Son konular

Ebu Lubabenin tevbesi

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Tevbesi ile meşhUr sahabi EBU LUBABE
Ebu Lubabe Tevbesi

İslamın nUrunu sondurmek isteyen Mekkeli muşriklere karşı hazırlanan mucahid ordusunda az sayıda deve vardı Bu sebeple bir deveye uc sahabi nobetleşe biniyordu

ResUlullah efendimiz de EbU Lubabe ve Hz Ali ile bir deveye sırayla bineceklerdi Deveye ilk olarak ResUlullah efendimiz binmiş idi Her ikisi de ResUlullahın deveden inmemesini ve haklarını seve seve vermeyi arzU ediyorlardı Kendilerinin binip, ResUlullahın yurumesini iclerine sindiremiyorlardı

Biz yaya yuruyelim

Nitekim yaya yurume sırası ResUlullah efendimize geldiğinde ikisi birden şu teklifi yaptılar:

Ya ResUlallah! Siz inmeyin, biz yaya yuruyebiliriz

Onların bu samimi ve icten tekliflerine ResUlullah efendimiz şu cevabı verdiler:

Siz yurumekte benden daha guclu değilsiniz Ayrıca benim de sizin kadar sevaba ihtiyacım var

EbU Lubabe, cihad aşkıyla yanıyor, muşriklerle bir an once karşılaşmaya can atıyordu Henuz duşmanla karşılaşmadan ResUlullah efendimiz EbU Lubabe'yi kendi yerine vekil olması icin Medine'ye gonderdi Oradaki vazifesi kadın ve cocukları korumaktı

Ancak ResUlullah efendimiz, Bedir'de kazanılan ganimetlerden ona da pay verdi

Peygamber efendimizle, Beni Kurayza YahUdileri arasında bir anlaşma vardı Buna gore, Mekke muşrikleri ile yapılan Hendek Muharebesinde Muslumanlarla beraber, Medine'yi mudafaa etmeleri gerekiyordu Fakat bunlar, boyle bir şeye yanaşmadıkları gibi, harbin en nazik bir zamanında muşriklerle işbirliği yaptılar Peygamber efendimizin, durumu araştırmak ve sulh icin gonderdiği heyete de hakarette bulundular Bununla da yetinmeyip, Medine uzerine baskınlar duzenlediler Muslumanları oldurmeye teşebbus ettiler

Onların uzerine yuru

Hendek muharebesinde, on bin kişilik muşrik ordusunun buyuk zayiat vererek geri cekilmesi Kurayza YahUdilerini hayal kırıklığına uğrattı Endişeyle Medine'ye iki saatlik mesafede bulunan kalelerine cekildiler Peygamber efendimizin uzerlerine yurumesinden cok korkuyorlardı

Peygamber efendimiz, Hendek'ten donup, evine geldi Uzerindeki silahları cıkardı O sırada Cebrail aleyhisselam geldi Sarığının ucu iki omuzunun arasında ve uzerinde zırhtan gomlek vardı

Ey Allahın ResUlu! Silahlarınızı cıkardınız mı? Vallahi biz daha silahlarımızı cıkarmadık Duşman sana geldiğinden beri melekler silahlarını cıkarmadılar Kalk, silahını kuşan ve onların uzerine yuru, dedi

Peygamberimiz sordular:

Kimin uzerine yuruyeyim?

Cebrail aleyhisselam da;

İşte oraya, diyerek eliyle Beni Kurayza tarafını gosterdi

ResUlullah efendimiz buyurdu ki:

Eshabım cok yoruldular Birkac gun dinlenseler nasıl olur?

Ya ResUlallah! Allahu teala, hemen Beni Kurayza kabilesi uzerine yurumeni emrediyor Ben şimdi yanımdaki meleklerle beraber, Kurayza YahUdilerinin kalelerine gidiyorum Allahu teala onları helak edecektir

Peygamber efendimiz, Cebrail aleyhisselam Allahu tealanın emrini bildirip gidince, Bilali Habeşi'ye;

İşitip, itaat eden kişi, ikindi namazını Beni Kurayza yurdundan başka yerde kılmasın, diye seslenmesini emretti

Peygamber efendimiz ve Eshabı kiram silahlandılar Cebrail aleyhisselamın izini takip ederek yola cıktılar Beni Kurayza YahUdilerinin olduğu yere geldiler Kalelerin cok yakınına kadar yaklaştılar Beni Kurayza YahUdileri iyice muhasara altına alındı Muhasara son derece şiddetlenmişti YahUdiler, Peygamber efendimizden, goruşmek ve danışmak uzere EbU Lubabe'yi kendilerine gondermesini istediler

Bize ne yaparlar

EbU Lubabe'nin coluk cocuğu ve malları Beni Kurayza yurdunda idi ResUlullah efendimiz EbU Lubabe'yi cağırdı ve buyurdu ki:

YahUdilerin yanına git! Onlar Evsliler arasından seni istediler

ResUlullah efendimiz ayrıca EbU Lubabe'ye, onların yanına vardığında nasıl davranacağını da gosterdi EbU Lubabe yanlarına varınca, onu karşıladılar Kadınlar ve cocuklar ağlaşarak, kendilerine acındırmaya calışarak yardım bekliyorlardı YahUdiler, EbU Lubabe'ye dediler ki:

Ey EbU Lubabe! Muhasara bizi mahvetti Muhammed musaade etse de buradan cıkıp, Şam'a veya Hayber'e gitsek, bizim carpışmaya gucumuz yok Ey EbU Lubabe, biz teslim olursak bize ne yapılacak? Bize teslim olmayı tavsiye eder misin?

EbU Lubabe de şoyle cevap verdi:

Evet, teslim olmanızı tavsiye ederim (Boyle soylerken elini boğazına goturerek, teslim olurlarsa boğazlarının kesileceğini ifade eden bir işaret yapmıştı)

EbU Lubabe diyor ki:

Vallahi onların yanından da henuz ayrılmamıştım ki, bu hareketimle, Allaha ve ResUlune karşı iyi bir iş yapmadığımı anlamıştım

EbU Lubabe, salahiyetli olmadığı veya gizli kalması gereken bir şeyi soylemişti Ancak bir kere ağzından cıkmıştı

Allahu teala kalbimi biliyor

EbU Lubabe bu duruma cok uzuldu, cok pişman oldu Gozlerinden akan yaşlar sakalını ıslattı Kalenin arkasından bulduğu bir yolla, doğru Medine'ye gidip Mescidi Nebeviye girdi Kendisini direğe bağlattı

Allahu teala kalbimi biliyor Bana hakiki bir tevbe ihsan edinceye kadar vallahi ben ResUlullahın yuzune de bakamam Allahu teala işlediğim gunahtan tevbemi kabUl etmedikce bu yerimden ayrılmıyacağım, diye yemin etti

EbU Lubabe'nin duştuğu bu hata ile ilgili olarak şu mealdeki ayeti kerime nazil oldu:

(Ey iman edenler, Allaha ve ResUlune hainlik etmeyin Bile bile aranızdaki emanetlere de hainlik etmeyin) Enfal 27

EbU Lubabe, ResUlullahın muhterem hanımlarından Ummi Seleme'nin Mescidi Nebeviye acılan kapısı onundeki direğe kendisini bağlatmıştı Hava bir hayli sıcaktı Bir hafta hicbir şey yemeyip, kulakları işitemeyecek hale gelmişti

EbU Lubabe, yaptığına pişman olup kendini direğe bağlattığı sırada, Muslumanlar onun bu halinden habersiz, YahUdilerin kalesinden donmesini bekliyorlardı Aradan uzun bir zaman gecmesine rağmen EbU Lubabe donmedi Nihayet durumdan haberdar olunup, ResUlullaha arz edildi Peygamber efendimiz buyurdu ki:

Eğer doğruca yanıma gelseydi, bağışlanmasını Allahu tealadan dilerdim Madem ki, o kendisini bağlatmış, artık Allahu teala tevbesini kabUl edinceye kadar onu bulunduğu yerde bırakırım

EbU Lubabe bu şekilde direğe bağlı kalarak altı gece kaldı Her namaz vaktinde hanımı tarafından bağları cozulur, namazını kıldıktan sonra, tekrar direğe bağlanırdı

Mujdeleyeyim mi?

Peygamber efendimiz Ummi Seleme'nin odasında idi O sırada, EbU Lubabe'nin tevbesinin kabUl olduğuna dair ayeti kerime nazil oldu Ayeti kerimede mealen buyuruldu ki:

(Onlardan diğer bir kısmı da gunahlarını itiraf ettiler ve once yapmış oldukları iyi bir ameli sonradan yaptıkları başka bir kotu amel ile karıştırdılar Olur ki, Allah, onların tevbelerini kabUl eder Cunku Allah, GafUrdur, cok bağışlayıcıdır, Rahimdir) Tevbe 102

Ummi Seleme validemiz, seher vakti Peygamber efendimizin gulduğunu işitince sordu:

Nicin guluyorsunuz ya ResUlallah!

EbU Lubabe'nin tevbesi kabUl olundu

Mujdeleyeyim mi ya ResUlallah?

Olur! Mujdelemek istiyorsan, mujdele!

Bu haberi duyan herkes, iplerini cozup salıvermek icin EbU Lubabe'ye doğru koştular EbU Lubabe bunu kabUl etmedi Dedi ki:

Vallahi ResUlullah efendimiz bizzat eliyle beni bırakmadıkca buradan ayrılmam

Peygamber efendimiz de namaza giderken, uğrayıp salıverdiler

Üst Alt