Modoratör
Tanınmış Üye
Elektrik yanıklarında çarpmalarında ilk yardım olarak aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
1. Elektrik akımı şalterden kesilmelidir; bu yapılamıyorsa kazazedenin çıplak kablo ile teması iletken olmayan bir cisim kullanılarak kesilmelidir. 2. Kaza ortamında hemen kazazedenin soluk yolu, solunum ve kalp atış düzeni kontrol edilmeli ve gerekiyorsa sağlanmalı, bilinç kaybı var ise koma pozisyonu verilmelidir.Elektrik çarpması nasıl tedavi edilir?
-Eğer kişinin bilinci açık ve nefes alıyorsa kazazede sakinleştirilmeli. Ayaklarını yukarıya kaldırıp bir müddet uzatın. -Kişide çarpmadan ötürü yanık oluşmuşsa mikrop kapmadan temiz bir bezle sarın. Yaraya merhem ya da krem sürmeyin, hemen acil sağlık ekiplerini olay yerine çağırın.Yüksek gerilime maruz kalan kişiye ne yapılır?
Yüksek gerilime maruz kalan kişiye ne yapılır?-Elektrik çarpması esnasında ilk önce elektrik enerjisini kesin veya sigortayı kapatın. -Elektrik çarpılan kişiye iletken malzemelerle müdahale etmeyin. Kemer, tahta, halat, lastik kullanın. -Kazazedeyi ve kendinizi tehlike alanından uzaklaştırın.
Elektrik çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir?
Elektrik Çarpmalarından Korunmak İçin Alınacak Önlemler:- Koruyucu Yalıtma,
- Üzerinde Durulan Yerin Yalıtılması,
- Küçük Gerilim Kullanılması
- Sıfırlama,
- Topraklama,
Elektrik yanıklarında ilk yardım nasıl olur?
Elektrik yanıklarında ilkyardım nasıl olmalıdır?- Soğukkanlı ve sakin olunmalıdır,
- Hasta/yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilmelidir, akımı kesme imkanı yoksa tahta çubuk ya da ip gibi bir cisimle elektrik teması kesilmelidir,
- Hasta/yaralının ABC'si değerlendirilmelidir,
Elektrik çarpmasından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerekir?
Elektrik çarpmasından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerekir?➜ Islak elle prizlere yaklaşmamalıyız. ➜ Sık sık prizlerimizi tamir ettirmeliyiz. ➜ Banyoda saç kurutucusu kullanmamalıyız. ➜ Elektrikli cihazları fişe takmadan önce kapalı olduklarına emin olmalıyız.