Son konular

Engelli olmak ceza değildir

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
51
Coin
256,936
Engelli olmak ceza değildir!

Engelli Sahabeler
HAYAT bir nimettir Hayatta en buyuk iki nimetten birisi iman otekisi sağlıktır

Sağlık hicbir şeyle satın alınamayacak kadar pahalı bir lutuftur Birimize, size dunyanın butun altınlarını verelim ama karşılığında iki gozunuzu alalım deseler kabul eder miyiz? Sanmıyorum Gormedikten sonra ne yapalım ki deriz Onun icin yuce Rabbimiz:

Allah'ın nimetlerini sayarsınız bitiremezsiniz, buyurur

Ozurluluk ise bir imtihan ve nimettir Bir bela ve ceza değildir Belki yuce Allah ozurlulerle sağlıklı olanları imtihan ediyor Onlara karşı gorevlerimizi yerine getirip getirmediğimizi, sorumluluklarımızı test ediyor Ozurlulere ise, zor gelen bir hayatın sonrasında sıkıntılı gecirdiği her gune karşılık bir cennet hayatı lutuf ediyor Belki ozurluler ahiret hayatına artı bir onde gireceklerdir Kendileriyle aynı ibadeti yapan bir bedensel sağlıklıya karşılık artı birle huzura cıkacaklardır bekli de

Engelliler bizden acıma değil, anlayış bekliyorlar Onlara imkan tanımamızı istiyorlar İşyerleri yeterince engelli kadrosu istihdam ediyorlar mı? Hakkını veriyorlar mı? Butun bunları yeniden tartışalım

Hz Peygamber (sav) doneminde oncu Muslumanlar arasında engelli sahabeler vardı Engellilik onların zirvedeki yerlerini almalarına engel olmamıştır Onların birkacından bahsedelim Sanırım ozurlu ve engelli dostlarımıza hayata daha sıkıca tutunmaları icin bir ışık olur bu insanlar

Bunların en meşhuru gorme engelli olan Abdullah bin Ummi Mektum (ra)' dur Bizzat hakkında ayetler inmiştir (Abese 80 112) Hz Peygamber onu muezzin olarak tayin etmiş, bir seferliğine de vali olarak bırakmıştır On uc defa Peygamberimizin (sav) yerine imamlığa vekillik yapmıştır

Muaz bin Cebel (ra) ayağından sakattı Peygamberimiz (sav) onu Yemen'e vali tayin etmiştir

Abdullah bin Mesud (ra) nahif vucudu ve ince bacaklarıyla isminden cokca soz ettirmiştir Muhteşem bir Kuran ve ilim deryasıydı

Amr bin Cemuh (ra) ayaklarından sakattı Uhud'da ilk şehit olanlardan olacaktır Şahadeti Efendimizi (sav) hayli sarsmıştır

Cennetle mujdelenen on kişiden biri olan Abdurrahman bin Avf (ra) Uhud' da aldığı yaradan dolayı sakat kalmıştı

Amr bin Tufeyl (ra), Bera bin Malik (ra) hastalıklı bir bedenle hayatını surdurmuştur

İmran bin Huseyin (ra) yıllarca yataktan kalkamamıştır

Muaylub (ra)'ın cuzamlı olduğu soylenir

Muaz bin Amr (ra) kolunu kaybetmişti Cennetle mujdelenen Talha (ra) parmaklarını kaybetmişti Nesibe Hatun Yemame'de kolunu yitirecektir

Abban bin Abdulmuttalib (ra), Abdullah bin Abban(ra) Abdullah bin Cahş(ra), Umeyye bin el Eskar(ra), Abdullah bin el Erkam(ra), Umeyrbin Adiyy (ra), Ebu Abdurrahman el Yerbu (ra), İbn ebi Evfa (ra), Hz Ebu Bekir'in babası ebu Kuhafe (ra), Harize bin Numan(ra), Sad bin ebi Vakkas (ra) ve daha nice gorme ozurlu sahabe

İslam tarihinde Zemahşeri (ismi, Kasım bin Omer, kunyesi Ebu«lKasım, lakabı Allame Carullah«dır Turk kokenli buyuk tefsir alimi Ayağının sakatlığını anlatırken; kucukken bir sercenin ayağını kırdım Annem bana beddua etti Bundan dolayı ayağımı kaybettim diye hikaye edecektir) imam Busiri (kasidei Burde'nin yazarı) engelli ve hasta vucutlara ornektir Bilemeyiz bekli de engellilik onları zirveleştirmiştir

Aslında İslam tarihi dışında sanat, edebiyat ve bilim tarihinde de engeline rağmen engel tanımayan ornekler vardır

İşitme engellilerin arasında; Beethoven, Thoman, Edison, Granville Redmend,

Konuşma engelliler arasında; WChurchill, Faraday,

Cocukluğunda oğrenme gucluğu cekenler arasında; Einstein, Edison, Leanordo da Vinci, Rock Felk ve daha nice isim sayılabilir

Ama herhalde hepimizin Neron ve Deli Petro gibi gercek hastalardan, ruhsal ozurlulerden Allah'a (cc) sığınmamız gerekir

Nihat Hatipoğlu

Üst Alt