Emzirme döneminde beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Emziklilikte beslenme, üzerinde kıymetle durulması gereken bir bahistir. Validenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve ölçüsü, vücut depo seviyesi, ruhsal durumu üzere etmenler süt ölçüsünü ve kalitesini etkilemektedir. Emziklilik devrinde; günlük kalori, alınması gereken likit, protein, vitamin, mineraller, temel ve eser elementlerin muhtaçlığının arttığı bir periyottur. Emzikli bayanın salgıladığı sütteki kuvvetin kıymetli bir kısmı yediklerinden sağlanır. Buna bağlı olarak bu periyotta ananın ferdî farklılıklarına (kilo, uzunluk, fizikî aktivite durumu vb) nazaran güç muhtaçlığı artar.

Ananın kendi dokularının korunması, sütle bebeğe geçen proteinin bebeğin doku oluşumu için kullanılması emeliyle validenin ehliyetli ve kaliteli protein tüketmesi gereklidir. Her gün 1 adet yumurta ve 100-150 g yağsız et (tavuk, balık, hindi vb) yahut 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmesi önerilmektedir. Balık tüketiminin haftada ortalama 2 sefer olmasına ehemmiyet gösterilmelidir.

Emziklilik periyodunda tüketilen yağ ölçüsü kadar çeşidi de kıymetlidir.Anne doymuş yağları (margarin, tereyağı vb) tüketmemeli, doymamış yağları (zeytinyağı, mısırözü, soya, ayçiçek yağı vb.) tüketmelidir. Ayrıyeten çok ziyade yağ içeren azıklar (pasta, kaymak, yağlı tatlılar vb.) tüketilmemeli, yemekler likit yağ konularak pişirilmeli yahut ızgara, buğulama, haşlama metotları kullanılmalıdır.

Emziklilik devrinde kalsiyum muhtaçlığı artmaktadır. Kâfi kalsiyum alamayan analarda kemiklerde yumuşama formunda beliren osteomalasi sık görülür. Artan kalsiyum muhtaçlığının karşılanması gayesiyle kalsiyum cihetinden varlıklı olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen ölçülerde nizamlı olarak tüketilmelidir. Bu periyot de kalsiyumdan zenginleştirilmiş süt ve eserleri de tüketilebilir.

Mahsusen hamilelik ve emziklilik devirlerinde sık karşılaşılan bir sıkıntıda demir eksikliğidir. Emziklilik periyodunda vücudun demire olan muhtaçlığı artar. Ana sütüyle bebeğe geçen demir de bebeğin demir depolarının dolması ve kan prodüksiyonunda kullanılması açısından değerlidir. Buna bağlı olarak bu devirde analar demir içeren besinleri tertipli tüketmelidirler. Et ve et eserleri, balık, yumurta, kuru meyveler, kuruyemişler, kuru fasulye, nohut, mercimek demir içeriği yüksek besinlerdir, günlük beslenme de sistemli tüketilmesinde yarar vardır. Başkaca demirin emilimini azaltan çay ve kahve de yemeklerle birlikte içilmemelidir, demirin emiliminin arttırılması için ise C vitamini içeriği varlıklı besinler portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber üzere besinlerle bir arada tüketilmelidir.

Emziklilik devrinde gereksinim duyulan vitaminlerin karşılanması için nizamlı ve istikrarlı beslenilmeli, vitamin ve mineral yanından varlıklı olan zerzevat ve meyveler diyette her öğün olmalıdır. Vitamin tabletleri tek başına insan vücudunun tüm vitamin ve mineral muhtaçlığını karşılamaktan uzaktır, istikrarlı ve ehliyetli bir beslenme programına ek olarak alınabilirler. Ek vitamin-mineral tabletleri doktora danışılmadan tüketilmemelidir.

Emziklilikte süt oluşumu sırasında likide gereksinim artmaktadır. Artan likit muhtaçlığının karşılanması hedefiyle her gün 10-12 (2.5-3 lt) bardak su içilmelidir. Kesinlikle iyotlu tuz kullanılmalıdır.

Salam, sosis, sucuk,hazır çorbalar üzere besin ek unsuru sair hazır besinler mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir. Çay, kahve mahalline ıhlamur, papatya, kuşburnu üzere bitki çayları tüketilmelidir. Ziyade tüketilen çay, kahve, koladan bebeğin sütüne geçen kafein bebeğin sıhhatini olumsuz yanda tesirler, yemeklerle birlikte içildiğinde demir emilimini azaltmaktadır.

Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler alanına taze sıkılmış meyve suyu, ayran, limonata ve bitki çayları tüketilmelidir. Sizin yediğiniz kurubaklagiller, lahana, turp üzere besinler birtakım bebeklerde gaz meşakkati yapabilir. Şayet bebeğinizde bu türlü bir durum gözlemlediyseniz bu besinleri tüketmeyiniz. Lakin rastgele bir zahmet yaşamadıysanız haftada ortalama 1-2 defa kurubaklagil yemeği tüketebilirsiniz.
 
Üst Alt