Son konular

Efendimiz S.A.V Giyim Tarzı nasıldı

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Peygamberimiz (sav)'in giyimi hakkında da sahabeler pek cok detay aktarmışlardır Bunun yanı sıra Peygamber Efendimizin muminlere nasıl giyinmeleri gerektiğiyle ilgili olarak tavsiyeleri de onun bu konuya verdiği onemi ortaya koymaktadır Orneğin Peygamber Efendimiz hadisi şeriflerinde şoyle buyurmuştur:

Allah guzeldir, guzelliği sever, guzel giyinmek kibir değildir, kibir (mazhar olduğun nimeti kendinden bilip) hakkı reddetmek, halkı hakir gormektir

Allah guzeldir, guzeli sever ve kuluna verdiği nimetin eserini uzerinde gormekten hoşlanır

Peygamber Efendimizin torunu Hz Hasan, onun giyim konusu hakkındaki goruşunu şoyle ifade etmiştir:

Peygamber Efendimiz bize elde ettiğinizin en iyisini giymemizi ve bulabildiğimiz en hoş kokuları surmemizi emrederdi

Bu konudaki Peygamberimiz (sav)'in bir başka hadisi de şu şekildedir:

Ey muminler! Gonlunuzce yiyiniz, iciniz, giyininiz ve Allah yolunda sarf ediniz Ancak, israfa veya kibir ve gurura kacmayınız

Peygamber Efendimiz ashabından biri dış gorunumune onem vermediğinde veya bakımsız olduğunda onu da hemen uyarırdı Bu konuya ait bir rivayeti Ebu'l Havas (ra), babasından şoyle nakletmektedir:

Uzerinde adi bir elbise olduğu halde Resulullah aleyhissalatu vesselam'ın yanına gelmiştim Bana:

Senin malın yok mu?diye sordu

Evet varcevabıma:

Hangi ceşit maldan?sorusunu yoneltti

Her ceşit maldan Allah bana vermiştirdemem uzerine:

Oyle ise Allah Teala Hazretleri sana bir mal verdiği vakit Allah'ın verdiği bu nimetin eseri ve fazileti senin uzerinde gorulmelidirbuyurdular

Buna benzer bir başka olayı ise Hz Cabir (ra) şoyle aktarmıştır:

Resulullah aleyhissalatu vesselam, binek hayvanlarımızı guden bir adamımızı gordu Uzerinde eskimiş iki parcalı giysi vardı

Onun bu eskilerden başka giyeceği yok mu?diye buyurdular Evet vardedim Camaşır torbasında iki giysisi daha var Ben onları giydirmiştim

Oyleyse cağır onu da, bunları giysindiye emrettiler (cağırdım, emri Nebeviyi soyledim), o da onları giyindi Geri gitmek uzere donunce, Resulullah aleyhissalatu vesselam:

Nesi var da bu yenileri giymiyor? Bu daha hoş değil mi?diye buyurdular

Peygamberimiz (sav)'in giyim tarzı ile ilgili sahabelerin aktardığı bilgilerden bazıları ise şunlardır:

İbnu Abbas (ra) anlatıyor:

Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam uzerinde mumkun olan en guzel elbiseyi gordum

Ummu Seleme (ra) anlatıyor:

Peygamber Efendimizin en cok sevdikleri elbise ceşidi, gomlek (kamis) idi

Ashabdan Kurre (ra) anlatıyor:

Ben, biat eylemek uzere, Muzeyne kabilesinden bir grup insanla birlikte Resulullah Efendimizin huzurlarına cıktım Peygamber Efendimizin gomleklerinin yakası duğmesiz olduğundan

Enes b Malik (ra) anlatıyor:

Peygamber Efendimiz, giydikleri elbiseler icerisinde, Hiberei Yemani'yi cok severlerdi(Hibere, Yemen'de dokunan pamuktan yapılan, kırmızı cubuklu yeşil bir kumaştır Eskilerin alacadedikleri desenli kumaşlar icin kullanılan bir tabirdir Bu da kumaşın duz değil desenli olduğunu ve birkac renkten oluştuğunu gosterir)

ElBera b Azib (ra) anlatıyor:

Kırmızı desenli elbisenin, Peygamber Efendimiz kadar bir başkasına yakıştığını gormedim Bu kıyafetle Resulullah (sav)'ı gorduğumde, mubarek sacları, omuzlarına değecek kadar sarkmıştı

Semure b Cundub (ra) rivayet ediyor:

Hazreti Peygamber: Beyaz elbise giyiniz Zira o, son derece temiz ve hoşturbuyurmuşlardır

Hz Aişe (ra) anlatıyor:

Resulullah Efendimiz, bir sabah vakti, ustlerinde siyah yunden dokunmuş bir izar (peştemal, futa, goğusten aşağı ortulen elbiseler) olduğu halde, evlerinden dışarı cıkmışlardı

Peygamber Efendimizin Dış Kıyafetleri

Eşa's b Suleyn (ra) anlatıyor:

Bana halam anlattı Ona da amcası anlatmış Halamın amcası demişti ki: Bir gun Medine sokaklarında izarımı suruyerek yuruyordum Bu sırada arkamdan bir ses işittim: İzarını yukarı kaldır Zira izarın yerde surunmemesi, onun daha temiz kalmasını ve uzun muddet dayanmasını sağlardiyordu Arkama donup baktığımda bu sozleri soyleyenin Resulullah Efendimiz olduğunu gordum

Seleme b ElEkva'dan (ra):

Hz Osman, uzunluğu bacaklarının yarısına kadar ulaşan bir izar giyer ve Arkadaşımın (sahibi), yani Resulullah (sav)'ın izarları da aynen boyleydiderdi

alıntı

Üst Alt