Bu gün sizlere bir şifa deposu olan elma sirkesi yapılışı ve bunu yaparken nelere dikkat edilmeli bunlardan bahsedeceğiz. Geleneksel olarak sirke toplumumuz tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır. Özellikle elma sirkesi diğer sirke türlerine nazaran çok daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca elmanın faydalarının ne denli önemli olduğu da bilinmektedir.
Yapılan araştırmalarda elma sirkesinin cilt bakımından tutunda birçok hastalığın tedavisine kadar pek çok alanda fayda sağladığı ortaya konulmuştur. Ancak doğal olarak elde edilen elma sirkesi olması önemlidir. Günümüzde elma sirkesi fabrikalarda uzun süren fermantasyon sürecini günlere indirmekte, sirkenin doğal olmaktan çıkmasına neden olmaktadır. Eğer elma sirkesinin faydalarından en iyi şekilde nemalanmak istiyorsanız, mutlaka evde kendinizin yapması çok iyi olacaktır. Yazımızda, evde elma sirkesi yapımını 10 madde ile anlatmaya çalışacağız. İşte, detaylar;
Fermantasyon işlemi büyük önem taşımaktadır. Fermantasyon nedir? Derseniz; kısaca bakterilerin ve mayaların yardım etmesi ile maddelerin mayalanması olayına fermantasyon denmektedir.
Fermente besinler bağırsaklardaki probiyotikler açısından süper besin konumundadır. Özellikle sirke gibi bezin maddeleri bağırsaklarda bulunan probiyotiklerin (yararlı bakteriler) üreyerek çoğalmalarına katkı sağlamaktadır.
Evde elma sirkesi yapımı;
Malzemeler:
1 kg elma
3 litre su
2 yemek kaşığı bal
½ çay bardağı bulgur
1 çay bardağı nohut
Elmalar iyice yıkanmalı:
Sirke yapmak için seçeceğiniz elmaların mümkün olduğu kadar doğal olmalarını sağlamalısınız. Ayrıca mumlu, üzerinde ilaç kalıntısı olan, çürük elmaları kullanırsanız sirkenin tadını bozabilir. Kullanmadan önce elmaları çok iyi bir şekilde yıkamalı ve temizlemelisiniz.
Elmaları doğrayın:
Elmaları yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın. Doğrama işlemi sırasında kabuklarını kesinlikle soymayın, çünkü kabuklar sirkeleşme yönünden çok önemlidir. Doğramayı bitirdikten sonra elmaları cam bir kavanozun içine koyun.
Nohut, bal ve bulguru ilave edin:
Daha önceden yaptığınız sirkeden aldığınız sirke anası varsa bunu da ilave edebilirsiniz. Yoksa nohutları, balı ve bulguru ekleyebilirsiniz.
Karıştırma:
Kurduğunuz elma sirkesini plastik ya da silikon bir kaşıkla karıştırın. Karıştırma işlemini metal ya da tahta kaşıkla kesinlikle yapmayın.
Kavanozun ağzını kapatın:
Sirke karışımınızı hazırladınız ve artık tüm aşamalar tamamlandı. İçine koyduğunuz kavanozun ağzını kapatırken tülbentle birlikte kapatmalısınız. Şimdi beklemesi gereken zamana dek aşağıdaki aşamaları dikkatle uygulamak ve beklemek gerekiyor.
20 gün bekletme:
Ev yapımı elma sirkenizi 20 gün süreyle loş, kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Karıştırma işlemi:
Bu süre içinde her gün olmak kaydıyla sirkeyi yine silikon ya da plastik bir kaşıkla karıştırmalısınız.
Bir 20 gün daha bekletme:
Son olarak 20 günlük sürenin sonunda artık karıştırma işlemi gerçekleştirmeden, bir 20 gün daha bekletmelisiniz. Muhafaza işlemini kuru, serin ve loş bir ortamda gerçekleştirmelisiniz.
Son işlem:
Elma sirkesi artık tamamdır. Bu aşamada yapılması gereken tek şey sirke anasını sıyırıp almak ve sirkeyi süzmektir. Sirkeyi süzmek için bir tülbent kullanabilirsiniz. Ayırdığınız sirke anasını daha sonraki sirke yapımlarında kullanmak için saklayabilirsiniz.
İşte, evde elma sirkeniz artık kullanıma hazır durumda. Bu sirke sirkenin en doğal ve organik hali olacaktır. Çünkü marketlerde bu oranda doğal ve sağlıklı bir elma sirkesi bulmanız çok zordur. Afiyet olsun.
Yapılan araştırmalarda elma sirkesinin cilt bakımından tutunda birçok hastalığın tedavisine kadar pek çok alanda fayda sağladığı ortaya konulmuştur. Ancak doğal olarak elde edilen elma sirkesi olması önemlidir. Günümüzde elma sirkesi fabrikalarda uzun süren fermantasyon sürecini günlere indirmekte, sirkenin doğal olmaktan çıkmasına neden olmaktadır. Eğer elma sirkesinin faydalarından en iyi şekilde nemalanmak istiyorsanız, mutlaka evde kendinizin yapması çok iyi olacaktır. Yazımızda, evde elma sirkesi yapımını 10 madde ile anlatmaya çalışacağız. İşte, detaylar;
Fermantasyon işlemi büyük önem taşımaktadır. Fermantasyon nedir? Derseniz; kısaca bakterilerin ve mayaların yardım etmesi ile maddelerin mayalanması olayına fermantasyon denmektedir.
Fermente besinler bağırsaklardaki probiyotikler açısından süper besin konumundadır. Özellikle sirke gibi bezin maddeleri bağırsaklarda bulunan probiyotiklerin (yararlı bakteriler) üreyerek çoğalmalarına katkı sağlamaktadır.
Evde elma sirkesi yapımı;
Malzemeler:
1 kg elma
3 litre su
2 yemek kaşığı bal
½ çay bardağı bulgur
1 çay bardağı nohut
Elmalar iyice yıkanmalı:
Sirke yapmak için seçeceğiniz elmaların mümkün olduğu kadar doğal olmalarını sağlamalısınız. Ayrıca mumlu, üzerinde ilaç kalıntısı olan, çürük elmaları kullanırsanız sirkenin tadını bozabilir. Kullanmadan önce elmaları çok iyi bir şekilde yıkamalı ve temizlemelisiniz.
Elmaları doğrayın:
Elmaları yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın. Doğrama işlemi sırasında kabuklarını kesinlikle soymayın, çünkü kabuklar sirkeleşme yönünden çok önemlidir. Doğramayı bitirdikten sonra elmaları cam bir kavanozun içine koyun.
Nohut, bal ve bulguru ilave edin:
Daha önceden yaptığınız sirkeden aldığınız sirke anası varsa bunu da ilave edebilirsiniz. Yoksa nohutları, balı ve bulguru ekleyebilirsiniz.
Karıştırma:
Kurduğunuz elma sirkesini plastik ya da silikon bir kaşıkla karıştırın. Karıştırma işlemini metal ya da tahta kaşıkla kesinlikle yapmayın.
Kavanozun ağzını kapatın:
Sirke karışımınızı hazırladınız ve artık tüm aşamalar tamamlandı. İçine koyduğunuz kavanozun ağzını kapatırken tülbentle birlikte kapatmalısınız. Şimdi beklemesi gereken zamana dek aşağıdaki aşamaları dikkatle uygulamak ve beklemek gerekiyor.
20 gün bekletme:
Ev yapımı elma sirkenizi 20 gün süreyle loş, kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Karıştırma işlemi:
Bu süre içinde her gün olmak kaydıyla sirkeyi yine silikon ya da plastik bir kaşıkla karıştırmalısınız.
Bir 20 gün daha bekletme:
Son olarak 20 günlük sürenin sonunda artık karıştırma işlemi gerçekleştirmeden, bir 20 gün daha bekletmelisiniz. Muhafaza işlemini kuru, serin ve loş bir ortamda gerçekleştirmelisiniz.
Son işlem:
Elma sirkesi artık tamamdır. Bu aşamada yapılması gereken tek şey sirke anasını sıyırıp almak ve sirkeyi süzmektir. Sirkeyi süzmek için bir tülbent kullanabilirsiniz. Ayırdığınız sirke anasını daha sonraki sirke yapımlarında kullanmak için saklayabilirsiniz.
İşte, evde elma sirkeniz artık kullanıma hazır durumda. Bu sirke sirkenin en doğal ve organik hali olacaktır. Çünkü marketlerde bu oranda doğal ve sağlıklı bir elma sirkesi bulmanız çok zordur. Afiyet olsun.