Mutfak eşyalarının uzerindeki etiket izlerini yok etmek icin, uzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
Fırınınıza sinmiş kotu yemek kokuları icin; yemek yapmadan once fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkac dakika icin ısıtın daha sonra soğumaya bırakın
Gomlek yakalarındaki kirleri gidermek icin, gomleği makineye atmadan once yaka kısmına sabun surup 15 dakika bekletin
Tutkal lekelerini cıkarmak icin, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır
Masanızın uzerine damlayan mumları cıkarmak icin lekenin uzerine neft dokup 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek icin yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır
Cay lekesi:
Pamuklu ve yunlulerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur
Eskimiş ise, icine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parcası ile silinirIlık su ile calkalanır
Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek icin hemen mum yakın
Utude sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur
Kuru bakliyatları bir gece onceden ılık suya koyun ve haşlarken icine biraz karbonat ilave edin
Surahinizin dibi kir tutmuş ise, icine bir avuc tuz ile sirke koyup calkalayınız
Tertemiz olacaktır
Buzdolabındaki nemi almak icin, dolaba ici tuz dolu bir kap konur
Pişirdiğiniz kek kalıbından cıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
Konserve acıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur
Kristallerin ışıl ışıl parlaması icin, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın Bu işlem kristalleri parlatacaktır
Sararan teflon tava ve tencerelerin icerisine bir miktar su ve birazda camaşır suyu koyduktan sonra ateşin uzerinde kaynatın İndirincede once sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın
Parlaklığını yitirmiş bir surahiye eski gorunumunu kazandırmak icin yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, ucte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın
Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
Musluklarınızı temizlemek icin bez yerine eski bir naylon corabı tercih edin sonuc daha mukemmel olacaktır
karnı baharın haşlama suyuna bir miktar sut katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kotu kokmadığı fark ederisiniz
Kullandığınız salcaların bozulmamasını istiyorsanız uzerini duzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun sure saklayabilirsiniz,
Yumurta lekesini cıkarmak icin once soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız
Pirinc ve bakliyatların saklanması icin cam kavanozları tercih edin
Balık kokusunu cıkarmak icin yıkama suyunun icine bolca kahve telvesi atınSonra bolca durulayın
Rafadan pişireceğiniz yumurtaların catlamaması icin kabın icine fincan tabağı koyarsanız,catlamasını onlersiniz
Domatesi kolay soymak icin, bıcağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yonun tersine surtulur, veya kaynar suda bir dakika bekletilir
Patlıcanların acısını almak icin, soyunca tuzlu suda bekletilir
Buzdolabından cıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması icin hemen kırın
Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve cabuk temizler
Sosislerin patlamasını onlemek icin; fırın yada ızgaraya koymadan once soğuk sute batırmanı yeterli olacaktır
Caydanlığınızın icinde biriken kirec tortusunu temizlemek icin, 15 dakika kadar icinde sirke kaynatın
Taze ceviz lekesini elden cıkarmak ici, eller once bir iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır
Camaşırdaki pas lekesi icin lekenin uzerine limon damlatılıp utulenir
Cikolata sosu hazırlanırken icine biraz kahve konursa tadı cok daha değişik olur
Kuş uzumlerini ayıklamak icin, onları bir avuc unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir suzgece atınız Unla beraber coplerde duşer
Zeytin yağı lekesini cıkarırken bir lokma ekmek ici yuvarlanıp lekenin uzerine gezdirilmelidir
Soğanların uzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz
Yemeğinizin tuzunu fazla kacırınca tencereye birkac parca ciğ patates atın, fazla tuzu cekecektir
Soğan soymaya başlamadan once parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini goreceksiniz
Yumurtaları kolayca soymak icin, kaynar sudan cıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir
Evde ortaya cıkan karıncaları yok etmek icin kahve telvesi kullanmanız iyi sonuc verecektir
Parlaklığını kaybeden celik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parcası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur
Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem cabuk hem de lezzetli olur
Mantar sotelenirken tencerenin kapağı acık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması onlenir
Sute biraz karbonat atarsanız hem cabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Ekmeğin kuflenmemesi icin ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin
Pastaların daha gevrek olması icin hamurun icerisine bir cay kaşığı tuz atın (tatlı tuzlu farketmez)
Bir kumaşı benzin yada başka bir leke cıkarıcı ile silmeden once oldukca tuzlu bir su ile silerseniz leke cıkarıcı iz bırakmaz
Eğer ortunuze meyve suyu dokulurse hemen tuz serpin ilk yıkamada cıkacaktır
Ağız kokusu icin kahve cekirdeği ciğneyin
Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması icin ic yuzeyi limon kabuğu ile silinir
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek icin bir bardak suya iki corba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın icine dokun 10 dakika kaynatın
Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir
Uzunca bir sure kullanılmayan eski caydanlıkların kotu kokusunu gidermek icin icine bir parca kesme şeker koyun
Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın icine su koyup bu kabın uzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder
Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur
Halının rengini canlandırmak icin en son suyuna sirke konur
Cizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur
Sutu ocağa koymadan tencere soğuk suyla calkalanırsa sut kaynarken dibine yapışmaz
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını goreceksiniz
Renkli gomlekler yıkanmadan once iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur
Yoğurdu sulandırmak icin tahta kaşıkla ustten almak gerekir
Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan once kapatılır
Kapılarınız veya cekmeceleriniz bir muddet sonra itsenizde ceksenizde kapanmaları zorlaşır Kapınızın, cekmecenizin surten kısmına vazelin surun
Baş ağrısı icin: Kahve cekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (Birkac tane)
Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız
Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye gecirmek icin: Mantarı kaynar suyun icine atın
İckilere guzel tat ve goruntu vermek icin: Buzu dondururken buz kabının icine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs koyup dondurun
Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi gorunur Kaynamış suda oksijen azalır Buda buzun mat gorunmemesini sağlar
Dişlerinizi doğal temizleyin: Cileği ezin diş fırcanızın uzerine koyun diş etlerinize kompres yapın Sonra dişlerinizi fırcalayın
Kucuk yanıklar icin: Temiz bir sungeri hafifce ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bolumune koyun Yanmış yerin uzerine hafif hafif kompres yapın
Ağız kokusu icin: Kahve cekirdeği ciğneyin
Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın uzerine hafifce bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi onler
Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin uzerini karalayın
Gozluk camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını goreceksiniz
Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolu ayakkabınızın icine dokun İyice derisine yedirin ve giyin Derisi ayağınıza gore acılacaktır
Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hic denediniz mi?
Cicekleriniz icin, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dokun
Gulleriniz boyunlarını bukerse, ilk once sıcak suya sonra soğuk suya batırın
Sigara kullerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt bocek vs yok edersiniz
Kapılarınızı vs cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin surun buralara cila taşarsa bile kuruyunca cok kolay cıkarabilirsiniz
Aku başları oksitlenirse cola surerseniz oksitlenmeyi onlersiniz
Fareleri kacırmak icin nane yağını bir karton parcasının uzerine surun farelerin geldiği yere koyun
Boya fırcaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını goreceksiniz
Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin
Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir muddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını goreceksiniz
Boya kokusunu gidermek icin iki buyuk baş soğanı soyup ikiye bolun suyun icine atın bunu da kokulu odaya koyun
Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları goremezsiniz bunu da temizlemek icin ıslak pamuk imdadınıza yetişir
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek icin biraz deterjan biraz su bir kasık pirinc calkalayın
Balık kokan tavayı limonla bir guzel ovalayın ve yıkayın
Kesik limonu nasıl saklarsınız: Kucuk bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin uzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır
Ampulun uzerine biraz parfumunuzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız
Patates haşlarken: Haşlama suyunun icine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz Aynı zamanda patatesler daha cabuk
Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi icin: Saklanacak kabın icine su, bir tutam tuz koyun Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın
Pastaların daha gevrek olması icin: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun icine bir cay kaşığı tuz atın
Dereotonu saklamak icin: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz
Tazeliği gitmiş porsumuş yeşillikleri canlandırmak icin: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın icine koyun 1 saat buz dolabında bekletin
Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri icin, once bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın
Soğanları kızartmadan uzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar
Borek uzerinin kızarması icin uzerine yumurta surulur, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp surun, guzel bir renk olduğunu goreceksiniz
Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıcakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın Boylece vitamin kaybını onlemiş olursunuz
Recel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız Şekerlenmeyi onlemek icin limon tozu yerine, limon suyu kullanın Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve uzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın Recellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın
Cikolata sosu hazırlarken icine koyacağınız bir tutam tuz, cikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar Cikolata sosun icine biraz kahve eklediğinizde, tadının cok değişik olduğunu goreceksiniz
Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak icin, kaynar sudan cıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir sure soğuk suda bekletin Su kabuğun gozeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır
Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını acık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını onlersiniz
Pişirip sakladığınız yumurtaları, ciğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu ciğ yumurtalar dondurduğunuzde kolaylıkla donmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla donerler
Tavuk eti cabuk bozulan gıdalardandır Son kullanıcı olan muşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur Denetim altında kesildikten sonra bakteri uretimine yol acmaması icin +40 C de saklanmalıdır Tavuk eti muşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gun bekletilip tuketilmelidir Derhal tuketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C de 3 ay kadar saklanabilirAyrıca, tavuk eti tahta et tahtası uzerinde kesilmemelidir Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik uzerinde kesilmesi gerekir
Yoğurttan daha fazla yararlanmak icin suyunun atılmaması gerekir Yoğurdun tum vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir sure sonra canlılıklarının yitirirler Tekrar canlı hale getirmek icin ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır
Ekmeğiniz durup dururken dolabında kufleniyorsa, ekmek kutusunu 15 gunde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir
Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını goreceksiniz
Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini oldurmezsiniz
Balık corbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması icin balıkları en az 45*60 dakika kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın
Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak icin pişirme suyuna bir parca tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun uzerinde kopuk oluşumunu bekledikten sonra, icine sebzeleri atmayı deneyin Evi saran kotu kokudan eser kalmadığını goreceksiniz
Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek icin ızgaranın uzerine defne yaprağı, ada cayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun
Sosislerin patlamasını onlemek icin fırın ya da ızgaraya koymadan once soğuk sute batırmanız yeterli olacaktır
Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir turden yapraklar onları uzun sure taze tutacaktır
Nane, adacayı ve cekilmiş cevizin pek cok yemekte kullandığınız beşamel sosa cok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin sondurulmesine yakın tencerenin icine ilave etmeye dikkat edin
Bayat ekmeği ince ince dilimleyin uzerine az miktarda sut serpin ve kızgın yağda bir yuzunu kızartın Ters cevirip uzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun Peynirler erimeye başlayınca uzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın
Sıkılmadan once bir sure soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?
Tavuk etinizin daha yumuşak, daha guzel kokulu ve daha lezzetli olması icin pişirmeden once tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun uzerine ve icine rendelenmiş limon kabuğu koyun
Portakalları sıkmadan once yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha cok portakal suyu elde edersiniz
Sarımsakların daha cabuk ezilmesi icin cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra icine sirke ve cok az zeytinyağı konmuş suda bir sure haşlayın Daha sonra istediğiniz kucuklukte dilimleyin ve pilav yaparken icine karıştırınGoreceksiniz pilavınız cok leziz olacak
Fırınınıza sinmiş kotu yemek kokularını temizleyip yerine guzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı urunler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir onerimiz var Yemek yapmadan once fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkac dakika icin ısıtın Daha sonra soğumaya bırakın Fırınınız umduğunuzdan da guzel kokacak
Eskilerin yontemleri her zaman en iyi, en doğrudur Biskuvilerin ve kurabiyelerin taze kalması icin, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuc pirinc bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır
Elmanın faydaları bitmez Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri acsanız da cıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık cok kolay Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin Hem koku cabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacak
Fırınınıza sinmiş kotu yemek kokuları icin; yemek yapmadan once fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkac dakika icin ısıtın daha sonra soğumaya bırakın
Gomlek yakalarındaki kirleri gidermek icin, gomleği makineye atmadan once yaka kısmına sabun surup 15 dakika bekletin
Tutkal lekelerini cıkarmak icin, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır
Masanızın uzerine damlayan mumları cıkarmak icin lekenin uzerine neft dokup 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek icin yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır
Cay lekesi:
Pamuklu ve yunlulerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur
Eskimiş ise, icine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parcası ile silinirIlık su ile calkalanır
Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek icin hemen mum yakın
Utude sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur
Kuru bakliyatları bir gece onceden ılık suya koyun ve haşlarken icine biraz karbonat ilave edin
Surahinizin dibi kir tutmuş ise, icine bir avuc tuz ile sirke koyup calkalayınız
Tertemiz olacaktır
Buzdolabındaki nemi almak icin, dolaba ici tuz dolu bir kap konur
Pişirdiğiniz kek kalıbından cıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
Konserve acıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur
Kristallerin ışıl ışıl parlaması icin, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın Bu işlem kristalleri parlatacaktır
Sararan teflon tava ve tencerelerin icerisine bir miktar su ve birazda camaşır suyu koyduktan sonra ateşin uzerinde kaynatın İndirincede once sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın
Parlaklığını yitirmiş bir surahiye eski gorunumunu kazandırmak icin yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, ucte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın
Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
Musluklarınızı temizlemek icin bez yerine eski bir naylon corabı tercih edin sonuc daha mukemmel olacaktır
karnı baharın haşlama suyuna bir miktar sut katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kotu kokmadığı fark ederisiniz
Kullandığınız salcaların bozulmamasını istiyorsanız uzerini duzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun sure saklayabilirsiniz,
Yumurta lekesini cıkarmak icin once soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız
Pirinc ve bakliyatların saklanması icin cam kavanozları tercih edin
Balık kokusunu cıkarmak icin yıkama suyunun icine bolca kahve telvesi atınSonra bolca durulayın
Rafadan pişireceğiniz yumurtaların catlamaması icin kabın icine fincan tabağı koyarsanız,catlamasını onlersiniz
Domatesi kolay soymak icin, bıcağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yonun tersine surtulur, veya kaynar suda bir dakika bekletilir
Patlıcanların acısını almak icin, soyunca tuzlu suda bekletilir
Buzdolabından cıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması icin hemen kırın
Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve cabuk temizler
Sosislerin patlamasını onlemek icin; fırın yada ızgaraya koymadan once soğuk sute batırmanı yeterli olacaktır
Caydanlığınızın icinde biriken kirec tortusunu temizlemek icin, 15 dakika kadar icinde sirke kaynatın
Taze ceviz lekesini elden cıkarmak ici, eller once bir iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır
Camaşırdaki pas lekesi icin lekenin uzerine limon damlatılıp utulenir
Cikolata sosu hazırlanırken icine biraz kahve konursa tadı cok daha değişik olur
Kuş uzumlerini ayıklamak icin, onları bir avuc unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir suzgece atınız Unla beraber coplerde duşer
Zeytin yağı lekesini cıkarırken bir lokma ekmek ici yuvarlanıp lekenin uzerine gezdirilmelidir
Soğanların uzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz
Yemeğinizin tuzunu fazla kacırınca tencereye birkac parca ciğ patates atın, fazla tuzu cekecektir
Soğan soymaya başlamadan once parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini goreceksiniz
Yumurtaları kolayca soymak icin, kaynar sudan cıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir
Evde ortaya cıkan karıncaları yok etmek icin kahve telvesi kullanmanız iyi sonuc verecektir
Parlaklığını kaybeden celik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parcası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur
Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem cabuk hem de lezzetli olur
Mantar sotelenirken tencerenin kapağı acık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması onlenir
Sute biraz karbonat atarsanız hem cabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Ekmeğin kuflenmemesi icin ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin
Pastaların daha gevrek olması icin hamurun icerisine bir cay kaşığı tuz atın (tatlı tuzlu farketmez)
Bir kumaşı benzin yada başka bir leke cıkarıcı ile silmeden once oldukca tuzlu bir su ile silerseniz leke cıkarıcı iz bırakmaz
Eğer ortunuze meyve suyu dokulurse hemen tuz serpin ilk yıkamada cıkacaktır
Ağız kokusu icin kahve cekirdeği ciğneyin
Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması icin ic yuzeyi limon kabuğu ile silinir
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek icin bir bardak suya iki corba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın icine dokun 10 dakika kaynatın
Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir
Uzunca bir sure kullanılmayan eski caydanlıkların kotu kokusunu gidermek icin icine bir parca kesme şeker koyun
Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın icine su koyup bu kabın uzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder
Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur
Halının rengini canlandırmak icin en son suyuna sirke konur
Cizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur
Sutu ocağa koymadan tencere soğuk suyla calkalanırsa sut kaynarken dibine yapışmaz
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını goreceksiniz
Renkli gomlekler yıkanmadan once iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur
Yoğurdu sulandırmak icin tahta kaşıkla ustten almak gerekir
Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan once kapatılır
Kapılarınız veya cekmeceleriniz bir muddet sonra itsenizde ceksenizde kapanmaları zorlaşır Kapınızın, cekmecenizin surten kısmına vazelin surun
Baş ağrısı icin: Kahve cekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (Birkac tane)
Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız
Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye gecirmek icin: Mantarı kaynar suyun icine atın
İckilere guzel tat ve goruntu vermek icin: Buzu dondururken buz kabının icine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs koyup dondurun
Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi gorunur Kaynamış suda oksijen azalır Buda buzun mat gorunmemesini sağlar
Dişlerinizi doğal temizleyin: Cileği ezin diş fırcanızın uzerine koyun diş etlerinize kompres yapın Sonra dişlerinizi fırcalayın
Kucuk yanıklar icin: Temiz bir sungeri hafifce ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bolumune koyun Yanmış yerin uzerine hafif hafif kompres yapın
Ağız kokusu icin: Kahve cekirdeği ciğneyin
Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın uzerine hafifce bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi onler
Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin uzerini karalayın
Gozluk camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını goreceksiniz
Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolu ayakkabınızın icine dokun İyice derisine yedirin ve giyin Derisi ayağınıza gore acılacaktır
Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hic denediniz mi?
Cicekleriniz icin, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dokun
Gulleriniz boyunlarını bukerse, ilk once sıcak suya sonra soğuk suya batırın
Sigara kullerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt bocek vs yok edersiniz
Kapılarınızı vs cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin surun buralara cila taşarsa bile kuruyunca cok kolay cıkarabilirsiniz
Aku başları oksitlenirse cola surerseniz oksitlenmeyi onlersiniz
Fareleri kacırmak icin nane yağını bir karton parcasının uzerine surun farelerin geldiği yere koyun
Boya fırcaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını goreceksiniz
Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin
Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir muddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını goreceksiniz
Boya kokusunu gidermek icin iki buyuk baş soğanı soyup ikiye bolun suyun icine atın bunu da kokulu odaya koyun
Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları goremezsiniz bunu da temizlemek icin ıslak pamuk imdadınıza yetişir
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek icin biraz deterjan biraz su bir kasık pirinc calkalayın
Balık kokan tavayı limonla bir guzel ovalayın ve yıkayın
Kesik limonu nasıl saklarsınız: Kucuk bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin uzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır
Ampulun uzerine biraz parfumunuzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız
Patates haşlarken: Haşlama suyunun icine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz Aynı zamanda patatesler daha cabuk
Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi icin: Saklanacak kabın icine su, bir tutam tuz koyun Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın
Pastaların daha gevrek olması icin: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun icine bir cay kaşığı tuz atın
Dereotonu saklamak icin: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz
Tazeliği gitmiş porsumuş yeşillikleri canlandırmak icin: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın icine koyun 1 saat buz dolabında bekletin
Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri icin, once bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın
Soğanları kızartmadan uzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar
Borek uzerinin kızarması icin uzerine yumurta surulur, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp surun, guzel bir renk olduğunu goreceksiniz
Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıcakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın Boylece vitamin kaybını onlemiş olursunuz
Recel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız Şekerlenmeyi onlemek icin limon tozu yerine, limon suyu kullanın Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve uzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın Recellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın
Cikolata sosu hazırlarken icine koyacağınız bir tutam tuz, cikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar Cikolata sosun icine biraz kahve eklediğinizde, tadının cok değişik olduğunu goreceksiniz
Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak icin, kaynar sudan cıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir sure soğuk suda bekletin Su kabuğun gozeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır
Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını acık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını onlersiniz
Pişirip sakladığınız yumurtaları, ciğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu ciğ yumurtalar dondurduğunuzde kolaylıkla donmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla donerler
Tavuk eti cabuk bozulan gıdalardandır Son kullanıcı olan muşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur Denetim altında kesildikten sonra bakteri uretimine yol acmaması icin +40 C de saklanmalıdır Tavuk eti muşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gun bekletilip tuketilmelidir Derhal tuketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C de 3 ay kadar saklanabilirAyrıca, tavuk eti tahta et tahtası uzerinde kesilmemelidir Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik uzerinde kesilmesi gerekir
Yoğurttan daha fazla yararlanmak icin suyunun atılmaması gerekir Yoğurdun tum vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir sure sonra canlılıklarının yitirirler Tekrar canlı hale getirmek icin ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır
Ekmeğiniz durup dururken dolabında kufleniyorsa, ekmek kutusunu 15 gunde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir
Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını goreceksiniz
Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini oldurmezsiniz
Balık corbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması icin balıkları en az 45*60 dakika kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın
Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak icin pişirme suyuna bir parca tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun uzerinde kopuk oluşumunu bekledikten sonra, icine sebzeleri atmayı deneyin Evi saran kotu kokudan eser kalmadığını goreceksiniz
Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek icin ızgaranın uzerine defne yaprağı, ada cayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun
Sosislerin patlamasını onlemek icin fırın ya da ızgaraya koymadan once soğuk sute batırmanız yeterli olacaktır
Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir turden yapraklar onları uzun sure taze tutacaktır
Nane, adacayı ve cekilmiş cevizin pek cok yemekte kullandığınız beşamel sosa cok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin sondurulmesine yakın tencerenin icine ilave etmeye dikkat edin
Bayat ekmeği ince ince dilimleyin uzerine az miktarda sut serpin ve kızgın yağda bir yuzunu kızartın Ters cevirip uzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun Peynirler erimeye başlayınca uzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın
Sıkılmadan once bir sure soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?
Tavuk etinizin daha yumuşak, daha guzel kokulu ve daha lezzetli olması icin pişirmeden once tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun uzerine ve icine rendelenmiş limon kabuğu koyun
Portakalları sıkmadan once yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha cok portakal suyu elde edersiniz
Sarımsakların daha cabuk ezilmesi icin cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra icine sirke ve cok az zeytinyağı konmuş suda bir sure haşlayın Daha sonra istediğiniz kucuklukte dilimleyin ve pilav yaparken icine karıştırınGoreceksiniz pilavınız cok leziz olacak
Fırınınıza sinmiş kotu yemek kokularını temizleyip yerine guzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı urunler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir onerimiz var Yemek yapmadan once fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkac dakika icin ısıtın Daha sonra soğumaya bırakın Fırınınız umduğunuzdan da guzel kokacak
Eskilerin yontemleri her zaman en iyi, en doğrudur Biskuvilerin ve kurabiyelerin taze kalması icin, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuc pirinc bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır
Elmanın faydaları bitmez Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri acsanız da cıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık cok kolay Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin Hem koku cabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacak