Son konular

Erişkinler ortodontik tedavi görebilir mi?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Erişkinlerde yapılan tedaviler, evlatlara nazaran çeşitlilik gösterebilir. Hiç bir birey için ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Yalnızca, yaşa nazaran yapılacak süreçler farklılık göstermektedir. Yetişkin bireylerde uygulanan ortodontik tedavilerde tedavi müddeti yaşla bir arada artabilmektedir. Tabi ki tedavi vadesi, bireylerin diş hareket süratiyle da irtibatlıdır. Gelgelelim bunu tedaviye başlamadan kestirmek zordur. Bireydeki çapraşıklığın ölçüsüne nazaran de tedavi süreci ve yapılacak süreçler farklılık gösterebilir. Bu yüzden tedavi olan kişinin kendisini vesair tedavi olan arkadaşlarıyla ya da yakınlarıyla karşılaştırması anlamsızdır.

Her yaşta yapılabilen ortodontik tedaviler sayesinde, çapraşıklıklar düzelmekte, kapanış problemleri giderilmekte, istenilen gülüş elde edilebilmekte, gömük dişler sürdürülebilmekte, mütenasip durumlarda eksik diş boşlukları dişler kaydırılarak kapatılabilmektedir.

Çapraşık dişlerin düzeltilmesinde dişlere kaplama yaptırmak, ortodontik tedaviye alternatif değildir.

Ortodontinin bilinmeyen bir ciheti de şudur ki; dişler düzeltilirken diş eti ve dişi saran kemik de düzelmekte ve dişin yeni durumuna ahenk sağlamaktadır. Bu yüzden ortodontik tedavi görmeden dişlerine protez yaptıran bireylerde, kemik ve diş eti de çapraşık dişler üzere sistemsiz bir yapıda olduğundan, en kaliteli protez (kaplama) bile istenilen estetik sonucu vermemektedir. Sonuçta protez yapılmasına ve dişler manzarada düzelmiş olmasına karşın dişeti ve çene kemiği hala eski konumunda olduğundan, gülüş estetiği sağlanamamaktadır.

Son yıllarda tüm doktorların desteklediği multidisipliner yaklaşımlarla, hastalara implant, köprü protezi yahut lamina pratikleri öncesinde ortodontik tedavilerle dişler düzenlenerek, yapılacak protezlerin çok daha estetik ve sağlıklı olması sağlanmaktadır. Ortodontik tedavi yaklaşımlarıyla diş eti düzenlemeleri daha sağlıklı olabilmekte ve çapraşıklıktan kaynaklanan yıkımlar ve diş eti illetlerinin büyük ölçüde önüne geçilebilmektedir.

Diş çapraşıklıklarına çene (iskeletsel problemler) sorunlarının de eşlik ettiği durumlar olabilir.

üst çene ileride

üst çene geçmişte

alt çene ileride

alt çene artta

üst çene geçmişte, alt çene ileride

hem alt hem üst çene arkada

üst çene dar

alt çene bir tarafa hakikat kaymış

üst çene aşağı sarkmış

üst çene tek taraflı olarak aşağı sarkmış olabilir.

Yukarıda sayılan durumlar yahut benzerlerinin varlığında yalnızca tel takılması ve dişlerin düzenlenmesi kâfi estetik ve fonksiyonel sonucu vermeyecektir. İşte bu durumda ortodontik tedaviye ek olarak çenelerin cerrahi (ortognatik cerrahi) olarak da düzenlenmesi gereklidir. Çenelerdeki bozukluklar çok erken yaşlarda da tespit edilebilir. Gelgelelim cerrahi olarak düzeltimin yapılabilmesi için hastanın büyümesinin bitmesi beklenmelidir. Bu bekleme periyodunda cerrahi öncesi hazırlıklar yapılıp dişlerin düzeltilmesi mümkündür.
 
Üst Alt