Son konular

EN DEĞERLİ BESİNLERDEN YUMURTA

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yumurta bazı topluluklar tarafından kutsal bir besin olarak kabul edilir.Obezite ameliyatlarından sonra taburcu oluğumuz günü 1.gün kabul edersek 15.gün itibari ile bu değerli besine başlayabiliriz.

Çalışan hücrelerimizin esasını oluşturan protein için yumurta örnek besin sayılır.Yumurta proteini örnek protein kabul edilerek diğer besinlerdeki proteinler buna göre değerlendirilir.Bunun nedeni yumurtadaki proteinin insan bedeninin protein örüntüsünün aynı olmasıdır.Bir yumurta ile aldığımız 6-7 gr protein sindirim-emilim-metabolizma süreçleri arasında hiç kayba uğramadan beden proteinine dönüşür.Et,balık ve kanatlılarla sütteki protein,yumurta proteinine yakındır ve iyi kalite protein olarak bilinir.Kuru baklagiller en çok protein içermelerine karşın,sindirim sırasında bir miktar kayıp verdiğinden ve amino asitler denilen yapı taşlarından bazılarını hayvansal kaynaklara göre sınırlı miktarda içerdiğinden düşük kaliteli protein kaynağı sayılır.Tahıllar da protein içermesine karşın yine bazı amino asitler sınırlı olduğundan kalitesi düşüktür.Ancak kuru baklagil ve tahıllardaki proteinlerden bu iki kaynak karışım olarak yendiğinde kalitesi biraz yükselir.

Protein açısından bakıldığında;1 adet yumurta yaklaşık 35-40 gr ete eşdeğerdir. Yağ içeriği ise az yağlı et kadardır.Ancak etteki yağın çoğunluğu doymuş yağ olmasına karşın,yumurtanın çoğu doymamış yağdır.B vitaminlerinden,çinko,demir gibi minerallerden zengindir.Yumurta ile birlikte C vitamininden zengin sebze-meyvelerle birlikte alındığında içindeki demirin emilimi artar.Etle kıyaslayacak olursak A vitamininden zengin ve lesitin besin öğesini barındırır.ETTE LESİTİN BULUNMAZ.Lesitin yağın suyun içine girmesini sağlar.Lesitin beynimizde bulunan sinirsel uyarı ileticilerinden asetil kolininin içerisine girerek sinir sistemimizin çalışmasına katkı sağlar.Ayrıca karaciğer yağlanmasını önleyici etkisi vardır.

Yumurta kolesterolden zengin bir besindir. Ancak yumurtadaki kolesterolle kan kolesterolünün yükselmesi arasında paralellik olmadığı 30 yıldan beri bilinmektedir.Haftanın her günü bu besini tüketmeye özen gösterelim.
 

Similar threads

  • Soru
Ana sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve katiyen besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” ehil ve istikrarlı ölçülerde bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
YUMURTA HAKKINDA YANLIŞSIZ BİLİNEN YANLIŞLAR Pazar kahvaltılarının vazgeçilmez tamamlayıcı yumurtadan bahsedeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda yumurta yasaklar listesindeyken neden şuan en beğenilen besin kaynağı oldu. Yumurta hakkında hakikat bilinen yanlışlarla gerçeklikleri ele alacağız. Yumurta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Proteinler Nelerdir Protein Çeşitleri Ve Görevleri En Çok Hangi Besinlerde Bulunur Protein Besinler Nelerdir? Protein Besinler. Protein Nedir?Proteinler kompleks yapıdaki organik bileşiklerdir. Proteinin temel yapısı amino asitler zinciridir. Hücrelerin yapı taşı olan proteinler, aminoasitlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Ana sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve katiyetle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan elzem amino asitler kâfi ve istikrarlı ölçülerde bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Anne sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
Üst Alt