Farenjit hastalarına öneriler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Farenjit hastalarına öneriler

Kışın sık görülen hastalıklarından farenjit, boğazın farinks ve farenks adı verilen kısımlarının iltihabından kaynaklanır.

Farenjit, boğaz enfeksiyonudur ve bulaşıcıdır. Bazen bronşite de zemin hazırlayabilir. Eğer farenjit yeni gelişmiş ve şiddetli şikayetlere yol açıyorsa akut farenjit adı verilir. Ancak uzun süreden beri var ve hastada çok şiddetli olmayan şikayetlere yol açıyorsa kronik (müzmin) farenjit adı verilir.

Farenjit neden olur?

Mevsime bağlı hastalıklar olarak nitelendirilebilecek üst solunum yolu hastalıklarından biri olan farenjite kapalı ortamlarda çalışanlarda sık rastlanır. Gün içindeki ani ısı değişiklikleri nedeniyle de ortaya çıkabilir. Boğazın arka duvarının mikrobik, metabolik etkilerle veya çalışılan ortamın ısısına, tozuna reaksiyon göstermesiyle gelişir. Nezle ve grip gibi ateşli hastalıklar, havadaki zararlı maddeler, sinüzit, alkol veya sigara farenjitin oluşmasında etkendir.
Hangi virüsler veya etkenler hastalığa zemin hazırlar?

Akut farenjit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçası olarak görülür ve sebebi çoğunlukla virüslerdir. Bazen bakteriler de bu hastalığa yol açabilirler. Bazı kimyasal maddelerin veya tahriş edici maddelerin de farinkse teması ile akut farenjit gelişebilir. Kronik farenjitte ise yine virüslerin de rol oynamasına rağmen, genellikle tahriş edici etken vardır. Bu etkenlerin en önemlileri sigara, alkol, alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava, burun tıkanıklığı, mideden asit kaçağı (reflü), aşırı sıcak veya soğuk besinler, boğaz temizleme refleksinin aşırı olması, diş ve bademcik iltihapları, geniz eti sayılabilir.
Belirtileri nedir?

Akut farenjitte hastanın şikayetleri daha belirgindir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk, yanma veya kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikayetler olur. Boyunda beze, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik-kırgınlık, ses kısıklığı gibi şikayetler görülür. Kronik farenjitte ise ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetler pek görülmez. Boğazla ilgili şikayetler daha hafiftir. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikayetler olur.
Farenjiti olanlar nelere dikkat etmeli?

Sigara ve alkolden uzak durmalı, tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamalı, aşırı sıcak ve soğuk gıda yememeli, boğazı temizlemeye çalışmamalı.

Pastiller işe yarar mı?

Pastiller genellikle faydasızdır.
 
Üst Alt