Düzgün duruş (postür) nedir

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
POSTÜR BOZUKLUKLARI NELERDİR?
İŞYERİNDE FIZIKÎ AKTİVİTE VE UMUM ERGONOMİ PRENSİPLERİ NELERDİR?


Günümüzde ,özellikle endüstriyel topluluklarda canlı olmayan ömür biçimi,ergonomik olmayan çalışma koşulları ve gerilimin yarattığı ölçüsüz yüklenme şahısların fizikî,psikolojik ve toplumsal sıhhatlerinin bozulmasına neden olmakta,bu da kimselerin verimliliklerinin azalması ile sonuçlanmaktadır.

Pek çok fizikî,psikolojik,duygusal ve zihinsel uyaran sıhhat için tehlike oluşturmaktadır.Tekrarlı hareketler,uzun vadeli statik çalışma konumları,güç harcanması gereken işler,ergonomik olmayan çalışma koşulları fizikî gerilim yaratır.Ayrıca iş hayatının getirdiği devir zayıflığı,kontrol edilemeyen faktörler,arka plandaki dikkat dağıtıcı ögeler,genel belirsizlikler,kişiler arası ast-üst ilgileri üzere pek çok etken ruhsal gerilim oluşturur.

Fizikî ve ruhsal gerilimle başetmek için;

Sistemli egzersiz

Gevşeme teknikleri,yoga

Nizamlı beslenme

Hobilerle uğraşma

Muhabere becerilerini geliştirmek

Düzgün duruş ve postürü korumak gerekir.

Postür; vücudun her kısmının ,kendisine bitişik segmente ve bütün vücuda orantıyla en iyi konumda yerleşmesidir.Bir sair deyişle vücudun her hareketinde eklemlerin aldığı konumların birleşimi de postür olarak tanımlanmaktadır.Vücut,kas aktivitesi sırasında ligamentlerin desteği ile stabilite sağlamak yahut bir harekete temel oluşum etmek için ,bir çok kasın koordinasyonlu çalışması sonucunda düzgün bir duruş elde eder.

Yeterli postür minimum gayret ile vücutta maksimum yeterliliği sağlayan duruştur.

Bed postür ,amaca tam olarak hizmet etmeyen kasların gereksiz ölçüde kasılmasına neden olan postürdür.

İş hayatı,ruhsal durum,yaşam stili,yaş postür üzerine tesir eder ve bozukluklara yol açar.Bu bozukluklar ise birtakım illetlere sebep olur.

Meseleler umum olarak ağrı,gerilim ve sertliklerle başlayıp giderek postürün bozulmasına,vücudun sıradan hareketlerinin sınırlanmasına ve kemiksel ve kas yapıda dejenerasyonlara kadar ilerlemektedir.Bu da kişinin hayat kalitesini düşürmekte,iş gücü verimliliğini Başın öne sahih kaydığı postür;boyun,sırt ve bele ilişkin sorunları beraberinde getirir.Bu anormal konum çiğneme kaslarına,dişlere ve destekleyici tüm yapılara ölçüsüz kademede tansiyon yükleyerek,çenede tekrar şekillenmeye sebep olur.Ayrıca;bu bozukluk yuvarlak omuzun oluşmasına yer hazırlamaktadır.Postüral bu dengesizlik tüm omurga boyunca devam etmekte vücudun olağan eğriliklerinde ölçüsüz değişiklikler oluşturmaktadır.Örneğin;sırttaki kamburluk,beldeki çukurlukların çoklaşması ya da kaybolması gibi…..

O halde korunma mekanizması olarak en tesirli metot bu yanlış postürün engellenmesi ,özellikle masa başı çalışanlarda düzgünlük egzersizleri ve germe egzersizlerinin tertipli bir biçimde uygulanmasıdır..

Hakikat postür için ligament ve kasların istikrarda olması gerekir.Her vücut kısmına tartı eşit olarak dağılır,şok absorbe edilir,hareket açıklığı korunur,stabilite ve mobilite için gerekli hareketler bağımsız denetim edilir.

Omurgada Görülebilecek Postür Bozuklukları

Omurga;vücudun çatısını oluşturur. Hareketimizi sağlar,sağlıklı nefes almamızda ve kalbimizin düzgün çalışmasında rolü vardır ve hareketimizi sağlayan kaslara dimağdan buyruk getiren sonları taşır ve korur.Bu nedenle omurgamızın sağlıklı olması çok değerlidir.

---Kifoz (kamburluk) ekseriyetle buluğ çağında gelişir ve ağrı yapmaz.Göğüs kafesi genişlemesini azalttığı üzere,omuz ekleminin hareketini de azaltır.Bu konum omuzun öne ve içe dönmesine ve omuz kaslarının ve tendonlarının sıkışmasına sebep olur.

---Skolyoz (omurga eğriliği) Omurgadaki S yada C biçimindeki eğrilerdirYapısal ya da yapısal olmayan formda gelişir.Kalça eğriliği,bacaklarda uzunluk farkı,omuzların seviyesinde farklılıklar ve göğüslerde büyüklük farkı olabilir.Kızlarda daha çok görülür.Son nokta kıymetlidir.

Lordoz(bel çukurunda artma)karın kasları zayıflığı,kilo,sırt kasları zayıflığı,bel fıtığı,kireçlenme üzere sebeplerle olabilir.

İş ile alakalı Kas-İskelet Sorunlarından Korunmak İçin Teklifler ve Postüral Farkındalık

Başınızı ve gövdenizi gün içinde dik tutmaya çalışın

Belinizin sıradan eğriliklerini otururken ve ayakta dururken sağlamay çalışın,gün içinde karın kaslarınızı kasarak bel stabilizasyonunuzu sağlamaya çalışın.

Öne eğilirken belden değil kalçanızdan eğilin.

Bel destekli sandalyeler kullanın.

Süratli hareketlerden kaçının,özellikle süratlice baş çevirme hareketi yapmayın.

Uzun vade birebir durumda kalmayın.

İş arasında periyodik aralıklar verin.

Yatarken kalın yastıklar kullanmayın.Sırt üstü ya da yan yatışı tercih edin.

Size önerilen egzersizleri her 2-3 saatte bir 3’er 4’er tane yapın.

Ergonomik Düzenlemeler

Ayakta Duruş Ergonomisi

---Başınızı dik tutup tam zıdda bakın

---Omuzlarınızı geri atın

---Karnınızı içeri çekin

---Dizlerinizi düz tutun

---Göğsünüzü önde tutun

Yatış Konumu Ergonomisi

---Vücudunuzun fizyolojik kıvramlarını koruyun

---Başınızın altına çok yüksek olmayan bir yastık koyun ve dizlerinizin altına hafif bir yükseklik yerleştirin.

---Yan yatarken serinizi hafif kırın ve iki bacağınız arasına bir yastık yerleştirin.nüzü devir dönem farklı bacaklarınıza verin.

Yük Kaldırma Ergonomisi

---Hiçbir vakit vücut yükünüzün dörtte birinden çokça tartı kaldırmayın

---Yerden yük kaldırırken ayaklarınızı açın,ağırlığı vücudunuza yakın tutun ve dizlerinizi kırarak yana yaklaşıp,kollarınızı dirsekten kırarak tartısı kavrayın.

Sonra dizlerinizi düzelterek kaldırın.Bu halde belinizi bükmeden ve yükünüzü omurgaya vermeden bacaklarınızın gücüyleağırlığı kaldırın.

---Hiçbir devir ağır bir cismi bel hizasından daha üste kaldırmayın.

Uygun duruş konumu;omurga üzerine binen ve omurgayı yıpratacak yüklerin minimal seviyeye inmesini sağlar.Bu da;dikkat ve çabayla,düzenli egzersiz ve spor yaparak,hareketsiz hayattan uzak durarak elde edilir.

UNUTMAMAMIZ GEREKENLER…

VÜCUDUMUZUN FARKINDALIĞI ARTTIKÇA SAKATLANMA VE HASTALANMA RİSKİMİZ AZALMAKTADIR…..

VÜCUDUMUZDAN GELEN SİNYALLERE KULAK VERİRSEK MESELELERI OLUŞMADAN ÖNLEYEBİLİR VE DENETIM EDEBİLİRİZ.

SIHHATIN KIMSEYE KIŞISEL OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ.DOLAYISIYLE MEDİKAL GEREKSINIMLERIMIZ DOĞRULTUSUNDA SPOR VE EGZERSİZLERİMİZİ BELİRLEMELİYİZ….
 

Similar threads

  • Soru
Duruş Postür Bozukluğu Hakkında Sebebi Ve Tedavisi Nedir ? Nasıl Oturmalıyız ? Duruş (postür) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Ayakta durma, oturma, yürüme üzere çeşitli aktiviteler sırasında tüm beden kısımlarının(baş , gövde, kollar ve bacaklar) birbiri ile ahengi ve düzgün dizilimidir. Tüm vücut dizilimimiz her iki ayağımız vasıtasıyla yere aktarılan yüklerle sağlanır. Günlük yaşantımız esnasında aldığımız tüm...
Cevaplar
1
Görüntüleme
22
  • Soru
Duruş (postür) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir. Normal postür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Ayakta durma, oturma, yürüme gibi çeşitli aktiviteler sırasında tüm vücut kısımlarının(baş , gövde, kollar ve bacaklar) birbiri ile uyumu ve düzgün dizilimidir. Tüm beden dizilimimiz her iki ayağımız vasıtasıyla yere aktarılan yüklerle sağlanır. Günlük yaşantımız esnasında aldığımız tüm postür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Kişi bazen kendini ayna karşısında ya da bir fotoğraf karesinde; başı önde, omuzları yuvarlak, sırtı kambur, daha kısa uzunluklu, öne bükülmüş ve hantal bir görünümde bulabiliyor. Şayet altında yatan tıbbi bir bozukluk yoksa (nöromuskular hastalıklar, skolyoz(omurga eğrilikleri), bacak uzunluğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt