Son konular

EBEGÜMECİ FAYDALARI NELERDİR?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ebegümeci bitkisi kolaylıkla yol kenarlarında, tarlalarda, göl, su kenarlarında ve ormanlarda yetişebilen bir bitkidir. Nisan ve temmuz ayları arasında, çoğunlukla parlak sarı, nâdir olarak beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkilerdir. Çiçekleri tek başlarına 5 veya daha çok parçalıdır. Taç yaprakları genellikle parlak sarı renktedir. Yapraklar elsi dilimli veya tam kenarlı şekildedir. Ebegümeci yemeği de afiyetle tüketilen bir yemektir. Bu şifalı sebzenin yemeği ilkbahar aylarında bolca tercih edilir. Her yerde kolaylıkla bulunması sebebiyle bu şifalı sebzeye manavlarda, pazarlarda ve market raflarında kolaylıkla ulaşılabilir. İçeriğinde müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde içerir. Ayrıca tanen, glikoz, C vitamini, kalsiyum, fosfor, protein taşımaktadırEbegümeci FaydalarıLatince adı malva sylvestris olan ebegümeci kimi yörelerde cilatka çolaka, develik, saracak, elegömeci gibi isimlerle adlandırılırken kimi yörelerde ise gömeç, hubbaz, hamaylık, karagöz, molasa, paçık, tolik, kabarlik gibi isimlerle adlandırılır. Ayrıca bazı bölgelerde bu şifalı bitki; develangir, ebemgömeci, evemkömeci, gaba, ilmik, kabalık, kazankarası, kobalangir, pencer, tebük isimleriyle de anılır.



EBEGÜMECİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Ebegümeci faydaları bilinmekle birlikte, ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür, nefes darlığına iyi gelir ve öksürüğü keser. Bu yüzden bu soğuk kış aylarında bolca tüketilmelidir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlaması da faydaları arasındadır. Kabızlık gibi bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsakları rahatlatır, kolay bir sindirim sağlar. Sindirim sistemini rahatlatır. Mide bulantısı ve kusmaları önler ve gastrit, ülser, mide ağrılarını dindirir. Ateş düşürücü etkisi vardır, bu şekilde vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bu şifalı bitki cildi kırışıklıklara karşı da korur.

İlginizi Çekebilir: Balgam Sökücü Bitkisel Tedavi


Ebegümeci Kuru

Bu şifası büyük bitkinin gargarası ağız yaraları, bademcik iltihabı, boğaz ağrıları, faranjit gibi rahatsızlıklar için çok faydalıdır. Burun kanamasının durdurulmasında kullanılması da faydaları arasındadır. Burun tıkanıklığına da fayda sağlar. Tıkanmış burnu açar. Vücuttaki akne, leke, sivilce gibi rahatsızlıklar için de çok faydalıdır. Egzama gibi cilt hastalıklarının da geçmesine fayda sağlar. Göz altında oluşan şişlikleri geçirmeye yardım eder. Diş etlerine iyi gelir.

Alerji, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda bu şifalı bitkinin çayı çok büyük fayda sağlar.

Bronşit, faranjit, boğaz ve bademcik iltihabı, öksürük tedavisi için 40 gr. bitki 1 lt. suda kaynatılarak 10 dk. kadar demlenir. Günde 5 kahve fincanı içilir. Bu arada kahvenin faydaları yazımızı okumayı unutmayın.

Çıbanların olgunlaşması tedavisi, sivilceler, akne tedavilerinde lapası veya kompresi için çok faydalıdır.

Deri yaralanmaları, deri döküntüleri, kaşıntılar, deri yanıkları, deri alerjileri tedavileri için banyoları rahatsızlık görünen bölgeye uygulanmalıdır.

İşte bu şekilde faydaları sayesinde bu şifalı bitki ile birçok hastalıktan kurtulmak mümkündür. Ebegümeci taze olarak tüketildiği gibi, yemek şeklinde pişirilebilir, salatalara eklenebilir yada çay olarak da içilebilir.

ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ
Kısırlık sorunu olan yani hamile kalmakta güçlük çeken bayanların ebegümeci bitkisinden uzak durmaları tavsiye edilir. Hamile kadınlar da bu bitkiyi tüketmemelidir.



EBEGÜMECİ ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Ebegümecinin yaprakları ve çiçekleri toplanarak kurutulur. Kaynayan suyun içine kurutulmuş yaprak ve çiçeklerden atılır. 10 dakika kadar demlenir. Demlendikten sonra çayın içindeki bitki parçaları süzülür ve ılındıktan sonra çay içilebilir.
 

Similar threads

  • Soru
Şifalı Bitkiler Ebegümeci - Ebegümecinin Faydaları Ebegümecigiller familyasından; çiçekleri ilaç, yaprakları sebze olarak kullanılan bir ottur. Genellikle tarla kenarlarında kendi kendine yetişir. Kısa boyludur. Yaprakları sarmaldır. Sıcak yaz aylarında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Bazı insanlar yeşil yapraklı bitkileri çok sever. Marul, maydanoz, semizotu yeşil yapraklı ve bolca tüketilen bitkilerin başında gelir. Salatalarda, yemeklerde bu yeşil yapraklı sebzeler sık sık tercih edilir. Bu bitkilerin sağlık açısından faydaları da oldukça fazladır. İşte semizotu da faydası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunlardan en önemlisi, Büyük ebegümeci (M. sylvestris) türüdür. 20-30 cm. arasında boylanabilen bu türün yaprakları yuvarlağımsı biçimli, kenarları dişli, uzun saplı, tüylü, almaşık dizili, 3-7 parçalı ve palmiye gibi damarlıdır. Yaz boyu ve sonbahar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Ebegümeci Faydaları Yararları Ebegümeci Kendi kendine yetişen ve mor renkte çiçekler açan bir bitki olan Ebegümecinin yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç olarak kullanılır. Faydaları Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Ateş düşürücüdür. Nezle ve bronşite iyi gelir. Burun kanamasını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Kekik, kimyon, nane, karabiber, kırmızı biber ve tuz salatalarda başlıca vazgeçilmez tercih edilen maddelerdir. Ülkemizde birçok kişi yemek yaparken baharatsız yemek yapmaz. Hele Doğu illerimizde çeşitli baharatlar yemeklerin vazgeçilmez yiyecekleridir. Kebap, çiğ köfte, döner gibi yiyeceklere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt