Ev yapımı yoğurt yapmak, oldukça basit ve doğal bir yöntemle lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. İşte detaylı tarifi:
Şimdi doğal ve katkısız yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.
Malzemeler:
- Süt: 1 litre tam yağlı, günlük veya pastörize süt (tercihen taze süt).
- Yoğurt mayası: 1 yemek kaşığı doğal yoğurt (katkısız olmalı).
Adım Adım Evde Yoğurt Yapımı:
1. Sütü Kaynatın
- Sütü bir tencereye koyun ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Taşmasını önlemek için karıştırarak gözlemleyin. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha pişirin. Bu adım, yoğurdun kıvamını artırır.
2. Sütü Soğutun
- Kaynayan sütü ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
- Sütün sıcaklığını test etmek için parmağınızı süte batırın. Parmağınızı yakmayacak, ancak sıcaklığı hissedebileceğiniz 42-45°C civarında olmalıdır. (Termometre varsa sıcaklığı ölçebilirsiniz.)
3. Mayayı Hazırlayın
- Yoğurt mayasını (1 yemek kaşığı yoğurt) küçük bir kaseye koyun.
- İçine 1-2 yemek kaşığı ılık süt ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
4. Mayayı Süte Ekleyin
- Ilımış sütü bir kaba alın (tercihen cam veya seramik kap).
- Hazırladığınız yoğurt mayasını süte ilave edin ve tahta kaşıkla nazikçe karıştırın. (Aşırı karıştırmamaya özen gösterin.)
5. Mayalanmaya Bırakın
- Kabın ağzını kapatın ve sıcak kalması için bir bezle sarın.
- Mayalanması için sıcak bir ortamda (örneğin, fırını düşük sıcaklığa ayarlayıp kapalı halde bırakabilirsiniz) 4-8 saat bekletin. (Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişir.)
6. Yoğurdu Dinlendirin
- Mayalanma tamamlandıktan sonra yoğurdu buzdolabına koyun ve 2-3 saat dinlendirin.
- Bu adım, yoğurdun kıvamını ve tadını güzelleştirir.
İpuçları:
- Koyu Yoğurt İçin: Sütü kaynattıktan sonra yarım saat kısık ateşte pişirebilirsiniz. Ayrıca süte 1-2 kaşık süt tozu eklemek kıvamı artırabilir.
- Mayalama Kabı Seçimi: Cam, seramik veya toprak kaplar yoğurt için idealdir. Plastik kaplardan kaçının.
- Sıcaklık Kontrolü: Soğuk havalarda mayalanma süresince kabı battaniyeyle sararak ısısını koruyabilirsiniz.
Şimdi doğal ve katkısız yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.