Son konular

Erkeklerde meme kanseri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Göğüs kanserinin hatunlara has bir hastalık olduğu sanılır lakin tüm göğüs kanserlerinin yaklaşık %1’i erkeklerde görülür. Erkeklerde bu kadar az görülmesinin 2 nedeni, erkeklerde göğüs dokusunun nispeten azlığı ve erkeklerin hormonal yapısının hatunlardan farklı olmasıdır.



Erkeklerde göğüs kanseri daha çok 60 yaş üstünde görülür. Çok az erkek marazın farkına varır ve bu nedenle hastalık tanısı hatunlara nazaran daha geç konur. Bu nedenle kanser tanısı konduğunda hastalık umumiyetle ilerlemiş olur ve tedavisi de zorlaşır.



Erkeklerde kanser bulguları
En yaygın görülen belirti göğüs dokusunda kitledir. Sair bulgular, göğsün boyutunda, biçiminde yahut üzerindeki deride değişiklikler, göğüs ucunun görünümünde değişiklikler, göğüs ucunda akıntı, göğüste ülserler, göğüs ucu yahut etrafında ürtikerdir. Göğüs ağrısı göğüs kanserinde nadiren ve illetin ileri evrelerinde görülebilir.



Erkeklerde göğüs yerinde büyüme yahut hassasiyet her vakit kanser belirtisi değildir. Jinekomasti ismi verilen hormonal bir hastalık da buna neden olabilir. Jinekomastiye kandaki östörojen (kadınlık hormonu) seviyesinin artması yahut androjen (erkeklik hormonu) seviyesinin azalması neden olur. Lakin, göğsünüzde rastgele bir değişiklik yahut kitle fark etmeniz halinde, derhal hekiminize başvurmanız gerekir.



Nedenleri
Göğüs kanseri geçmişi olan yakın bir akrabanız varsa, göğüs kanserine yakalanma riskiniz daha yüksektir. Birden ziyade akrabada illetin görülmesi, bu akrabaların hastalandığında 40 yaşının altında olması yahut her iki göğsünde de hastalık görülmesi hallerinde risk daha da artar.



Ayrıyeten östorojen seviyesi yüksek yahut androjen seviyesi düşük erkeklerde ya da Klinefelter sendromu üzere nadiren görülen bir genetik rahatsızlığı olanlarda da kanser riski yüksektir. Daha evvel görülen radyasyon tedavileri üzere nedenlerle yüksek seviyede radyasyona maruz kalmış olmak da göğüs kanseri riskini artırır.



Marazın Tanısı
Erkek göğüs kanseri kuşkusu halinde kesinlikle ilgili bir doktora başvurmalısınız. Göğüs kanserini jinekomastiden (memenin anormal biçimde şişmesi) ayırmak üzere birinci evvel titiz bir fizik muayene yapılır ve hastanın hikayesi dinlenir. Göğüste kuşkulu bir kitle saptanması halinde yapılması gereken bayanlarda ki tetkiklere benzeri: Göğüs ultrasonu ve yahut mamografi. Bu tetkiklerden sonra gerekli görülen olgularda iğne biopsisi yapılır. Göğüs kanseri kesin tanısı ama histopatolojik tetkikle ortaya konabilir.



Tedavi
Tedavi seçenekleri teşhis edildiğinde kanserin ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır.


Erkeklerde umumiyetle lumpektomi (sadece kitlenin alınması) yapılması mümkün olmaz zira göğüste çok az doku vardır ve kanser ekseriyetle göğüs ucuna yakındır. Umumide mastektomi (tüm göğsün alınması işlemi) operasyonu yapılır.


Sıklıkla hastalıklı kesim yakınındaki lenf bezleri de (örneğin koltukaltındakiler) kanserin yayılmış olma ihtimaline karşı alınır.



Bunun sonrasında diğer tedavilere gereksiniminiz olup olmadığına bilirkişi karar verir, bu tedaviler kapsamında radyoterapi, kemoterapi, hormon terapisi yahut Herceptin sayılabilir.



KomplikasyonlarGöğüs kanserinde en sık görülen komplikasyon kanserin vücudun gayri ortamlarına de yayılmasıdır. Kanserli hücreler; akciğerler, kemikler, karaciğer, dimağ ve koltukaltlarındaki lenf bezleri üzere nahiyelere sıçrayabilir.



Kanser tedavisi hastalık erken ve gayrı yerlere sıçramadan teşhis edildiğinde daha tesirlidir. Bu nedenle farkettiğiniz kitle ve öteki belirtilerin olabildiğince kısa hengamda doktora başvurmanız çok değerlidir.



Korunma
Göğüs kanserinden korunmanın garantili bir yolu olmamakla birlikte, erken tanı kanserin yayılmasını engelleyebilir. Münhasıran ailenizde göğüs kanseri hikayesi varsa, göğüslerinizin nasıl göründüğünü ve dokunduğunuzda nasıl hissedildiklerini bilmeniz kıymetlidir. Sıradanın dışında bir şey farkederseniz doktora müracaatınız.



Sağlıklı bir ömür usulü benimseme kanser de dâhil olmak üzere pek çok illetin görülme riskini azaltabilir. Bunun için sigara bırakılmalı, alkol ölçülü alınmalı, az yağlı beslenmeli ve lifli azıklar, zerzevat ve meyve bol tüketilmelidir. Sistemli egzersiz de işe yarayacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
ERKEKLER AMAN GÖĞSÜNÜZE DİKKAT EDİN! Erkeklerde göğüs kanseri olur mu? Göğüs kanseri çoklukla bayanlara mahsus bir hastalık üzere düşünülür lakin göğüs kanserlerinin yaklaşık %1’i erkeklerde meydana gelir. Her yıl yaklaşık 300 erkeğe göğüs kanseri tanısı konmaktadır. Erkeklerin göğüs uçlarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Göğüs kanseri artık kabus değil... Yeni gelişmeler ile göğüs kanserinde bayanlar göğsünü kaybetmeden, velev eskisinden daha hoş estetik görünümle bu marazı atlatmak mümkün Ünlü Göğüs Cerrahı U.Veronosi” erken evrede saptanmış göğüs kanserli hatunların göğsünü büsbütün alarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Göğüs kanseri hatunlarda erkeklere orantıyla çok daha çokça görülen bir kanser cinsidir. A.B.D’de Amerikan Kanser Derneği’nin saptamalarına nazaran hatunlarda en sık görülen kanser tipi olduğu bilinmektedir. Akciğer kanserinden sonra kansere bağlı ölümlerde 2. sırada mahal almaktadır. Her sekiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Göğüs gelişimi anne karnında başlar, doğum sırasında göğüs erkekte ve bayanda birebirdir. Yalnızca büyük süt kanallarını içerir. Ergenlikte gelişmeye devam eder. Göğüsler gelişimini hamilelikte tamamlar. Göğüs gelişiminde östrojen, progesteron, prolaktin, tiroid hormonları, kortizol ve büyüme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Göğüs kanseri nedir? Göğüs kanseri, göğsün makûs huylu illeti olarak tanımlanabilir. Klasik olarak göğüs kanalından gelişir ve bu kanaldan bir tane sağlıklı hücrenin denetimden çıkar. Hengam içinde bir kitle haline gelir. Göğüs kanserinin belirtileri nelerdir? Göğüs kanserinin belirtilerini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt