El bileği rahatsızlıkları üretimi tehdit ediyor!..

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Meslek illetleri topluluk sıhhati, üretim iktisadı ve toplumsal sıhhat sisteminin en ağır meselelerinden biridir. Topluluk bilinç seviyesinin yükseltilmesi gereken bulaşıcı illetler, trafik kazaları, obezite üzere durumların yanında, meslek marazları memleketimizde üretim meydanlarında çalışan milyonlarca çalışan ve aileyi, çevre sıhhat sistemini ve işyerlerini etkileyen değerli bir problemdir.

Memleketimizde mesleksel sıhhat dertleri arasında, kas ve iskelet sistemi marazlarının değerli bir yeri kapladığı şimdi resmi olarak fark edilememiştir. Bel ağrısı, el bileği rahatsızlıkları üzere kas ve iskelet sistemi durumları, mesleksel hastalık sınıflamasında nadiren bölge almaktadır. Buna karşın işyerlerinde sıhhatle ilgili işgünü kayıplarının % 50'si kas ve iskelet sistemi marazları nedeni ile olmaktadır. Bu durum hem çalışan, hem patron hem de çevre sıhhat sistemi için ağır yükler getirmektedir.

Kas ve iskelet sistemi illetleri nedeni ile her gün üretim bantları yaklaşık % 5 eksik çalışan ile işe başlamaktadır, bu durum vesair çalışanlara çok yük binmesi ve gayri yandan da kalitesiz üretimi beraberinde getirmektedir. Kas ve iskelet sistemi illetleri yetişmiş iş gücünün kaybı mealinde gelmektedir.

Üst ekstremite rahatsızlıkları üretim çalışanlarının en sık karşılaşılan mesleksel kas iskelet hastalıklarıdır. Karpal Tünel Sendromu ve Vibrasyon Sendromu birçok çalışanı devir içerisinde üretim bölümünde çalışamayacak hale getiren görünür başlı rahatsızlıklardır. Artan ağrı, uyuşukluk, hassasiyet ve his kaybı ile devam eden bu tablo, vakit içinde çalışanı ellerini kullanamayacak seviyeye getirebilir.

Gün içinde çok yapılan el ve el bileği hareketleri, tekrarlı itme- çekme ve kavrama gerektiren işler, titreşim yayan aletlerle uzun müddetli çalışma, insan faktörü ve ergonomi düşünülmeksizin tasarlanan üretim bantları, geç fark edilen semptomlar ve hami müdahalelerin eksikliği, olağan el ve el bileği rahatsızlıklarını hengam içinde mesleksel hastalık boyutuna taşımaktadır.

Mesleksel kas ve iskelet illetlerini önlemede hem çalışan, hem de patrona değerli sorumluluklar düşmektedir. El bileği ağrısı, gece ellerde uyuşma, el becerisi gerektiren işlerdeki kabiliyetin azalması ve sık yaşanan ufak sakarlıklar, duyu kaybı üzere hadiseler erken devirde dikkate alınmalıdır.

Çalışma sırasında ölçüsüz güç gerektiren kavramalardan kaçınılması, mümkünse kollayıcı eldiven tasarrufun sağlanması gereklidir. Çalışanlar, sorunları önemli boyutlara ulaşmadan üst kademelere iletmeli ve tahlil için patronu teşvik etmelidir. Yüksek risk içeren çalışma ortamlarında rotasyon sistemi ile farklı kimselerin gün içinde çalışmaları sağlanmalıdır. Gün içinde yapılacak birkaç dakikalık el bileği egzersizleri de, mesleksel üst ekstremite rahatsızlıklarını önlemede değerli rol oynamaktadır. Münasebetli hami egzersizler için bir fizyoterapiste danışılmak yararlı olacaktır.

Üst Alt