Enginar yaprağı ve karaciğer hastalıkları ( Cynarae folium )

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
ENGİNAR YAPRAĞI( Cynarae folium )

Enginar yaprağı Alman resmi gazetesinde 6.7.1988 tarihinde (Heftnummer:122, ATC-Code:A05AX ) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Çok sayıda firma tarafından modern bitkisel ilaç olarak üretilmektedir( Cefazynar, Cholagogum, Cynacur, Cynafor, Hepar-POS, Lipei vb.).

İlaç etkili (Ecza, drog ) kısmı: Enginar bitkisinin ( Cynare scolymus L.) taze
veya kurutulmuş dip yaprakları ( 80 cm uzunluk ve 40 cm eninde)
kullanılır.
Bileşiminde: Cynarin, acı madde (cynaropikrin), flavonoid ve lutaolin
bulunur.

Etkisi:Safra salgısını artırır.
( Ayrıca; Karaciğeri koruduğu ve yenilediği, pankreas çalışmasını
artırdığı, kanda kolesterolü ve yağı düşürdüğü, iltihaplanmayı önlediği ve
antioksidan olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.)

Kullanıldığı yerler: Karaciğer ve safra kesesinden kaynaklanan hazımsızlık
şikayetlerinde ( Gaz, şişkinlik, mide yanması, ağrı vb.) kullanılır.
( Ayrıca; İştahsızlık, yüksek kolesterol, damar sertliği ve safra kesesi
taşlarının önlenmesinde faydalı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da
bulunmaktadır.)

Kullanılmaması gereken haller: Bilinen alerjisi olanlarda, safra yollarının
tıkalı olması durumunda kullanılmaz. Safra kesesinde taş olanlar
kullanmadan önce doktora danışmalıdır (Safra yolu tıkanabilir).

İstenmeyen (Yan)etkileri:Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu:Yok.

Kullanım miktarı:Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr kurutulmuş yaprak.

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı ince kıyılmış veya
öğütülmüş kuru yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave
edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir.
Yemeklerden 30 dakika önce bir fincan çayı tatlandırmadan içilebilir.
Çayı içilirken ağızda biraz tutularak acılığı hissedilmelidir.
Çayı soğuk hazırlanırsa daha acı ve daha etkilidir ve şöyle hazırlanır: İnce
kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı yaprağı 150 ml soğuk suda ara sıra
karıştırılarak 2-3 saat bekletilir, süzülerek içilir.

Kullanım süresi: 6 haftalık kullanım süresi önerilebilir.

Uyarı:Yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme dönemlerinde, 12
yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Enginar yaprağı
kullanılırken aynı zamanda taş anasonu kökü ve ısırgan kullanılmamalıdır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt