Son konular

Ebu İshak İbrahim Bin Muvelled Kimdir Kısaca

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
EbU İshak İbrahim Bin Muvelled Kimdir? Hayatı,

Suriye'de yetişen velilerden Onuncu yuzyılda yaşamıştır İsmi, İbrahim bin Ahmed'dir EbU İshak ve Ebu'lHasan kunyeleriyle bilinir Suriye'nin Rakka şehrinde doğduğu icin Rakki nisbesiyle tanındı Doğum tarihi bilinmemektedir 953 (H342) senesinde vefat etti

EbU İshak İbrahim bin elMuvelled, zamanının alimlerinden akli ve nakli ilimleri oğrendi Fıkıh ve hadis ilimlerinde yuksek alim oldu Tasavvufa karşı alaka duydu Kendisine rehberlik edecek veli bir zatı aramaya başladı Evliyadan olan Muslimi Mağribi'nin ziyaretine gitti Bundan sonrasını kendisi şoyle anlatıyor:

Muslimi Mağribi'nin rahmetullahi aleyh ziyaretine gitmiştim Mescidine vardığım zaman, namaz kıldırıyordu Fatiha, tecvid ilmine gore okunmamıştı Kendi kendime; Buraya gelmek icin boşuna zahmet cekmişimdedim O gece orada kalıp ertesi gunu Fırat Nehri kenarına gitmek icin yola cıktım Yolda bir arslanın yattığını gordum Yanından gecmekten cekinip geri donduğumde, başka bir arslanın bana doğru geldiğini farkettim Korkudan bağırdım Muslimi Mağribi sesimi duyunca dışarı cıktı Arslanlar kendisini gorunce sakinleştiler Onların kulaklarından tutup goturdu ve; Kim olursa olsun, benim misafirim olan kimseye saldırmayınbuyurdu Bana da donup; Ey EbU İshak! Sizler zahirinizi duzeltmekle meşgul oluyor ve Allahu tealanın mahlukundan korkuyorsunuz Biz ise batınımızı duzeltmekle meşgul olunca, mahluklar bizden korkmaya başladıbuyurdu Hatamı anlayıp tovbe ettim ve kendisinden ozur diledim Ozrumu kabUl edip, bana iltifat etti Bu hadiseden sonra, gorunuşe gore hukum vermenin cok yanlış olduğunu, kendisinden ilim oğrenilecek zatta kusur aranırsa (gorulurse) ondan hic istifade edilemeyeceğini anladım

Kendisinden ilim ve edeb oğrenilecek hakiki din alimine tam teslim olmalı, onda bir noksan aranmamalıdır Butun kusur ve kabahatleri kendisinden bilmeli, her halu karda edebe riayet etmelidir Hocasının ilminden, feyz ve bereketlerinden istifade etmenin, ancak bu şekilde olduğunu duşunerek, bu yolda ilerlemek icin gecegunduz calışmalıdır Kolaylık vermesi icin ve bunca nimetlere kavuştuktan sonra mahrUm olmak felaketine duşmekten koruması icin, ağlayarak Allahu tealaya yalvarmalıdır

Cuneydi Bağdadi, EbU Abdullah bin Cella, İbrahimi Kassar, Abdullah bin Cabir'in yanında başka alim ve velilerin ilim meclisleri ve sohbetlerinde bulundu İlimde ve fazilette yukselip zamanla, ilim sahibi insanların, muşkillerini halledebilmek icin kendisine muracaat ettikleri, derecesi cok yuksek bir zat oldu İnsanlara vaz ve sohbetleriyle İslamiyetin emir ve yasaklarını anlatarak onların dunyada ve ahirette saadete, kurtuluşa ermelerine vesile oldu İnsanlar onun derin manalı sozlerinden istifade edebilmek icin etrafında toplanıp, ilminden ve guzel ahlakından cok faydalandılar

Başlangıcta; İnsan, kalbini duzeltmek icin meşgUl olduğu zaman mahluklar ondan korkarlarsozunu kendisine dustUr edinen EbU İshak İbrahim bin elMuvelled, her an Allahu tealayı duşunur, O'nunla meşgUl olurdu Bu sebeple de diğer mahluklar ondan korkarlardı

Bir gun talebelerinden birisine elbisesinden bir parca hediye etmişti O talebe, sahrada yalnız başına giderken, bir arslan gordu Arslan hemen saldıracak gibi dikkatle baktı Sonra yuzunu toprağa surdu ve yavaşca oradan ayrılıp gitti O kimse, hocasının elbisesinden bir parcanın uzerinde bulunduğunu, arslanın bakınca o parcayı gorduğunu hatırladı O kumaş parcasının sahibi olan mubarek hocası hurmetine, arslanın kendisine saldırmadığını anlayıp, Allahu tealaya şukretti Hocasına olan muhabbet ve bağlılığı, daha da arttı

EbU İshak İbrahim bin elMuvelled, ihlas ile Allahu tealanın rızasını duşunerek ibadet ederdi İhlas ile ilgili olarak buyurdu ki:

Yapılan ibadetin tadı, ihlas iledir İhlas ile yapılan ibadet, kalbe, rUha rahatlık ve lezzet verir Ucb, kendini ve amelini beğenmek durumu olursa bu tad kalmaz

Bir kimse Allahu tealanın emir ve yasaklarından birini nefsi icin yaparsa, o ameli ya kabUl olunur veya kabUl olunmaz Ama, o ameli yapmaya kalkarken Allah icin niyet ederse, o amelin kabUl olunacağı muhakkaktır

Allahu tealanın Zumer sUresi 54 ayeti kerimesinde mealen; Başınıza azap gelip catmadan (tovbe edip) Rabbinize donun O'na halis ibadet edin, sonra kurtulamazsınızbuyurduğunu ve Allahu tealaya kavuşacak yolu bildiği halde, O'ndan başkası ile meşgUl olana cok taaccub edip şaşarım

Yiyip icmenin edepleriyle ilgili olarak buyurdu ki: Yemekte edeb odur ki, yemek ancak zarUret olduğu zaman yenir Her zaman yenmez

Diğer akli ve nakli ilimlerde yuksek alim olan EbU İshak İbrahim bin elMuvelled, hadis ilminde de yuksek idi Peygamber efendimizin şu hadisi şerifini rivayet etti:

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hazreti EbU Hureyre'ye buyurdu ki: Ya Eba Hureyre! Vera sahibi ol! İnsanların en abidi olursun Kanaat sahibi ol! İnsanların en cok şukredeni olursun Kendin icin istediğini, insanlar icin de iste! Kamil mumin olursun Sana komşu olanlarla iyi komşuluk yap! Hakiki musluman olursun Gulmeyi azalt! Şuphesiz ki cok gulmek kalbi oldurur

Onun ilim meclislerinde ve sohbetlerinde pekcok kimse hidayete kavuşup, Allahu tealanın sevdiği kulları arasında yer aldı Rakka şehrinin en buyuk alimi ve velisi olan EbU İshak İbrahim bin elMuvelled 953 (H342) senesinde Rakka'da vefat etti Orada defnedildi

Üst Alt