Efor Testi Nedir - Efor Testi Nasıl Yapılır - Efor Testi Neden Yapılır - Efor Testi

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
efor testi nedir - efor testi ne demek - efor testi sonuçları - efor testine nasıl hazırlanılır


Efor testi, egzersizin kalp üstündeki etkisini test edebilmek için yapılan genel tarama testlerinden birisidir. Bu test kalbin genel sağlığı konusunda bilgi verir. Test esnasında hasta yürüme bandında yürürken ya da koşarken veya duran bisikletin pedalını çevirirken kalbin elektriksel aktivitesi kayıt edilir ve bilgisayarda analiz edilir. Bu test vücudun artmış olan oksijen ihtiyacına karşı kalbin vermiş olduğu tepkiyi ölçer. Normal dinlenme sırasında EKG’de görülemeyen bozulmalar bu test ile ortaya çıkabilir.

Efor Testine Hazırlık
Hasta test öncesinde en az 3 saat öncesinden herhangi bir şey yememeli ya da içmemelidir. Özellikle belirtilmediği zaman hasta ilaçlarını alması gerekir. Hastalar egzersize imkân verecek ayakkabı ve elbiseleri giymeleri gerekir. Stres testi kardiyoloji kliniklerinden ya da doktor ofislerinde yapılır. Test esnasında doktor genellikle orada yer alır. Testten önce elektrotlar hasta göğsüne yerleştirilir. Elektrotların yapıştırılmış olduğu yerlerde deride hafif bir kızarma ve ağrı hissi olabilir.

Egzersize başlanmadan hastanın bazal EKG ve kan basıncı ölçülür. Test boyunca sürekli olarak EKG çekilir ve belli aralıklar ile kan basıncı ölçümü gerçekleşir. Yürüme bandının hızı ve eğilimi belli aralıklar ile artırılır. Test esnasında hastalar göğsünde sıkıntı ya da ağrı, baş dönmesi, nefes daralması ya da çarpıntı hissedebilir.

Efor Testi Nasıl Yapılır
Hastanın egzersiz aletinde yürümesi ya da pedal çevirmesi gerekir. Bu esnada hastanın EKG kaydı alınır ve kan basıncı ölçülür. Bu şekilde artan iş yüküne karşı kalbin vereceği yanıt kayıt edilir. Test hedeflenmiş olan kalp hızına gelinene kadar ya da göğüs ağrısı, tansiyon artışı veya düşmesi gibi istenilmeyen durumlar meydan geldiğinde ve hasta daha devam edemeyeceğini söylediği zaman bitirilir. Kalp atımlarının izlenmesi egzersizden sonra 10-15 dakika ya da kalp hızı normal oranlara gelen kadar devam eder.

Efor Testi Öncesi Yapılması Gerekenler
1- En az 2 saat öncesinden herhangi bir şey yenilmemesi gerekir.

2- Bu süre içerisinde sigara içilmemelidir.

3- Sürekli olarak alınan ilaçların içilip içilmeyeceği doktora sorulmalıdır

4- Rahat elbiseler giyilmelidir. Test gününde yanınızda eşofman, şort ve spor ayakkabısı getirilmelidir

5- Günlük elbiseler ile efor testi yaptırmak gerekiyorsa, lastik tabanlı ve alçak topuğu olan ayakkabılar giyilmeli ve rahat pantolonlar tercih edilmelidir.

Efor Testi Neden Yapılır
Efor testi göğüs ağrısının sebeplerini belirleme, kalbin egzersiz kapasitesini değerlendirme, egzersiz programına başlayacak olan hastalardaki uygun egzersiz oranını belirleme, hastaların kullanmış oldukları ilaçların etkinliğini araştırma, kalp krizi geçirmiş olan hastalarda riski belirleme ve egzersiz esnasında ritim bozulmasını belirlemek için yapılır.

Efor Testi Sonuçları
Normal durumlarda kalp hızı iş yükü, yaş ve kondisyona göre artış görülür Anormal sonuçlar olabileceğini düşündür. Fakat kalp rahatsızlıklarını göz önüne koyma konusundaki duyarlılığı fazla yüksek değildir. Kalp rahatsızlığı bulunanların yüzde 60-60’inde rahatsızlığı gösteriyorken, rahatsızlık bulunmayanların sadece % 80’inde rahatsızlık yoktur diyebilir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt