Son konular

Estetik dişhekimliği

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gülüş Tasarımı

Yapılan araştırmalar doğal, hoş bir gülüşün insan ilgilerindeki rolünü açıkça göstermektedir. Birinci müsabaka sırasında gözün odaklandığı birinci yan karşı tarafın dişleri ve gülüşüdür. Yüz hatları ile entegrasyonlu, doğal dişlere ve gülüşe sahip şahısların kendine daha inançlı olduğu belirlenmiştir.



Gülüş tasarımı kavramı size doğal, ağız ve muhit dokuları ve de sizin isteklerinizle entegrasyonlu ve de doğal ki ağızda düzgün fonksiyon gören bir bütünü yaratma sanatıdır. Burada amaçlanan gereğinden büyük, bembeyaz, uzak bir aralıktan bakıldığında da ben yapma dişim diye bağırmayan, yüz, ağız dokuları ile entegrasyonu en optimal hale getirilmiş, doğal renk ve formda ve en değerlisi karşıdan asla çabucak fark edilmeyen bir estetiğin yaratılmasıdır.



Ön dişlerinizde form ve büyüklük açısından asimetri olduğu durumlarda, ön dişleriniz arasında boşluklar (diastemalar) varsa, dişlerinizin renginden mutlu değilseniz, dişlerinizde çapraşıklıklar ve düzensizlikler varsa, daha evvelden yapılan restoratif süreçlerin (kuron, köprü yahut dolgular) imajı sizi tatmin etmiyorsa, doğal olmadıklarını düşünüyorsanız, topluluk içinde gülerken ağzınızı elinizle kapama muhtaçlığı duyuyorsanız dişlerinizde estetik düzenlemeler yapılarak hem gülüşünüzü hem de kendinize olan itimadınızı yenileyebilirsiniz.



Gülüş dizaynında dikkat edilecek ögeler nelerdir?

Hastalarımızda gülüş tasarımı yaparken yaş, cinsiyet, dudaklar, dişetleri, diş renk, biçim ve konumları, yüz formu, ten rengi üzere bahisler dikkate alınır.



Yaş

Ağız dokularında ve yüzde yaşlanmanın getirdiği değişimler hem yumuşak dokularda (yanak, dudak, diş etleri) hem de sert dokularda (diş, kemik) ortaya çıkar. Diş dokuları da yılların tesiriyle renk değişimlerine ve doku aşınmalarına uğrar. Dişlerdeki renk değişimleri kimi vakit olağan bir beyazlatma (bleaching) ile ortadan kaldırılabilirse de kimi vakit ağır renk bozuklukları gelgelelim lamina pratikleri ile düzeltilebilmektedir. Diş form bozuklukları, aşınmalar ve yaş binaenaleyh oluşmuş kırıklarda bonding pratiklerinden faydalanıldığı üzere daha ileri vakalarda porselen kuronlardan yararlanılarak hastanın dokularındaki yaşlanma tesirleri ortadan kaldırılmakta. Yılların tesiri adeta silinerek hastaya kendine itimadını tekrar kazandıran uzun vadeli hoş gülüşler elde edilebilmektedir.



Cinsiyet

Bayan ve erkek gülüşlerinde birbirinden ayrılan sarih farklar vardır.

Erkeklerde gülme hattı daha düzdür, dişler düz ve köşelidir, ön dört kesici diş arasında değerli uzunluk farkı yoktur.

Hatunlarda ise kesici diş kenarları alt dudak eğimini takip eder dişler daha yuvarlak hatlı ve bombelidir, ön iki keser diş iki yan keser dişe nazaran daha iri ve uzundur.



Dudaklar

Gülüşü çerçeveleyen dudaklar gülüş tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Kalınlığı, inceliği, sarkıklığı, dolgunluğu, çöküklüğü mahsusen alt dudak seyri restorasyon sırasında form yerleşim üzere hususlarda dikkat etmeyi gerektirir.



Dişetleri

Sıhhatsiz diş eti, gummy smile (gülerken ölçüsüz diş eti görünmesi), dişeti çekilmesi, sistemsiz dişeti estetik teşebbüsler öncesi periodontal düzenlemeler ile uzaklaştırılmalıdır.



Dişlerin Renk, Form ve Konumları

Diş renklerindeki istek edilmeyen durumlar kelam konusu olduğunda birinci uygulanacak formül diş beyazlatmadır (bleaching). Beyazlatma her vakit sonuç vermez. Bu durumlarda kompozit yahut porselen veneerler daha akıllıca bir tedavi seçeneğidir.



Dişlerdeki çapraşıklıkların ortodontik tedavi ile düzeltilmesi hasta tarafından istenilmiyorsa bonding yahut lamina tatbikleri ile düzeltilebilir.



Dişlerdeki kırıklar ve aşınmalar, dişlerdeki aralıklar (diastema) ülkü olarak porselen laminalar ile tedavi edilir.



Dişlerdeki eski büyük dolgular kimi vakit yenileri ile değiştirilerek ekonomik biçimde halledilebildiği üzere, sigara, çay, kahve şarap üzere boyar husus içeren eser tüketimi çok leke tutmayan porselen laminalar endikedir.



Yüz Şekli



Umumî olarak yüz formu ile diş formu arasında paralellikler bulunur. Örneğin uzun dikdörtgen suratlı birinin dişlerinin uzun ve zaviyeli yuvarlak suratlı birinin dişlerinin daha yuvarlak hatlı olması üzere. Bunu bazen bilakis çevirmek için kimi illüzyonlar kullanarak yüz hatlarının vurgusunu azaltabilme talihine sahip oluruz.



Ten Rengi

Diş renkleri ten rengine münasebetli seçilmeli ve örneğin çok açık tenli birinde uygulayacağımız beyazlıktaki bir diş rengi esmer birinde motamot uygulanmamalı.



Gülüş Tasarımı için Kriterler

Estetik bir gülümseme için dişler de birtakım kriterlere elverişli olmalıdır. Bu kriterler;



1.Altın Orantısı

Görünür ortamdaki üst kesici dişlerin genişlik ve yükseklikleri sırasıyla, yüzün genişlik ve yüksekliğinin 1/16'sı olmalıdır.



2.Yatay Hizalama

Ülkü bir gülümsemede birden fazla hengam, göz bebeklerinden geçen hat ile dişlerin ortasından geçen hat birbirine koşuttur.



3.Yüzde Simetri

Ön kesici dişlerin form ve boyutlarındaki uyumsuzluk kolay kolay fark edildiği için simetri çok kıymetlidir. Bu bakımdan yüz hatlarının imkan verdiği ölçüde simetrinin sağlanması gülüşe çekicilik katar.



4.Gülüş Hattı

Ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek biçimde çizilen eğri alt dudağın eğriliği ile tıpkı olmalıdır.



5.Dişeti Hattı

Gülümsediğinizde görünen dişeti hattı, üst dudak çizgisine koşut olmalıdır. Dişeti hattı, tıpkı şık bir tabloyu çevreleyen çerçeve üzeredir.



6.Gülüş Genişliği

Art dişlerin ayan orantıda görünmesi sağlanmalı yoksa ağız köşelerindeki karanlık ortamlar güzel bir imaj oluşturmaz.



7.Diş Nispeti

Ön iki dişin genişliklerinin yüksekliklerine nispetleri tekrar altın orantıya uymalıdır. Dişin görünür uzunluğu, her vakit genişliğinden büyük olmalıdır.



8.Dişlerdeki Gölgeler

Dişlerde tek bir renk hakim değildir. Doğal diş saf beyaz olmaz. Dişin rengi ve şeffaflığı ortamlara (boyun ortamı, orta kısmı, kesici kenarı) nazaran değişir.
 

Similar threads

  • Soru
Estetik Dişler Tedavisi Hakkında Haberler Günümüzde ağız içi sıhhatinin yanı sıra, yüz hoşluğunun vazgeçilmez modülü olan diş ler ile estetik manzara yaratmak daha kolay olmaktadır. Dişlerdeki renk ve biçim bozuklukları bireyde ruhsal rahatsızlıklara kadar varan sorunlara neden olabilir. Diş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Estetik Dişler Günümüzde ağız içi sıhhatinin yanı sıra, yüz sıklığının vazgeçilmez modülü olan diş ler ile estetik imaj yaratmak daha kolay olmaktadır. Dişlerdeki renk ve hal bozuklukları bireyde ruhsal rahatsızlıklara kadar varan sorunlara neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, yüze hususî ülkü gülüşü sağlayabilmektir. Yüzün cazipliğini oluşturan en kıymetli temel öğeler ise gözler ve ağızdır. Etkileyici gülümsemenin bireylerin kendine olan inançlarındaki olumlu tesirinin gözardı edilemeyecek ehemmiyeti, yapılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Günümüzde ağız içi sağlığının yanı sıra, yüz güzelliğinin vazgeçilmez parçası olan diş ler ile estetik görüntü yaratmak daha kolay olmaktadır. Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Çevre ilgiler üzerine yapılan araştırmalar, yeni tanışılan kişinin imajının birinci beş saniye içinde oluştuğunu gösteriyor. Bu beş saniyede ise gülüş ve gözler imajın oluşumunda belirleyici konumda. Gözler için pek yapılacak bir şey yok. Gelgelelim gülüş mevzu olunca akan sular duruyor. Çünkü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Üst Alt