sonbahar ve kış mevsiminde olmakla birlikte bütün yıl boyunca görülmektedir.

Mevsimsel grip üzere yayılıyor

İnfluenza A (H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve beşerden kişiye kolay kolay bulaşabilmektedir. Grip esas olarak virüsleri kişiden beşere öksürük ve hapşırma sırasında etrafa yayılan ve virüs içeren damlacıkların başka kişilere ulaşarak ağız ve burun yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir tarafa dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

Bu belirtilere dikkat!

Grip marazının esas belirtileri öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, yaygın kas, eklem ve vücut ağrıları, yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, üşüme, kimi hastalarda da ishal ve karın ağrısı yahut kusma görülebilmektedir

Su ve sabuna dokunun

Grip marazından korunmanın en faal ve inançlı yolu aşılanmaktır. Lakin aşı yapılmış olsa da umumi korunma önlemlerine kesinlikle uyulmalıdır.

· Ellerinizi, bilhassa öksürdükten yahut hapşırdıktan sonra su ve sabun ile sık sık yıkayın.

· Öksürürken yahut hapşırırken ağzınızı kağıt mendil ile kapatın. Kullandığınız mendili çöpe atın.

· Öksürdükten yahut hapşırdıktan ya da hasta olma ihtimali olan birisi ile el sıkıştıktan sonra, elinizi yıkayıncaya kadar gözünüze, burnunuza yahut ağzınıza sürmeyin. Virüs bu yolla bulaşabilmektedir.

· Şayet kağıt mendiliniz yoksa yahut çıkarıp kullanmaya fırsat bulamadıysanız, öksürürken yahut hapşırırken ağzınızı giysinizin koluyla kapatabilirsiniz ve daha sonra müsait bir halde orayı temizlemelisiniz. Yeniden ellerinizi su ve sabunla yeterlice yıkayın.

· Hasta bireylere yakın temastan sakının. Temas mecburî ise maske ve eldiven kullanın, temas sonrası derhal ellerinizi su ve sabun ile yıkayın.

· Sizde grip marazının belirtileri olursa çabucak doktora yahut hastaneye başvurun.

· Şayet hasta iseniz konutta kalın ve gayri insanlarla temasınızı sonlandırın.

· Bütün marazlardan korunmada yerinde ve istikrarlı beslenme, alkol uyuşturucu, sigara ve gibisi toksik unsurlardan kaçınılması çok büyük bir kıymete sahiptir. Ama bunların yalnızca salgın olduğu devir yahut illete yakalanınca uygulanması bir kıymet taşımaz, bunun ömür üslubu olarak benimsenmesi ve her hengam uygulanması gerekir.

Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en tesirli, en ucuz ve en kolay yoludur. Lakin tesirli olabilmesi için en az yarım dakika mühletle ve parmak araları da dahil olmak üzere her konumun yeterlice yıkanması gerekmektedir. Su ve sabun bölgesine alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir.
 
Üst Alt