Farkındamısınız??

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Farkında Mısınız ?
Herhangi bir durum, gelişme veya olay karşısında sinema seyirci olmaktan daha cok bir şeyler hakkında duruma mudahil olma, fikir beyan etme ve yeni fikirlere kapı aralama acısından katkıda bulunma biraz farkındalıkla olabilecek ve haddi zatında insan bilginin itici kuvvetiyle kendisini hadiselerin icine sokacaktır
İnsan sosyal bir varlık olmanın verdiği etkiyle cevresine karşı coğu zaman duyarlı ve hassas olmuştur Ve yalnız yaşamaktan, kalmaktan mumkun olduğunca uzak durmuştur Yaşadığı ortama ve icinde yaşadığı dunyaya karşı her gecen gun yeni arayışların yolunu tutmuştur Keşifler, icatlar, deneyler, birbirinden farklı geneli itibariyle de insanlığın yararına buluşların surekli arayışı suregelmiştir Oyle ki dunya var oldukca, donmeye devam ettikce, insanlık hep buna muhtac halde Toplumlar her zaman tuketmenin, sarf etmenin yıkıcılığı, yok ediliciliği karşısında uretmenin, yeni denilebilecek bir takım şeylerin ortaya cıkarılmasının inkar edilemez bir gercek olduğunu yer yer, zaman zaman unutabilse de, bu surec elde ki kaynakların tukenmesi ile ihtiyacları gereği gecte olsa anlaşılır Aslında duşunulduğu vakit rahat yaşama isteğinin, calışmamanın, uretmemenin, hicbir caba sarf etmemenin yoruculuğu, bağımlı hale gelmenin zorluğu duşunulduğu zaman hicte akıllıca bir yol olmadığı gozle gorulebilir bir gercektir Haddi zatında dun ve bugun icin bu durumun ne gibi sonuclar doğurduğu biz fakında olsak da olmasak da etkilerini kotuden kotuye hissettirmektedir
Esasında biz narkoz altında olan bir toplumuz ve olanların, sergilenen oyunların dışında kendimizin, kimliğimizin, kim olduğumuzun tam anlamıyla farkında değiliz Şoyle bir tarih sayfalarında gezindiğimiz vakit bunun ne kadar doğru olduğunu zannımca anlayacaksınız Bu fikre birazda arkadaşlarımla konuştuğumuz ve bana anlattıkları olaylardan sonra belki de bilmeme rağmen kapıldığımı soylemeliyim Anlatılanlar farklı zamanlarda gecse de hepside tek bir şeyi gosteriyor
Oncelikle sondan geriye doğru gitmek gerekirse şu olaydan başlamak istiyorum;
Bir arkadaşla oturuyoruz muhabbete başladık ve konu Turkler yani ovunmekle gurur duyduğumuz ve ne kadar ovunsek az gelen bir milletin evlatları olmak Bana soylenen şu idi; Tarih boyunca cağların acılıp kapanmasında, bir başka cağa adım atmasında Turklerin etkisi uzerineydi İlk cağın kapanıp orta cağa gecişe sebep Kavimler Gocu başrolde kim Turkler yani biz, sonra Orta cağı kapatıp Yeni bir cağa adım attıran olay İstanbul’un Fethi, Fatih Sultan Mehmet’in kumandanlığında cağ atlatan bir fetih, sonrasında Yeni Cağın kapanıp Yakın Cağ’ın gelişi, buna da sebep olarak Fransız İhtilali gosteriliyor Ve bu zaman dilimine direkt olarak bir etkimiz, başrolumuz olmasa da dolaylı bir etkiden soz etmek mumkun Ancak burada onemli olan nokta ve dikkatimi ceken Yeni Cağ’ın kapanıp Yakın Cağ’a girilirken etkinliğimizi kaybetmeye başlamamız olmuştur Bununla birlikte dunya muvazenesinde cağ atlatacak bir olay daha olmamış, olamamıştır Hala Yakın Cağ’ın icerisinde yaşamaya devam etmekteyiz
Bir başka sohbette ise anlatılanlar icinden beni etkileyen başka bir olay ise gunumuzde olan, oğretmen ve oğrencisi arasında gecen bir diyalog olmuştur Tarih dersinde konu Osmanlı Devleti ve oğrenci soz alıp oğretmenine şunları soyluyor;
‘’ Hocam bu atalarımız işi gucu yokmuş sanki her yeri fethetmişler, savaşlar yapmışlar, ne gerek varmış bu kadar…’’ der ve hocasından şu cevabı alır;
‘’ Eğer atalarımız senin gibi boyle duşunen birine bu toprakları bırakacağını duşunseydi ve bilseydi eminim bir karış toprak dahi fethetmezdi’’ der
Ben de eminim ki o oğrenci boş bulanarak soylediği sozun ağırlığını ve ciddiyetini oğretmeninin bu cıkışından sonra iyi anlamıştır Ve sozunde samimi olmadığını fark etmiştir Kanaatimce onun eksikliği kendi milletinin nasıl bir millet olduğunun farkında olmaması, araştırmaması, bilmemesi ve gelişi guzel duşuncelere kapılmasıdır
Ve ben bunun uzerine M Kemal Ataturk’un 20 Ekim 1927’de Turk Gencliğine Hitaben yaptığı konuşmasında ki şu son sozu ile cevap vermek istiyorum;
‘’ Muhtac olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! ‘’
Oyle sanıyorum ki biz oyle bir milletiz ki Yeni Cağ’ın sonlarından itibaren onceden de soylediğim gibi narkoz altına alındık, kendi kendimizi derin bir uykunun icerisine bıraktık Ve bu uyku hicte oyle tatlı gecmedi, kabuslar yaşadık, karabasanlar sardı dort yanımızı, hafakanlar peşi sıra uzerimize geldi Sıkıntılı, zorlu ve cetin bir uykunun ardından uyanışta hic şuphesiz ağrılı, sancılı ve cileli olacaktır Bu narkoz halinin en buyuk etkisi olsa gerek Kendimizle ovunduğumuz kadar, oğuttuğumuz kadar belki de daha fazla uretmeli, okumalı, calışmalı, cabalamalı ve ayak seslerimizi, izimizi bir kere daha dunya sahnesinin ortasına bırakmalıyız Cağları aşan bir milletin evlatları olarak, Canakkale’de destan yazmış dedelerimizin torunları olarak bunun farkına varmalı ve uzerimizde ki tozu, toprağı, ne varsa ustumuze coken her şeyi atmalı, silkelenmeli ve kendimize gelmeliyiz
Kahraman bir milletin soluklarına Dunya bugun dun olduğu gibi cok muhtac bir halde…

Farkında mısınız?

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt