Erteleme Davranışından Nasıl Kurtulurum?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Vakit zaman çoğumuzun başına şöyle bir senaryo gelir: Kıymetli bir görevimiz/projemiz vardır. Nasıl yapabileceğimizi düşünürüz, planlarız… Ancak sıra hakikaten yapmaya gelince bir türlü işin başına geçemeyiz, ortaya öbür şeyler girer daima. İşte buna erteleme davranışı deniyor.

Erteleme, bir zamanlama sorunu değil aslında. Vakit bulamamak ya da oluşturamamaktan fazla, var olan vakitte misyonu yapamamak diye düşünebiliriz. Araştırmalar da erteleme davranışının öz-düzenleme ile ilgili olduğunu öngörüyor (Pychyl ve Sirois, 2016).

Ertelemenin pek çok sebebi olabiliyor. Bunların ortasında zorlayıcı hisleri yönetememek, mükemmeliyetçi tavırlar, felaketleştirme eğilimi, vazifesi nasıl yapacağını bilememek, misyonun keyifsiz olması ve kendine güvenememeyi sayabiliriz. Bu durumlarda ortaya çıkan gerilimi yenmek için aslında vazifesi yapmayı erteliyoruz. Bu bize kısa vadede bir rahatlama sağlıyor zira bir müddetliğine de olsa gerilim yaratan bu durumdan kurtulmuş oluyoruz.

Fakat erteleme davranışının uzun vadede tesirleri olumsuz. Örneğin, yapılan işlerin içeriğinin kalitesi düşük ve kişinin genel olarak gerilim seviyesi yüksek oluyor.

Pekala, erteleme davranışından kaçınmak için neler yapabiliriz?

Büyük bir misyonu küçük kesimlere bölerek gözümüzü korkutmamasını sağlayabiliriz.

Felaketleştirme senaryolarından uzak durmaya çalışabilir, bunlara kapıldığımızı fark ettiğimizde şimdiki anda kalmak için nefes idmanları yapabiliriz.

Her şeyi kusursuz yapmak zorunda olduğumuza dair yanlış algılarımızı değiştirmek için çalışabiliriz. İhtimali ve uygulanması daha yüksek olan senaryoları göz önüne almak bu hususta yararlı olabilir.

Vazifesi nasıl yapacağımızı genel çizgileriyle planlamak, gidişatını önden anlamaya çalışmak meçhullüğü ortadan kaldırır.

Misyon bize keyifsiz geliyorsa bu yola en başta girme “sebebimizi” hatırlayarak kendimizi motive etmeye çalışabiliriz.

Yanlışlar için kendimizi hırpalamaktansa kendimize uygun tahliller sunabiliriz. Başardığımız şeyleri de göz önüne alarak, vazife için harcadığımız efordan ötürü kendimizi ödüllendirebiliriz.

Diğerlerine bildirdiğimiz işleri yapma ihtimalimiz artar. Bize yardımcı olacak arkadaşlara haber vererek ertelemeden kaçınmaya çalışabiliriz.
Umarım derlediğim bu genel teklifler, erteleme davranışınızı azaltmanıza yardımcı olur. Başka yandan, genele uygun teklifler birtakım bireyler için yarar göstermeyebilirler. Şayet birçok usul denediğiniz halde motive olamadığınızı düşünüyorsanız bir ruh sıhhati uzmanından takviye almak da âlâ bir fikir olacaktır.

Güzel dileklerimle,
 
Üst Alt