Ergen Danışmanlığı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Çocukluk dönemini takip eden bu dönemde, çocuklarımız fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan ani ve hızlı değişimler gösterirler. Bu değişime zamanla uyum gösterseler de, okul sorunları, akran-arkadaş sorunları ve ailelerle iletişim sorunları yaşamaya başlarlar. Ergenlik dönemindeki çocuğu ya da genci kılavuzsuz kalmış, bilmediği sularda karayı bulmaya çalışan bir kaptana benzetebiliriz. O, yolu bulmak için pek çok yönü deneyimlerken; bizim amacımız ona iyi bir kılavuz olarak deneyimlerini olumlu hale getirebilmektir.

Bu dönemlerde oluşması beklenen sağlıklı duygusal ve davranışsal değişimlerin farkında olmak, ortaya çıkacak sorunların fark edilmesi çözüm amaçlı harekete geçilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, ergenler ve gençlerle çalışan psikologların ilk amacı gelişimsel süreci göz önünde tutarak yaşanmakta olan duygusal ve davranışsal güçlüğün ne kadar beklendik olduğunu değerlendirmek ve olası sorunların çözümü için gence ve ailesine yardımcı olmaktır.

Ergenlik dönemi hem ergen için ve hem de ergenin ailesi için zor bir dönemdir. Aile ergeni anlamakta güçlük çekerken, ergen anlaşılma duygusunu tam olarak yaşayamadığını düşünür. İzana olarak ergeni ve aileyi anlamak, ebeveynin çocuğunu tanıması ve anlamasını, ebeveyn-ergen çatışmalarını en aza indirmek için iletişim kanallarını açmayı hedefleriz.

Ergenlik ve Gençlik Sorunları

- Okul ve akademik konularda sorunlar,

- Üniversite sınavı ve sınav kaygısı sorunları,

- Cinsellik ile ilgili konular,

- Benlik ve kimlik gelişimi sorunları,

- Arkadaş grupları ile ilgili sorunlar, Akran zorbalığı,

- Karşı cinsle ilgili konular, romantik ilişkiler,

- Aileyle ilişki sorunları,

- Madde kullanımı,

- Kendine zarar verici, riskli davranışlar,

- Otorite ile ilgili sorunlar,

- Ergenlik depresyonu, içe kapanma, yalnızlaşma...

Ergen Danışmanlığı Süreci Nasıldır?

Ergenler ve gençlerle çalışırken ilk görüşmede kişinin kendisinden ve gerekiyorsa ailesinden var olan sorununa ve gelişimsel öyküsüne ilişkin bilgiler alınır.

Psikoterapinin başlangıcında ergenin yaşadığı sorunun ne olduğu, sorunun kaynakları, değerlendirilir, olası psikoterapi planı oluşturulmaya çalışılır. Bunun için hem ergenle hem de aileyle görüşme yapılır. Görüşmenin sonunda ortaya çıkan değerlendirme ergenle ve anne-babayla paylaşılır, buna göre tedavi planı ve gelecek görüşmeler birlikte kararlaştırılır.

İlk görüşmeyi takip eden seanslarda değerlendirme amaçlı bazı testlerin uygulanması gerekebilir.

Psikoterapi süreci içerisinde ergen ve gençle bazı seanslar bireysel olarak, bazı seanslarda ise ailesiyle birlikte görüşme yapılabilir. Gerekli durumlarda aile ile yalnız görüşmeler yapılabilir. Ebeveyn Danışmanlığı hakkında ayrıntılı bilgi almak için ebeveyn danışmanlığı ve koçluğu bölümümüzdeki yazıyı okuyabilirsiniz.

Gençlerde görüşme bireysel olarak yapılır, eğer gerekiyorsa kendisinin izniyle aile de görüşmeye dahil edilir. İlk görüşmenin değerlendirme sonucu kendisiyle ve kendisinin izin verdiği ölçüde anne-babayla paylaşılır, tedavi planı ve gelecek görüşmeler kendisiyle birlikte kararlaştırılır.
 
Üst Alt