Emzirme döneminde beslenme, bebeğinizin gelecekte sağlıklı olması ve anne sütü verimliliği için çok önemlidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. 1 ml süt yapımı için yaklaşık 7 kaloriye ihtiyaç vardır.
Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt salgılar. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik döneminde de normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır.
Anne sütünü artırmak mucizevi bir gıda yoktur.Annenin sütünün yeteciğine inanması, bebeğini istedikçe emzirmesi, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi anne sütünü artıracaktır. Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması yeterlidir. Burada en önemli nokta annenin psikolojik durumudur.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.
Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
Emziklik dönemind kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımı azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.
Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt salgılar. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik döneminde de normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır.
Anne sütünü artırmak mucizevi bir gıda yoktur.Annenin sütünün yeteciğine inanması, bebeğini istedikçe emzirmesi, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi anne sütünü artıracaktır. Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması yeterlidir. Burada en önemli nokta annenin psikolojik durumudur.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.
Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
Emziklik dönemind kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımı azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.