Son konular

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir kompozisyon

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Yaş
36
Coin
2
ödevimi aramak istiyorum ! lütfen bulunsun...!

Egemenlik ulusundur ilkesinin en yalın anlamı ” Bir milletin kendi kaderini kendisinin yonlendirebilme yetenegine sahip olmasi; kendi refahini ve gelecegini saglayacak yasamsal onemi olan tum konularda soz soyleme hakkina ve firsatina sahip olmasidir ”
Türkiye’de butun sorun bu ilkenin anlamini yasama gecirirken cikiyor ! Ilke yalnizca vatan cikarlari dusunulerek yorumlanirsa, gerceklestirilmesi ancak o zaman hem sorunsuz, hem de tum ulus icin yararli olur Fakat bu ilkeyi alip da sahte degerli, sahte onderlere emanet ederek sizi dogru yola ulastirmalarini beklerseniz, bir suru kavram kargasalari, sozluk parcalamalari, yamanan egemenlik ve rejim teorileri ile kafalar karistirilir Rehberi karga olan misali, butun ulke bu isin icinden cikamaz hale getirilir

Tarihlerinden ders almayanlar onu tekrar yasamaya mahkumdurlar ! 76 senelik tarihi olan egemenlik ulusundur ilkesinin basindan gecenler Türkiye’mize bir ders ogretmis ve ogretmekte midir ?

Mustafa Kemal Pasa’nin 19 Mart 1920 tarihli genelgesi ile Ankara’da bir meclis toplamak uzere ulkede secimler yapilmis 21 Nisan’da bir cagri ile 23 Nisan’da Millet Meclisi toplantiya davet edilmis 22 Nisan ‘da bir telgrafla idari ve askeri butun makamlarin ve butun milletin basvuracagi yerin Meclis olacagi duyurulmus Bu duyuru ile millet adina egemenligin Meclis tarafindan kullanilacagi belirlenmis 23 Nisan 1920′de toplanan bu meclis yeni bir devletin butunlugunu gerceklestirmek amaciyla, o gunun sartlari altinda ic ve dis dusmanlara karsi savas verirken, millet adina tum yetkileri kendisinde toplamis

Yeni bir devletin siyasi ve hukuki temelleri bir savas ortaminda bu sekilde ortaya cikmistir 24 Nisan 1920′de Mustafa Kemal Meclis Baskani secildikten sonra Meclis’e tesekkur ederken:

“millet iradesine dayanarak milletin ve vatanin muhtac oldugu gayelere yurumekten
“millet hakimiyetinin herseyden evvel gerceklesmesinden ” bahsetmistir.

Alıntı

-----------------------------------------------------

Egemenlik Ulusundur Egemenlik bir topluluğun, bir devletin ülke üzerinde sahip olduğu tüm yetkilerdir, hür olmak, yetki sahibi olmak, hâkimiyet anlamlarına gelir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk egemenliğin halka ait bir olgu olduğunu “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” sözü ile açıklamıştır.

Türkiye’de egemenlik fikri Kanun-ı Esasi ile gündeme gelmiş, fakat kabul edilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile olmuştur. Kanunda yer verilen “Egemenlik koşulsuz ve sınırsız olarak ulusundur.” ilkesi ile halk ve yönetim adına yeni bir dönem başlamıştır.

Yetki sahibi, hür ve hakim bir millet gelişime açıktır, geleceğe umutlu bakar, çünkü çaba gösterecek gücü ve söz hakkı vardır. Egemenliğin millete ait olması, tüm bunları gerçekleştirebilecek bir ortam yaratır, yönetimde söz sahibi olan, kendi kendini yöneten halk daha iyi temsil edilir ve ilerlemeye açıktır. Hâkimiyetin tek kişinin tekelinde olduğu zamanlar düşünüldüğünde egemenlik tam anlamıyla özgürlük anlamına gelir. Yönetimde söz sahibi olmak bir yana her şeyi kabul etmek zorunda bırakılan bir halkın böylesine bir şeref ile ödüllendirilmesi Mustafa Kemal liderliğinde gerçekleştirilmiştir. Mustafa Kemal bir konuşmasında “Huzurlu toplum, güvenli toplum, insan kişiliğine saygılı toplum tam ulusal egemenlikle sağlanır. Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin sağlanması, istikrarı ve korunması, ancak ve ancak tam ve kesin anlamı ile ulusal egemenliğin sağlanması ile devamlılık kazanır. Bundan dolayı, hürriyetin de eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası ulusal egemenliktir.” sözleri ile bu konuya verdiği önemi göstermiştir.
 
Üst Alt