Duygusal Açlık Mı Fiziksel Açlık Mı?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
“Ben bir şeyler yemek istediğimde bunun Duygusal Yeme olduğunu nasıl anlarım?”

Bu sorunun cevabına geçmeden önce toplam 4 makaleden oluşan Duygusal Yeme serisinin 1. si olan “Duygusal Beslenme Nedir” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Duygusal yemenin önüne geçebilmek için atılması gereken ilk ve en önemli adım hissettiğiniz ve sizi yemek yemeğe sevk eden bu açlığın gerçekte ne olduğunu ayırt edebilmektir. Bunun için kendinize hemen şu soruyu sorun.

“Hissettiğim bu açlık Fiziksel Açlık mı yoksa Duygusal Açlık mı?”

Bir şeyler yeme isteği ile kendinizi mutfakta bulduğunuzda kendinize bu soruyu soruyor olmalısınız. İşe, bu ikisini birbirinden nasıl ayırabileceğinizi öğrenerek başlamak faydalı olacaktır.

Çünkü duygular, hayatımızın hemen her alanında olduğu gibi yeme davranışımızı da etkileyen çok önemli bir faktördür. Ve açlık diye düşündüğünüz bu his, görülmeye – duyulmaya - fark edilmeye ihtiyaç duyan, derinlerde saklı kalmış yada bastırılmış, görmezden gelinmiş duygularınız olabilir.

İşte iki açlık halini birbirinden ayıran farklılıklar;

Duygusal açlık hissi aniden ortaya çıkar ve hemen giderilmek ister. Oysa fiziksel açlık, grafiksel olarak yavaş̧ yavaş̧ artan ve ertelenebilir bir açlıktır.

Duygusal açlık söz konusu ise, yeme davranışı tokluk hissinin oluşmasına rağmen devam ettirilir. Kişi karnı tok olsa da bir şeyler yer. Fakat sonunda pişmanlık duyar, kendini rahatsız hisseder. Oysa fiziksel açlıkta kişi doyduğunda tokluk hissiyle birlikte yemeyi bırakabilir ve yeme eylemi sonunda pişmanlık değil tatmin olma hissi vardır.

Duygusal açlıkta karbonhidratlı, şekerli, kıtırlı ses çıkaran gibi aslında bize kısa süreli de olsa haz duygusu verebilecek ve çok da sağlıklı olmayan belirli yiyecekler tercih edilirken fiziksel açlıkta bir sebze yemeği yada bir çorba bile bize gayet keyif verebilir.

Ve Duygusal açlık ile Fiziksel açlık arasındaki en önemli fark, Fiziksel açlık nedeniyle yemenin tersine, Duygusal Yemenin sonunda içinizi bir SUÇLULUK duygusu kaplar.

Duygusal Yeme serisinin bir sonraki 3. adımı için DUYGUSAL YEME DÖNGÜSÜ başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Şayet Duygusal Yeme alışkanlığınız olduğunu düşünüyorsanız, duygusal tetikleyicilerinizi keşfetmek, yaşam kalitenizi bozan bu sorunun temeline inmek, nedenlerini fark etmek ve yeme alışkanlığınızda kalıcı yol almak istiyorsanız uzman bir psikologdan destek almak en uygun yol olacaktır.

Hayat Birlikte Güzel…!
 

Similar threads

  • Soru
Duygusal beslenme nedir? Bir şeyler yemek istediğimde bunun Duygusal Yeme olduğunu nasıl anlarım? Bedenimde ve Duygularımda bu yeme isteğine ait süreç̧ nasıl işliyor? Peki ben bununla nasıl baş edebilirim? gibi sorular. Duygusal yeme (açlık), kişinin fiziksel açlığından ziyade, içindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Sıhhatsiz ve fazla yeme alışkanlığımız sonucu yalnızca fazla kilolar olmaz. Yediğimiz yiyecekler mide, bağırsak, safra kesesi rahatsızlıklarına neden olur; tansiyon ve kalp hastalıkları, diyabet riskini arttırır ve daha birçok rahatsızlığa davetiye çıkartır. Pekala bunları bildiğimiz halde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Duygusal yeme serisinin 3. Aşamasında size “Duygusal Yeme Döngüsü”nden bahsetmek istiyorum. Ancak öncesinde toplam 4 makaleden oluşan Duygusal Yeme serisinin 1. si olan “Duygusal Beslenme Nedir” ve serinin 2. aşaması olan “Duygusal Açlık Mı, Fiziksel Açlık Mı?” başlıklı yazılarımı okumanızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Stres, üzüntü, yalnızlık ya da sosyal alanda yaşanan problemler kişiyi hayattan memnun olmanın yollarını aramaya iter. Birey kendini tatmin etme arayışının çözümünde kendini fazla ve zararlı besinler tüketirken bulabilir. Ancak duygusal yemek yeme, problemin çözümünde pek de etkin bir yöntem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Duygusal açlık (duygusal yeme davranışı), rahatsız edici hislerle uğraş edebilmek ismine bir besini tüketmektir. Fizikî olarak açlık içermez. Duygusal açlık bir yeme bozukluğu değildir. Çoğumuzun vakit zaman yaşadığı olağan bir durumdur. Bir his durumunu bastırmaya yahut gidermeye çalışmak için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
Üst Alt