Eksik Diş Tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan diş kayıpları, günümüzde hem sağlık hem de estetik açıdan oldukça önem taşımaktadır. Dişleri sağlıklı, bakımlı ve güzel kişiler konuşma, gülme ve kendine güven konusunda daha rahat olurken;ağız kokusu, dişlerinde renk ve simetri bozukluğu olan bireyler çevreleri ile ilişkilerinde daha çekingen ve uzak davranabiliyorlar…

Diş hekimliğinde kaplama ve köprü dediğimizde 3 farklı materyal var. Bunların hepsinin dış katmanı porselen yani bu 3 tedavide de ağızda gördüğümüz şey porselen. Porselenin altındaki madde sayesinde birbirlerinden ayrılıyorlar. Hepsinin farklı kullanım alanları ve endikasyonları var.

1. Metal Destekli Porselenler (porselenin altında metal altyapı var)
2. Zirkonyum Porselenler (porselenin altında zirkonyum altyapı var)
3. Full Seramikler (porselenin altında farklı bir madde yok tamamen porselen)

İmplant (diş ekme) nedir?


Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir.

İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?

İmplant tedavisi, rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür.
Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracaktır.

İmplant tedavisi uzun ömürlü müdür?

Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800’lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde piyasa da mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi dişhekiminiz size verecektir.

İmplantlar hangi durumlarda kullanılabilir?

İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her durum için implant tedavisi uygulanabilir.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.
Metal Destekli Porselenler
Çok uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadırlar. Zamanla popülerliklerini metal desteksiz (metal içermeyen)kaplamalara kaptırsalar da hala güvenle diş hekimliğinde kullandığımız bir kaplama çeşididir.

Porselen estetik ama bir o kadar da hassas bir malzemedir. Porseleni arka bölge çiğneyici dişlerde kullanacaksak, uzun köprüler yapacaksak mutlaka bir materyal aracılığıyla sağlamlaştırmalıyız.

Metal destekli porselenlerde üste konulan ve ağızda diş renginde görünen porselen, metal bir altyapı ile desteklenir. Bu metal dişe şapka gibi oturur ve tamamen porselenin altında kalır.

Ağzınızda dil tarafında ince bir çizgi haricinde bu metal görünmez.

Zirkonyum Porselenler(porselenin altında zirkonyum altyapı var)

Hem estetik hem de dayanıklı bir kaplama istiyorsak zirkonyum porselenleri tercih ediyoruz. Zirkonyum porseleni arka diş, ön diş ayrımı yapmaksızın tüm kaplamalarda ve köprülerde kullanıyoruz.
Porselenin altındaki zirkonyum maddesi porselenle aynı renktedir, kaplamanın içi ve dışı aynı görünür. Metalik bir altyapıyı maskeleme ihtiyacı olmadığından daha ince ve kibar üretilebilirler. Dişeti yıllar içerisinde doğal olarak bir miktar çekilir. Zirkonyum porselen kaplamalı dişlerde, dişeti çekilse bile dişeti altından gri metal değil dişle aynı renkte zirkonyum yansıyacaktır. Buda estetik açıdan hastayı rahatsız etmeyecektir.

Zirkonyumun diğer bir artısı teknolojisidir. Zirkonyum alt yapı laboratuarda Cad-Cam (Bilgisayar destekli tasarım ve üretim) olarak hazırlanır dolayısıyla hata payı sıfıra yakındır. Dişin üzerine yapıştırıldıklarında boşluk kalmaz, sızdırma yapmazlar hava almazlar. Bu sayede alttaki dişler çürümez.
Full Seramikler
Çok estetikler. Yapılarında farklı 2 madde yok tamamen porselenden üretiliyorlar bu sebeple gelen ışık kırılmıyor aynen doğal dişlerde olduğu gibi yansıyor. Bu kaplamalara hem canlılık hem de doğallık sağlıyor. En büyük dezavantajları diğer iki seçeneğe göre daha kırılgan olmaları. O yüzden sadece ön dişlerde kullanıyoruz. Dişler ilk seansta hazırlanıp ölçüleri alınıyor, laboratuarda Cad Cam sistemiyle (Bilgisayarlı tasarım ve üretim) hazırlanıp diğer seansta dişe yapıştırılıyor.
 
Üst Alt