Son konular

Egzema Neden Olur, Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Geçer?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Birçok kişinin karşılaştığı cilt sorunlarından biri olan egzama bir tür deri hastalığıdır. Kızarık deri üstünde oluşan kabarcıklar şeklinde kendini gösteren egzamanın bulaşıcı olup olmadığı merak edilmektedir. Peki, egzama belirtileri nelerdir? Egzamaya ne iyi gelir?
Egzama Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Son dönemlerde egzama nedir sorusu ile çok sık karşılaşıyor olabilirsiniz. Derinin şişmesi ve kızarması şeklinde ortaya çıkan egzama birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sık görülen bir cilt rahatsızlığı olan egzama günlük hayatı olumsuz olarak etkilemektedir. Egzamanın neden olduğu ile ilgili net bilgiler olmasa da, rahatsızlığı tetikleyen birçok etken mevcuttur.
Tıp dilinde Dermatit olarak adlandırılan egzamanın etkisi ile deride yara görüntüsü ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hayat kalitesini düşüren egzamanın değişik türleri bulunmaktadır. Toplumda çok sık görülen egzama çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Atopik egzama: Çevresel faktörler ve genetik yatkınlık nedeni ile görülen atopik egzama bebeklik dönemlerinde ortaya çıkan konağa benzemektedir. Bu nedenle bebek egzaması olarak da bilinmektedir.
Asteatotik egzama: Genelde yaşı ilerlemiş kişilerde görülen bir türdür. Çok sık banyo yapılması nedeni ile deri üzerindeki yağın azalmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Seboreik egzama: Bu egzama türünün nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ciltteki yağlı bölümlerde görülen bu tür kronikleşmektedir.
Kontakt egzama: Cildi koruyan yağları engelleyen maddeler nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Makyaj malzemeleri, geçici dövmeler, ojeler ve parfümler bu türün ilerlemesinde etkili olmaktadır.

Numuler egzama: Madeni para kadar oluşan yuvarlak ve kaşıntılı egzama türüdür. Bacaklarda, kollarda ve ellerde görülmektedir.
Egzama oluşumunda çeşitli faktörler etkili olabilmektedir. Tıbbi açıdan kesin olarak bir neden bulunamamıştır. Ancak bazı etkenlerin egzama rahatsızlığını tetiklediği belirlenmiştir. Egzamanedenleri temel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Cildin kuruması
Sıcak banyo
Kalın giysiler
Bazı enfeksiyonlar
Nem kaybı
Stres
Günlük kullanılan deterjanlar
Metaller
Makyaj malzemeleri
Lastik maddeler
Yanlış kullanılan ilaçlar
Çamaşır suyu kullanımı
Lastik eldivenler
Egzama Belirtileri Neler?

Her kaşıntı ya da kızarıklık egzama olarak algılanmamalıdır. Bunlarla beraber çeşitli egzama belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler sayesinde hastalık erken zamanda teşhis edilerek erken tedaviye başlanmaktadır. Egzama durumunda görülen muhtemel belirtiler şunlardır.
Dokuda kızarıklık
Şiddetli derecede kaşıntı
Deride kabuklanma ve pullanma
Kepeklenme
Deride su dolu kabarcık
Ciltte kalınlaşma
Gece uyandıran kaşıntı
İltihap
Deride çatlama
Ciltte kuruma
Egzama Bulaşıcı Mıdır?
Egzama sorunu olan kişilerden uzak durulmaya çalışılsa da, egzama bulaşıcı bir hastalık değildir.

Egzama Tedavisi Nasıldır?
Egzamanın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak egzama tedavisi aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken ayrıntı hastalıktan korunmaktır. Doktor tarafından söylenen uyarılara dikkat edilerek günlük yaşama bu uyarılara göre devam edilmelidir. Bu sayede egzama nedeni ile ortaya çıkan şikâyetler azalmaktadır.
Egzamaya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Egzamanın kesin tedavisi olmadığı için egzamaya ne iyi gelir sorusu çok sık araştırılmaktadır. Dikkat edeceğiniz bazı püf noktalar ile egzamanın yaratacağı ciddi belirtilerden kurtulmuş olursunuz. Egzama sorunu yaşayan kişilerin dikkat etmeleri gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir:
Yün kıyafetler tercih edilmemelidir.
Cilt sık sık nemlendirilmelidir.
Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Aşırı sıcak suda duş alınmamalıdır.
Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
Egzama sorunu yaşayan kişilerin yukarıda sıralanan maddelere dikkat etmesi gerekmektedir. Bununla beraber egzamaya iyi gelen bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkiler sayesinde egzamanın neden olduğu kaşıntı ve ağrıdan kurtulabilirsiniz. İşte egzamaya iyi gelen bitkiler:
Papatya: Papatyadan elde edilen krem sayesinde kaşıntı ve yanma şikâyetleri azalmaktadır. İltihap giderici etkisi ile ciltteki tahrişleri azaltmaktadır.
Lavanta: Sakinleştirici etkisi bulunan lavanta antiseptik özelliği ile cildi rahatlatarak acıyı azaltır.
Meyan kökü: Atopik egzama rahatsızlıklarında etkilidir.
Aloe Vera: Enfeksiyon oranını azaltan Aloe Vera jeli etkili bir yöntemdir. Ciltte oluşan yaraların azalmasını sağlayarak kızarıklıkları gidermektedir.
Sarı kantaron: Nemlendirici ve iltihap giderici özelliği olan sarı kantaron zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır.
İbrahim Saraçoğlu Egzama Kürü
Birçok sağlık sorunu için bitkisel kürler öneren İbrahim Saraçoğlu egzama kürü ile hastalığın etkilerini en aza indirebilmektedir. Aşağıda verilen kür tarifini en kısa sürede uygulayarak sıkıntılarınızdan kurtulabilirsiniz.
Malzemeler:
Yarım litre su
Bir avuç beyaz dut kurusu
Eşi benzeri olmayan bir nimet olarak adlandırılan beyaz dut kurusu doğal antibiyotik etkiye sahiptir. Yaz aylarında toplanan ve doğal güneş ışınlarında kurutulan beyaz dut egzama için bulunmaz bir nimet olarak değerlendiriliyor.
Yarım litre suyu tencere içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine bir avuç kadar beyaz dut kurusu ekleyin. Bu aşamada beyaz dut kurusunun doğal olması çok önemlidir. Beyaz dut kurusunu ekledikten sonra karışımı 7 dakika kadar kaynatın. Hazırlanan karışımı ılıttıktan sonra elinizi yakmayacak hale getirin. Egzamalı elinizi tencere içerisine sokun ve en az 10 dakika çıkarmayın. Daha sonra bir saat boyunca elinizi yıkamayın. Sonrasında su ile elinizi durulayabilirsiniz. Bu kürü haftada 3 kere uygulayabilirsiniz.
 

Similar threads

  • Soru
Egzama, ya da dermatit farklı nedenlere bağlı olarak bebeklik periyodunda yüzde 80 orantısında görülen bir deri değişikliği durumudur. Çocukluk çağında görülen atopik dermatit tablosu da çoğunlukla alerjik bir reaksiyona bağlıdır. Bu çağlarda görülen tablo umumiyetle muvakkattir. Nedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Egzama (dermatit) en yaygın cilt hastalıklarından biridir fakat aynı zamanda, sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili de tıp dünyasının net konuşamadığı bir rahatsızlıktır Egzamada cilt, vücut kaynaklı veya çevresel faktörler nedeniyle savunmaya geçerek iltihap yoluyla tepki verir Ciltte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Egzama (dermatit) en yaygın cilt hastalıklarından biridir fakat aynı zamanda, sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili de tıp dünyasının net konuşamadığı bir rahatsızlıktır Egzamada cilt, vücut kaynaklı veya çevresel faktörler nedeniyle savunmaya geçerek iltihap yoluyla tepki verir Ciltte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Kaşıntılı deri hastalığı olarak bilinen egzama her insanda olabilir. Egzama nedenleri çoğu kişide bilinmezken bazı kişiler için hijyen azlığından dolayı olduğu söylenilebilir. Egzama cilt üzerinde olan çok kuru, kaşıntılı ve kızarık pullanmaya yol açan alerjik ve bunun yanı sıra kronik bir cilt...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Yüzde egzama güneşe fazla maruz kalma, zararlı kozmetik ürünler veya gerginlik faktörleri nedeniyle ortaya çıkabilen bir hastalıktır Yüzde egzama hastalığı için belirtiler ise; Yüz Egzaması Nasıl Geçer? İbrahim Saraçoğlu ’ndan Egzamaya Nebati Çözüm … Şiddetli kaşıntı Yüzde oluşan kızarıklıklar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt