Son konular

Et de mi Kanserojen?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Mangallarının başında yalvaran gözlerle bana bakarak “Hayıır” dememi bekleyen milyonların bütün hayal kırıklığıyla yazıyorum; maalesef Dünya Sağlık Örgütü kırmızı et ve domuz etini, “muhtemel kanserojen” olarak kabul ediyor. Üstelik salam, sosis, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini de “muhtemel” biçiminde yumuşatmadan “kanserojen” kategorisinde kabul ediyor. Bu durumun her Türk vatandaşına hissettirdiği üzüntüyü ben de anlıyor ve hissediyorum ama yapılan tüm çalışmalarda etin ağırlıklı olarak kolorektal kanser, daha az yoğunlukta ise prostat ve pankreas kanseri ile ilişkili olduğu rapor ediliyor.

Özellikle işlenmiş et ürünleri, sigara ve asbest gibi kanserojen maddeler arasında yer alıyor. Yine bir araştırmaya göre, dünya üzerinde yılda 34.000 kişi şarküteri kaynaklı zengin besinlerle beslenmekten, 1.000.000 kişi sigaradan, 600.000 kişi alkolden, 200.000 kişi de atmosferdeki kirlenme yüzünden hayatını kaybediyor.

Bu risk, tüketim miktarı ile doğru orantılı yükseliyor. Her gün 50 gram işlenmiş et tüketenlerde, kolorektal kanseri görülme riski %18 artarken, günlük100 gram et tüketenlerde kanser riski %17’lere kadar artabiliyor.

Etin kendisinin veya işlenmiş etin niçin kanserojen olduğu tam olarak bilinmiyor; etin işlenmesi sırasında kimyasal bileşenlerin eklenmesi muhtemel sebep. Ayrıca pişirilme sırasında metan gazına maruz kalınması da önemli. Ancak et ve işlenmiş etle ilgili bu durum, vejetaryen olmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Et tüketimi ile sağladığımız protein, demir, çinko ve vitamin B ihtiyacımız düşünüldüğünde, miktarını makul tutmak en iyi yaklaşım olarak görünüyor.

Uzmanlar haftada 500 gr. et tüketimini öneriyor, bunu yazarken, bu miktarı bir seferde tüketen et tutkunları da gözümün önüne geliyor ama ne kadar az tüketirsek sağlığımızın gireceği riski de o denli azaltacağımızı unutmamız gerekiyor.

Hiç yapmadığım gibi bitireyim;

Gelin, kanseri, önlemlerini ve uzmanlarını hayatınıza daha çok dahil edin. Kontrollerinizi ve bu konuda bilinçlenmeyi ihmal etmeyin.

Kanseri en çok adı geçtiğinde gözlerimizi kapayıp ondan kaçmadığımız zaman yenebiliriz. Dünyanın en ünlü savaş bilgesi Sun Tzu’nun dediği gibi “Dostlarınızı kendinize yakın tutun, düşmanlarınızı daha da yakın!”

Sağlıkla kalın…
 

Similar threads

  • Soru
Kırmızı et kanser ilişkisi efsane mi ? Kırmızı et söz konusu olduğunda, kırmızı et- kanser ilişkisi belki de bilinen en eski sağlık problemlerinden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), Ekim 2015'te kırmızı etin"muhtemelen insanlar için kanserojen"olduğuna karar veren bir rapor yayınladı; bunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Kırmızı et, sağlıklı ve dengeli bir diyet için gerekli olan sayısız vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte, son yıllarda, kırmızı et tüketiminin kanser ve diğer hastalıkların riskini artırabileceğini düşündüren çalışmalarla ünü ciddi derecede lekelenmiştir. Fakat gerçekten bizim için o...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Kanser olağan vücut hücresinin mutasyonu sonucu kontrolsüz olarak süratle çoğalması ile oluşan tüm dünyada sebebi bilinen vefatlar ortasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalıktır. Kanser %90 çevresel, %10 oranında genetik faktörlere bağlı olarak gelişir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Füme et sağlığa zararlı mı? Bu, birçok insanın merak ettiği bir sorudur. Füme etin sağlığa zararları üzerine yapılan araştırmalar, bazı olumsuz etkilerin olduğunu göstermektedir. Füme etin kanserojen etkisi bilinmektedir ve uzun vadeli tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Kırmızı et, protein, demir, çinko, B12 vitamini ve fosfor içeren bir besindir. Protein, kas gelişimi ve onarımı için önemlidir. Demir, oksijen taşıma yeteneği için gereklidir. Çinko, bağışıklık sistemi fonksiyonunu destekler. B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı ve kırmızı kan hücrelerinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt