Ege Bölgesinin Yeraltı Kaynakları

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Ege Bölgesinin Yeraltı Kaynakları

Ege Bölge'si yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengindir; ama madenlerin birçoğu İlkçağ'dan beri işletildiğinden, tükenmiştir. Bölgede yaygın olan linyit yatakları, Kütahya ve Soma yörelerinde toplanmıştır. Kütahya yöresindeki linyitlerin işletilmesi Kütahya-Balıkesir demiryolunun yapılmasıyla kolaylaşmıştır.

İşletilen yataklardan biri Değirmisaz havzasıdır; Tunçbilek bölgesindeki yataklarsa daha önemlidir. Soma'dan da oldukça iyi nitelikli linyit kömürü çıkarılmaktadır. Demire katılarak çelik elde etmeye yarayan krom, Kütahya ve Balıkesir arasındaki yataklardan Çardı'da çıkarılırken, günümüzde bu ocak tükendiği için bırakılmış, onun yerine Dağardı ve Dursunbey dolaylarındaki ocaklar işletilmeye açılmıştır.

Bölgedeki çok sayıda demir yatağının başlıcaları Edremit yöresinde, Ayvalık'ın güneyinde ve Simav çevresinde yer alır; Selçuk, Uşak ve Tirede zımpara yatakları işletilir. Ayrıca çeşitli mermer, civa, bor, manganez yatakları vardır. Türkiyenin en önemli maden suyu Afyon dolaylarında Kızılay tarafından işletilmekte İzmir'in Çamaltı tuzlalarından da Türkiyenin toplam tuz ürünün 3/5'ü elde edilmektedir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt