Kripto paralar etrafımızı dört bir yandan kuşattı. Artık genci yaşlısı herkes bir şekilde kripto paraların varlığından haberdar. Sistemi inceleyenler, yatırım yapanlar, batanlar, çıkanlar madencilik yapanlar… Ve son zamanlarda yükselişe geçen Ethereum da bu konuda dikkatleri üzerine topluyor. Peki Ethereum madenciliği nedir ve nasıl yapılır?
Çevrenizde mutlaka bu saydıklarımızla ilgilenen birisi vardır. Hal böyle olunca ister istemez hiçbir bilgisi olmayanların da dikkatini çekmeyi başarıyor. İşte tam da bu nokta “Neden madencilik yapmıyorum?” düşüncesi akıllara giriyor.
Bu içeriğimizde sizlere tüm detayları ile Ethereum’u anlatacağız. Sadece bilmeniz gereken bir durum söz konusu. Bu içeriğimizde yer alan coin isimleri ve Ethereum madenciliği hakkında yazılan hiçbir şey bir yatırım tavsiyesi değildir. Ethereum madenciliği ve kripto para yatırımları ile ilgili tüm sorumluluk size aittir. Bu işin riskleri olduğunu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bunları belirttikten sonra şimdi sıfırdan anlatmaya başlayabiliriz.
Ethereum Nedir?
Hiçbir şey bilmeyenler için her şeye sıfırdan başlamakta fayda var. Öncelikle Ethereum nedir öğrenmemiz gerekiyor. Her yerde adı dönen Bitcoin kripto paraların atası. Fakat Bitcoin ile açıklan kripto para devri sadece onunla devam etmedi. Ethereum, Solano, Cardano gibi birçok kripto para şu anda piyasada yerini koruyor. Hatta bu içeriğin yazıldığı tarihte piyasada tam olarak 13.929 adet kripto para bulunuyordu.
Bu kadar çok kripto para olması gözünüzü korkutmasın. Çünkü bunların çok küçük bir miktarı şuan için “güvenilir” olarak kabul edilmektedir. Ethereum’da bunlardan sadece birisi. Peki Ethereum neden “güvenli” olarak kabul ediliyor?
Kripto paraların kullanılması için bir amacının olması gerekir. Bu kısımda da projeler devreye giriyor. Ethereum’a ait projelerin de güvenilir olması Ethereum’u değerli ve güvenli olan kripto paraların arasına sokuyor. İçeriğin yazıldığı tarihte bir adet Ethereum’un değeri 4.716 dolar seviyesindeydi. Bu kadar yüksek değerli olması da madencilik konusunda meraklı olan kişilerin dikkatini çekmeyi başarıyor.
Yeri gelmişken hemen hatırlatalım, sizlere daha önce Kripto Para Nasıl Üretilir? Yasal mıdır? isimli içeriğimizde özellikle yasal olup olmamasına dair bazı açıklamalarda bulunmuştuk. Bunu merak ediyorsanız konuyla ilgili hazırladığımız Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. de okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ethereum Madenciliği Nedir?
Ethereum madenciliği tıpkı diğer kripto paralarda yapıldığı gibi bir madencilik türüdür. Yani kendi Ethereum’larınızı kendiniz üretmenizi sağlayan bir sistemdir. Peki bunu yapmak yasal mı ve kolay mı? Yasal olup olmadığına dair detaylı açıklamaları yukarıda linkini verdiğimiz içerikten öğrenebilirsiniz. Fakat burada kısaca cevap vermemiz gerekirse evet, yasaldır.
Gelelim ikinci soruya, kolay mı? Aslında dışarıdan bakıldığında “taş atıp kolumuz yorulmayacak ya” gibi gözükse de sandığınız kadar kolay olmayabilir. Özellikle Ethereum kazmak istiyorsanız.
Kripto paraların değerleri arttıkça kazılması da bir o kadar zorlaşıyor. Bunu daha somut bir hale getirebiliriz. Örneğin, değerli taşlardan elması ele alalım. Özellikle Afrika kıtasında çıkarılan elmasın ortaya çıkması için çok titiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Büyük alanlar kazılsa bile içinden çıkan taşların boyutları oldukça küçük oluyor. Bu aynı şekilde kripto paralarda da geçerli. Yani kazma işlemi sonunda elde edeceğiniz miktar sandığınız kadar çok olmuyor. Tabii sisteminiz çok gelişmiş bir donanıma sahip değilse.
Elinizdeki imkanlar doğrultusunda Ethereum madenciliği yapma imkanınız da bulunuyor. Bunun için birkaç donanıma ihtiyacınız var. Bunları karşıladığınız takdirde siz de evinizden Ethereum madenciliği yapabilirsiniz. Peki nedir bu ihtiyacınız olan donanımlar?
Bunlardan ilki ve en önemlisi güçlü bir ekran kartı. Ekran kartınızın gücü ne kadar yüksek olursa o kadar çok verim alırsınız. Bu aşamada da en az 4GB hafızası olan ekran kartlarını kullanabilirsiniz. Tabii işlemcinizin ve SSD’nizin de iyi olması gerekiyor. Fakat dediğimiz gibi buradaki asıl kritik nokta ekran kartından geçiyor.
Ekran kartları madencilik faaliyetleri için kullanılmaya başlandığından beri stok sıkıntısı yaşadı. Güçlü fakat ekonomik olan ekran kartları hem piyasada bulunamaz oldu hem de var olan fiyatları karaborsaya düştüğünden dolayı oldukça yükseldi. Bu nedenle elinizdeki ekran kartı eğer ki 4 GB ve üzerinde bir kapasiteye sahipse direkt olarak kullanabilirsiniz.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Ethereum madenciliği nasıl yapılır sorusunu cevaplarken birkaç farklı yol mevcut. Burada sizlere bunlardan kısaca bahsedeceğiz. Hangisi size daha uygun ve kolay geliyorsa onu tercih edebilirsiniz. Fakat yazının başında söylemiş olduğumuz bir şeyi tekrar etmekte fayda var. Bu içerikte bahsedilen hiçbir unsur bir yatırım tavsiyesi değildir. Yazılımları kullanmak ve yatırım yapmak konusundaki sorumluluk tamamen size aittir.
lolMiner
lolMiner, Ethereum madenciliği yapmak isteyenlerin kullanabileceği bir yazılım türü. Zaten dünya üzerinde birçok kullanıcının tercih ettiği yazılımlardan birisi. Bu yazılım sayesinde evinizde rahatlıkla Ethereum kazabilirsiniz. lolMiner aracılığı ile madencilik yapmak için gitmeniz ve yazılımı bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir.
Yazılımı bilgisayarınıza kurduktan sonra kullanmış olduğunuz kripto para borsasında yer alan Ethereum cüzdan kodunuzu uygulama içerisine eklemeniz gerekiyor. Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra yönergede yazanları bir bir yapmalısınız. Gözünüzü çok korkutmasın, birazcık İngilizce bilgisi ile rahatlıkla yapabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu yazılım içerisinde farklı madenler bulunuyor ve hangi madeni kullanmak istiyorsanız onun kodlarını girmeniz gerekiyor. Ayrıca komisyon oranları da oldukça önemli. Sitenin ana sayfasında komisyon oranları ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
PhoenixMiner
PhoenixMiner da yine madencilikle uğraşan birçok kişinin tercih ettiği bir yazılım. lolMiner ile çok fazla bir farkı da yok. Aslında bu tarz yazılımların temeli genelde aynı. Yazılımı indir, kur, cüzdanı eşleştir, madeni seç, kazıma başla ve kazan. Hepsinin mantığı temelde buna dayanıyor.
PhonenixMiner’ın web sitesinde diğer madencilik yazılımlarına göre %3 ile %5 arasında daha hızlı madencilik yapılabildiği bilgisini görebilirsiniz. Ayrıca sitede yer alan bilgilere göre kazmış olduğunuz Ethereum miktarı 0.01 olduğunda hesabınıza otomatik olarak gönderildiği yönünde. Tabii bundan yine komisyon bedeli kesiliyor. Fakat hesabınıza otomatik olarak gönderilmesi de son derece güzel.
T-Rex
T-Rex ethereum madenciliği noktasında oldukça sık tercih edilen yazılımlardan birisi. Basit ve hızlı olması sık tercih edilme konusundaki önemli etmenlerden diyebiliriz. T-Rex’in web sitesinde yer alan yazılımı bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Sonrası yine tahmin edeceğiniz üzere Ethereum cüzdan kodu eşleştirme ve maden seçimi ile devam ediyor.
Bu yazılım kullanıcılarından kazılan miktarın %1’ini komisyon olarak alıyor. Bunu günlük kazma miktarına vurduğunuz zaman 24 saatlik bir kazımın yaklaşık 15 dakikalık kısmını kendisine alıyor diyebiliriz. “O kadar kazıyoruz bir de komisyon mu vereceğiz?” demeyin. Bu siteler de kazançlarını bu şekilde elde ediyor.
T-Rex bünyesinde Ethash, Kawpow, Octopus, Autolykos2, MTP, Firopow, Progpow gibi algoritmaları da bulunduruyor. Bu algoritmalar da kazım konusunda oldukça önemli. Ayrıca unutmadan şunu da belirtelim T-Rex’in Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. kanalına katılırsanız sorununuz olduğu zaman size yardımcı olabiliyorlar.
MyEtherWallet & Claymore Dual Miner
Sıradaki yazılım olan MyEtherWallet diğerlerine göre bir tık daha farklı bir işleyişe sahip. Eğer ki Ethereum madenciliğini MyEtherWallet ile yapmak istiyorsanız önce kendi web sitelerine gitmeniz gerekiyor. Daha sonrasında size burada uygun olan Ethereum cüzdanı hangisi ise onu oluşturmalısınız. New Wallet yazısına tıkladığınız zaman bunu yapabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan cüzdan bilgilerinizi mutlaka bir yere kaydedin. Hatta bu kayıt işlemini dijital ortamdan çok ajanda, defter gibi bir yere yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Sonrasında Claymore Dual Miner yazılımını indirmelisiniz. İndirdiğiniz yazılımı kurduktan sonra sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz. Bilgileri doldurduktan sonra bilgisayarınıza otomatik olarak bir dosya inecek. İnmiş olan bu dosyayı program dosyasının içerisinde atmanız yeterli. Sonrasında kazım işlemine başlayabilirsiniz.
Burada fark ettiyseniz Claymore Dual Miner programı ile kazarken MyEthWallet ile sıfırdan yeni bir cüzdan oluşturdunuz. Bu sayede kullanmış olduğunuz kripto para borsanızdaki Ethereum cüzdanınızı hiç bir yere bağlamadınız. MyEthWallet cüzdanında biriken Ethereum’larınızı sonrasında kendi cüzdanınıza gönderebilirsiniz.
Bu arada hatırlatmakta fayda var, MyEthWallet ismindeki cüzdan uygulamanızı diğer yazılımlar için de kullanabilirsiniz. Bu konudaki tercih tamamen size kalmış.
Unmineable
Ethereum madenciliği en kolay nasıl yapılır diye sorulsaydı muhtemelen cevabı Unmineableolurdu. Oldukça basit bir kullanıma ve arayüze sahip olan bu uygulama sayesinde aslında sadece Ethereum değil aynı zamanda birçok coin’i de kazabilirsiniz.
Unmineable içerisinde hangi coin’i kazmaya karar verirseniz verin komisyon oranı değişmiyor. Kendileri kazılan miktarın %1’ini sizden komisyon olarak alıyorlar. Ayrıca 0.01 miktarında Ethereum sahibi olduğunuz anda daha önceden uygulama içerisine işlediğiniz cüzdanınıza otomatik olarak bu miktarı yatırıyor. Yani “Acaba yattı mı, yatacak mı?” gibi sorulara boğmuyorsunuz kendinizi.
Burada Ethereum madenciliği için önerilen minimum ekran kartı kapasitesi 6GB olarak belirlenmiş. Aslında 4GB kapasiteli ekran kartları ile de verim alabilirsiniz fakat 0.01 Ethereum’a ulaşmanız daha fazla vaktinizi alacaktır.
Ethereum Madenciliği Kar Bırakır mı?
Ethereum madenciliği ya da başka bir madencilik fark etmez aslında. Burada önemli olan harcadığınız enerji miktarına karşılık kazancınız ne durumda. Çünkü bu kazım işlemleri sırasında bilgisayarınız açık kalacak ve enerji tüketecek.
“Oyun oynarken kenarda dursun, kazsın” mantığında iseniz bu düşüncenizden hemen vazgeçin. Çünkü madencilik yaptığınız sırada ekran kartınıza çok fazla yük biniyor ve aynı anda oyunlardan yüksek performans almanız imkansız oluyor. Hatta bırakın yüksek performansı birçok oyunda takılmaları, yavaşlamaları kendiniz bizzat göreceksiniz. Yani kazım yaparken bilgisayarınızda ekran kartınızı yoracak işlemlerden uzak durmalısınız.
En iyi yöntem genelde bilgisayar başında değilken bilgisayarı açık bırakmak ve kazım işlemini yapmak. Örneğin okula ya da işe gittiğiniz zamanlarda bunu yapabilirsiniz. Fakat bilgisayarınız sürekli açık konumda olacağından dolayı ay sonunda elektrik faturanız kabarık gelebilir. Yani sizin için bunu yapmak belki de astarı yüzünden pahalıya mal olacak.
Peki bunu ortadan kaldıracak en iyi durum hangisi diye soracak olursanız tam da yazının başında belirttiğimiz gibi güçlü bir ekran kartına sahip olmak. Örneğin RTX 2080, RTX 3080 gibi Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. çok iyi performans alabilirsiniz. Hatta günlük ortalama 3-4 dolarlık miktarlar bile kazabilirsiniz. İşte böyle bir durumda elektrik faturasını karşılayacak kadar miktarı zaten çoktan çıkarmış olursunuz.
Fakat en iyi senaryoya sahip olmak için bir aylık bir deneme süreci sizin için daha faydalı olacaktır. Ay sonunda fatura geldiği zaman kar ve zarar kıyaslamasını yaparak devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Hatta Ethereum için harcadığınız enerji miktarı zararınızı karşılamıyorsa farklı coin’lere bile yönelebilirsiniz. Unutmayın, küçük bedellere sahip olan coin’leri kazmak büyük coin’leri kazmaktan daha kolay olacaktır. Sadece bu karar ile daha fazla bile kazanabilirsiniz.
Bugün sizlere Ethereum madenciliği hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Ethereum madenciliği nedir ve nasıl yapılır? Kar bırakır mı? Güvenilir mi? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Peki siz Ethereum madenciliği ya da başka bir coin’in madenciliğini yapıyor musunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Çevrenizde mutlaka bu saydıklarımızla ilgilenen birisi vardır. Hal böyle olunca ister istemez hiçbir bilgisi olmayanların da dikkatini çekmeyi başarıyor. İşte tam da bu nokta “Neden madencilik yapmıyorum?” düşüncesi akıllara giriyor.
Bu içeriğimizde sizlere tüm detayları ile Ethereum’u anlatacağız. Sadece bilmeniz gereken bir durum söz konusu. Bu içeriğimizde yer alan coin isimleri ve Ethereum madenciliği hakkında yazılan hiçbir şey bir yatırım tavsiyesi değildir. Ethereum madenciliği ve kripto para yatırımları ile ilgili tüm sorumluluk size aittir. Bu işin riskleri olduğunu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bunları belirttikten sonra şimdi sıfırdan anlatmaya başlayabiliriz.
Ethereum Nedir?
Hiçbir şey bilmeyenler için her şeye sıfırdan başlamakta fayda var. Öncelikle Ethereum nedir öğrenmemiz gerekiyor. Her yerde adı dönen Bitcoin kripto paraların atası. Fakat Bitcoin ile açıklan kripto para devri sadece onunla devam etmedi. Ethereum, Solano, Cardano gibi birçok kripto para şu anda piyasada yerini koruyor. Hatta bu içeriğin yazıldığı tarihte piyasada tam olarak 13.929 adet kripto para bulunuyordu.
Bu kadar çok kripto para olması gözünüzü korkutmasın. Çünkü bunların çok küçük bir miktarı şuan için “güvenilir” olarak kabul edilmektedir. Ethereum’da bunlardan sadece birisi. Peki Ethereum neden “güvenli” olarak kabul ediliyor?
Kripto paraların kullanılması için bir amacının olması gerekir. Bu kısımda da projeler devreye giriyor. Ethereum’a ait projelerin de güvenilir olması Ethereum’u değerli ve güvenli olan kripto paraların arasına sokuyor. İçeriğin yazıldığı tarihte bir adet Ethereum’un değeri 4.716 dolar seviyesindeydi. Bu kadar yüksek değerli olması da madencilik konusunda meraklı olan kişilerin dikkatini çekmeyi başarıyor.
Yeri gelmişken hemen hatırlatalım, sizlere daha önce Kripto Para Nasıl Üretilir? Yasal mıdır? isimli içeriğimizde özellikle yasal olup olmamasına dair bazı açıklamalarda bulunmuştuk. Bunu merak ediyorsanız konuyla ilgili hazırladığımız Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. de okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ethereum Madenciliği Nedir?
Ethereum madenciliği tıpkı diğer kripto paralarda yapıldığı gibi bir madencilik türüdür. Yani kendi Ethereum’larınızı kendiniz üretmenizi sağlayan bir sistemdir. Peki bunu yapmak yasal mı ve kolay mı? Yasal olup olmadığına dair detaylı açıklamaları yukarıda linkini verdiğimiz içerikten öğrenebilirsiniz. Fakat burada kısaca cevap vermemiz gerekirse evet, yasaldır.
Gelelim ikinci soruya, kolay mı? Aslında dışarıdan bakıldığında “taş atıp kolumuz yorulmayacak ya” gibi gözükse de sandığınız kadar kolay olmayabilir. Özellikle Ethereum kazmak istiyorsanız.
Kripto paraların değerleri arttıkça kazılması da bir o kadar zorlaşıyor. Bunu daha somut bir hale getirebiliriz. Örneğin, değerli taşlardan elması ele alalım. Özellikle Afrika kıtasında çıkarılan elmasın ortaya çıkması için çok titiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Büyük alanlar kazılsa bile içinden çıkan taşların boyutları oldukça küçük oluyor. Bu aynı şekilde kripto paralarda da geçerli. Yani kazma işlemi sonunda elde edeceğiniz miktar sandığınız kadar çok olmuyor. Tabii sisteminiz çok gelişmiş bir donanıma sahip değilse.
Elinizdeki imkanlar doğrultusunda Ethereum madenciliği yapma imkanınız da bulunuyor. Bunun için birkaç donanıma ihtiyacınız var. Bunları karşıladığınız takdirde siz de evinizden Ethereum madenciliği yapabilirsiniz. Peki nedir bu ihtiyacınız olan donanımlar?
Bunlardan ilki ve en önemlisi güçlü bir ekran kartı. Ekran kartınızın gücü ne kadar yüksek olursa o kadar çok verim alırsınız. Bu aşamada da en az 4GB hafızası olan ekran kartlarını kullanabilirsiniz. Tabii işlemcinizin ve SSD’nizin de iyi olması gerekiyor. Fakat dediğimiz gibi buradaki asıl kritik nokta ekran kartından geçiyor.
Ekran kartları madencilik faaliyetleri için kullanılmaya başlandığından beri stok sıkıntısı yaşadı. Güçlü fakat ekonomik olan ekran kartları hem piyasada bulunamaz oldu hem de var olan fiyatları karaborsaya düştüğünden dolayı oldukça yükseldi. Bu nedenle elinizdeki ekran kartı eğer ki 4 GB ve üzerinde bir kapasiteye sahipse direkt olarak kullanabilirsiniz.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Ethereum madenciliği nasıl yapılır sorusunu cevaplarken birkaç farklı yol mevcut. Burada sizlere bunlardan kısaca bahsedeceğiz. Hangisi size daha uygun ve kolay geliyorsa onu tercih edebilirsiniz. Fakat yazının başında söylemiş olduğumuz bir şeyi tekrar etmekte fayda var. Bu içerikte bahsedilen hiçbir unsur bir yatırım tavsiyesi değildir. Yazılımları kullanmak ve yatırım yapmak konusundaki sorumluluk tamamen size aittir.
lolMiner
lolMiner, Ethereum madenciliği yapmak isteyenlerin kullanabileceği bir yazılım türü. Zaten dünya üzerinde birçok kullanıcının tercih ettiği yazılımlardan birisi. Bu yazılım sayesinde evinizde rahatlıkla Ethereum kazabilirsiniz. lolMiner aracılığı ile madencilik yapmak için gitmeniz ve yazılımı bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir.
Yazılımı bilgisayarınıza kurduktan sonra kullanmış olduğunuz kripto para borsasında yer alan Ethereum cüzdan kodunuzu uygulama içerisine eklemeniz gerekiyor. Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra yönergede yazanları bir bir yapmalısınız. Gözünüzü çok korkutmasın, birazcık İngilizce bilgisi ile rahatlıkla yapabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu yazılım içerisinde farklı madenler bulunuyor ve hangi madeni kullanmak istiyorsanız onun kodlarını girmeniz gerekiyor. Ayrıca komisyon oranları da oldukça önemli. Sitenin ana sayfasında komisyon oranları ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
PhoenixMiner
PhoenixMiner da yine madencilikle uğraşan birçok kişinin tercih ettiği bir yazılım. lolMiner ile çok fazla bir farkı da yok. Aslında bu tarz yazılımların temeli genelde aynı. Yazılımı indir, kur, cüzdanı eşleştir, madeni seç, kazıma başla ve kazan. Hepsinin mantığı temelde buna dayanıyor.
PhonenixMiner’ın web sitesinde diğer madencilik yazılımlarına göre %3 ile %5 arasında daha hızlı madencilik yapılabildiği bilgisini görebilirsiniz. Ayrıca sitede yer alan bilgilere göre kazmış olduğunuz Ethereum miktarı 0.01 olduğunda hesabınıza otomatik olarak gönderildiği yönünde. Tabii bundan yine komisyon bedeli kesiliyor. Fakat hesabınıza otomatik olarak gönderilmesi de son derece güzel.
T-Rex
T-Rex ethereum madenciliği noktasında oldukça sık tercih edilen yazılımlardan birisi. Basit ve hızlı olması sık tercih edilme konusundaki önemli etmenlerden diyebiliriz. T-Rex’in web sitesinde yer alan yazılımı bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Sonrası yine tahmin edeceğiniz üzere Ethereum cüzdan kodu eşleştirme ve maden seçimi ile devam ediyor.
Bu yazılım kullanıcılarından kazılan miktarın %1’ini komisyon olarak alıyor. Bunu günlük kazma miktarına vurduğunuz zaman 24 saatlik bir kazımın yaklaşık 15 dakikalık kısmını kendisine alıyor diyebiliriz. “O kadar kazıyoruz bir de komisyon mu vereceğiz?” demeyin. Bu siteler de kazançlarını bu şekilde elde ediyor.
T-Rex bünyesinde Ethash, Kawpow, Octopus, Autolykos2, MTP, Firopow, Progpow gibi algoritmaları da bulunduruyor. Bu algoritmalar da kazım konusunda oldukça önemli. Ayrıca unutmadan şunu da belirtelim T-Rex’in Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. kanalına katılırsanız sorununuz olduğu zaman size yardımcı olabiliyorlar.
MyEtherWallet & Claymore Dual Miner
Sıradaki yazılım olan MyEtherWallet diğerlerine göre bir tık daha farklı bir işleyişe sahip. Eğer ki Ethereum madenciliğini MyEtherWallet ile yapmak istiyorsanız önce kendi web sitelerine gitmeniz gerekiyor. Daha sonrasında size burada uygun olan Ethereum cüzdanı hangisi ise onu oluşturmalısınız. New Wallet yazısına tıkladığınız zaman bunu yapabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan cüzdan bilgilerinizi mutlaka bir yere kaydedin. Hatta bu kayıt işlemini dijital ortamdan çok ajanda, defter gibi bir yere yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Sonrasında Claymore Dual Miner yazılımını indirmelisiniz. İndirdiğiniz yazılımı kurduktan sonra sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz. Bilgileri doldurduktan sonra bilgisayarınıza otomatik olarak bir dosya inecek. İnmiş olan bu dosyayı program dosyasının içerisinde atmanız yeterli. Sonrasında kazım işlemine başlayabilirsiniz.
Burada fark ettiyseniz Claymore Dual Miner programı ile kazarken MyEthWallet ile sıfırdan yeni bir cüzdan oluşturdunuz. Bu sayede kullanmış olduğunuz kripto para borsanızdaki Ethereum cüzdanınızı hiç bir yere bağlamadınız. MyEthWallet cüzdanında biriken Ethereum’larınızı sonrasında kendi cüzdanınıza gönderebilirsiniz.
Bu arada hatırlatmakta fayda var, MyEthWallet ismindeki cüzdan uygulamanızı diğer yazılımlar için de kullanabilirsiniz. Bu konudaki tercih tamamen size kalmış.
Unmineable
Ethereum madenciliği en kolay nasıl yapılır diye sorulsaydı muhtemelen cevabı Unmineableolurdu. Oldukça basit bir kullanıma ve arayüze sahip olan bu uygulama sayesinde aslında sadece Ethereum değil aynı zamanda birçok coin’i de kazabilirsiniz.
Unmineable içerisinde hangi coin’i kazmaya karar verirseniz verin komisyon oranı değişmiyor. Kendileri kazılan miktarın %1’ini sizden komisyon olarak alıyorlar. Ayrıca 0.01 miktarında Ethereum sahibi olduğunuz anda daha önceden uygulama içerisine işlediğiniz cüzdanınıza otomatik olarak bu miktarı yatırıyor. Yani “Acaba yattı mı, yatacak mı?” gibi sorulara boğmuyorsunuz kendinizi.
Burada Ethereum madenciliği için önerilen minimum ekran kartı kapasitesi 6GB olarak belirlenmiş. Aslında 4GB kapasiteli ekran kartları ile de verim alabilirsiniz fakat 0.01 Ethereum’a ulaşmanız daha fazla vaktinizi alacaktır.
Ethereum Madenciliği Kar Bırakır mı?
Ethereum madenciliği ya da başka bir madencilik fark etmez aslında. Burada önemli olan harcadığınız enerji miktarına karşılık kazancınız ne durumda. Çünkü bu kazım işlemleri sırasında bilgisayarınız açık kalacak ve enerji tüketecek.
“Oyun oynarken kenarda dursun, kazsın” mantığında iseniz bu düşüncenizden hemen vazgeçin. Çünkü madencilik yaptığınız sırada ekran kartınıza çok fazla yük biniyor ve aynı anda oyunlardan yüksek performans almanız imkansız oluyor. Hatta bırakın yüksek performansı birçok oyunda takılmaları, yavaşlamaları kendiniz bizzat göreceksiniz. Yani kazım yaparken bilgisayarınızda ekran kartınızı yoracak işlemlerden uzak durmalısınız.
En iyi yöntem genelde bilgisayar başında değilken bilgisayarı açık bırakmak ve kazım işlemini yapmak. Örneğin okula ya da işe gittiğiniz zamanlarda bunu yapabilirsiniz. Fakat bilgisayarınız sürekli açık konumda olacağından dolayı ay sonunda elektrik faturanız kabarık gelebilir. Yani sizin için bunu yapmak belki de astarı yüzünden pahalıya mal olacak.
Peki bunu ortadan kaldıracak en iyi durum hangisi diye soracak olursanız tam da yazının başında belirttiğimiz gibi güçlü bir ekran kartına sahip olmak. Örneğin RTX 2080, RTX 3080 gibi Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. çok iyi performans alabilirsiniz. Hatta günlük ortalama 3-4 dolarlık miktarlar bile kazabilirsiniz. İşte böyle bir durumda elektrik faturasını karşılayacak kadar miktarı zaten çoktan çıkarmış olursunuz.
Fakat en iyi senaryoya sahip olmak için bir aylık bir deneme süreci sizin için daha faydalı olacaktır. Ay sonunda fatura geldiği zaman kar ve zarar kıyaslamasını yaparak devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Hatta Ethereum için harcadığınız enerji miktarı zararınızı karşılamıyorsa farklı coin’lere bile yönelebilirsiniz. Unutmayın, küçük bedellere sahip olan coin’leri kazmak büyük coin’leri kazmaktan daha kolay olacaktır. Sadece bu karar ile daha fazla bile kazanabilirsiniz.
Bugün sizlere Ethereum madenciliği hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Ethereum madenciliği nedir ve nasıl yapılır? Kar bırakır mı? Güvenilir mi? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Peki siz Ethereum madenciliği ya da başka bir coin’in madenciliğini yapıyor musunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.