Evcil Hayvan Alerjisi Nedir?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
61
Yaş
36
Coin
256,936
Bir hayvanın tüyünde, salyasında, deri döküntülerinde, tükürüğünde veya idrarında bulunan proteinlere karşı vücudun alerjik bir reaksiyon oluşturması evcil hayvan alerjisi olarak tanımlanmaktadır. Bizler de evcil hayvan alerjisi nasıl anlaşılır?, evcil hayvan alerjisi tedavisi, evcil hayvan alerjisinin nedenleri, evcil hayvan alerjisi kimlerde görülür?, evcil hayvan alerjisi nasıl geçer? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Bir hayvanın tüyünde, salyasında, deri döküntülerinde, tükürüğünde veya idrarında bulunan proteinlere karşı vücudun alerjik bir reaksiyon oluşturması evcil hayvan alerjisi olarak tanımlanmaktadır. Başta evcil hayvanlar olmak üzere çoğu hayvana karşı reaksiyonlar gelişebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar havadaki tozlara karışan küçük parçacıklardır. Alerjik reaksiyonun oluşması sonucu belirtinin olması için hayvana dokunmak gerekmez. Alerjenler hava yoluyla bulaşır ve belirti gösterebilir. Evcil hayvan alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterse de genellikle hapşırma ve burun akıntısıyla kendisini gösterir. Kürklü herhangi bir hayvanın tuttuğu tüylere maruz kalmasıyla tetiklenen bu rahatsızlık en çok kedi ve köpeklerde görülmektedir.
Evcil Hayvan Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Evcil hayvan alerjisinin pek çok belirtisi bulunmaktadır ve bunlar genelde burun geçişlerinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Kişiden kişiye değişen belirtiler astıma ve deri semptomlarına da sebep olabilmektedir. Belirtiler şu şekilde özetlenebilir;
· Burun akıntısı
· Hapşırma
· Burun tıkanıklığı
· Kaşıntılı veya sulu gözler
· Kaşıntılı burun veya boğaz
· Öksürük
· Geniz akıntısı
· Yüzde ağrı ve baskı
· Gözlerin altında şişmiş ve mavi renkte cilt
· Çocuklarda burnun sürekli ovulması
· Sık sık uyanma
· Astımla birlikte göğüste sıkışma
· Nefes almada güçlük
· Nefes verirken hırıltı sesi olması
· Nefes darlığından dolayı olan uyku sorunları
· Egzama
· Kaşınan cilt
· Deride kızarıklık
Evcil Hayvan Alerjisi Tedavisi Nedir?
Evcil hayvan alerjisi tamamen önlenebilir bir rahatsız olmamakla birlikte alınacak bazı önlemlerle alerjik reaksiyonun yarattığı etkiler minimum seviyeye indirilebilir. Alınabilecek önlemlerden bazıları ise şunlardır;
ü Evcil hayvanınız varsa sık sık sarılmaktan ve öpmekten kaçınarak fiziksel temasınızı en aza indirip azaltın.
ü Evin belirli bölgelerine evcil hayvanların girmesini engelleyin. Bu şekilde yatak odanızdan uzak tutacağınız evcil hayvanınızın tüyünün yatağınıza nüfus etmesini engelleyebilirsiniz.
ü Evcil hayvanınızın tüylerinin dış mekanda fırçalanmasını ve bunun düzenli olarak yapılmasını alerjisi olmayan bir arkadaşınızdan isteyin.
ü Evcil hayvanınızla fiziksel olarak yakınlaşmayın ve sizi yüzünüzden veya burnunuzdan yalamasına izin vermeyin.
ü Evcil hayvanla temas edilirse ellerinizi mutlaka su ve sabunla dezenfekte edin.
ü Herhangi bir temas sonrası gözünüze ve yüzünüze dokunmamaya özen gösterin.
ü Evcil hayvanlar tüyleri döşeme ve halılarda uzun süre kalabilmektedir. Evdeki kumaş döşemelerini vb. çekiş gücü yüksek bir süpürgeyle temizleyin.
ü Verimli olan klima filtrelerinden kullanarak istenmeyen alerjenik parçaları uzaklaştırın.
ü Evcil hayvan tüyünü ve alerjenleri tutabilecek halı ve kilim kullanımını en aza düşürün.
Evcil Hayvan Alerjisinin Nedenleri Nedir?
Genel olarak alerjiler, bağışıklık sisteminin küf, polen ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenik olan maddelere tepki vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Antikor üreten bağışıklık sistemi kişiyi hasta veya enfeksiyon edebilecek yabancı maddelere karşı korumaktadır. Alerjen zararlı olmasa da bağışıklık sistemi bunun içinde antikor üretmektedir. Alerjen ile uzun temas sonucu veya solunulması durumunda bağışıklık sistemi tepki verir ve genellikle akciğer ve burun pasajlarında iltihaplı bir yanıt üretmektedir. Uzun süre veya düzenli olarak alerjenlere maruz kalma astımla beraber kronik hava yolu iltihaplarına neden olabilmektedir.
Evcil Hayvan Alerjisi Kimlerde Görülür?
Çocuk, yetişkin ve her yaştan birey cinsiyet fark etmeksizin bu rahatsızlığı yaşayabilmektedir. Çoğu kişi bu rahatsızlığa karşı eşit derecede savunmasızdır. Bazı insanlar ise yüksek risk taşıyan gruplar içerisinde yer alır ve risk faktörleri içermektedir. Risk faktörleri şu şekilde özetlenebilir;
§ Evde kedi, köpek, tavşan, sincap veya diğer evcil hayvanlara sahip olmak.
§ Evcil hayvan sayısının artması ve buna bağlı olarak riskin artması.
§ İyi havalandırılmamış alanlara erişimi olan evcil hayvanlar.
§ Aile geçmişinde bulunan alerji öyküsü
§ Herhangi bir şeye alerjinin olması, bir başka alerjiyi riske atabilir.
Evcil Hayvan Alerjisi Nasıl Geçer?
Deri altına enjekte edilen kedi ve köpek alerjenlerinin immünoterapi veya bilinen adıyla alerji aşısı uzun vadede etkili sonuçlar verebilmektedir. Fakat bu rahatsızlığın önlenmesini ve geçmesini sağlamak için alerjiye sebep olan hayvanın alerjiye sahip kişilerin ev ortamından uzaklaştırılması önerilmektedir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt