Fatih Sultan Mehmet'in Sevdiği Yemekler
Fatih Sultan Mehmet'in Sevdiği Yemek
Fatih Sultan Mehmet ve sevdiği yemekler
Fatih Sultan Mehmet Tavuk ve Balık Severdi
Araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmet deniz ürünlerini ve tavuk yemeklerini severdi;
pişirilen yemeklerde en çok yumurta kullanılıyordu.
"Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı.
Fatih'in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.
Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı."
Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi.
1473 yılının şaban ayına ait Fatih Sultan Mehmed sarayının bir mutfak defteri vardır. Bu defter, İstanbul fatihinin neler yediğini, sarayında en çok pişen yemeklerin neler olduğunu, mutfak masrafının ne kadar olduğunu göstermektedir.
Bazı yiyecekleri o günkü adları çok ilginçtir. Örneğin balığa, mâhî; kaza, gerdendiraz (uzun boyunlu); tavuğa, mâkiyan deniliyordu. Soğanın adı piyaz, lahananın adı kelem, cevizin adı kirdigân, karpuzun adı kürbeze, karabiberin adı fülfüldü.
Bu mevsim ve bu ayda sarayda hemen her gün pişen yemek, saray halkının yediği lahana çorbasıydı. Fatih Sultan Mehmed de kendisi her gün balık, istiridye, karides ve ıstakoz yemişti.
Fatih Sultan Mehmet'in Sevdiği Yemek
Fatih Sultan Mehmet ve sevdiği yemekler
Fatih Sultan Mehmet Tavuk ve Balık Severdi
Araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmet deniz ürünlerini ve tavuk yemeklerini severdi;
pişirilen yemeklerde en çok yumurta kullanılıyordu.
"Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı.
Fatih'in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.
Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı."
Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi.
1473 yılının şaban ayına ait Fatih Sultan Mehmed sarayının bir mutfak defteri vardır. Bu defter, İstanbul fatihinin neler yediğini, sarayında en çok pişen yemeklerin neler olduğunu, mutfak masrafının ne kadar olduğunu göstermektedir.
Bazı yiyecekleri o günkü adları çok ilginçtir. Örneğin balığa, mâhî; kaza, gerdendiraz (uzun boyunlu); tavuğa, mâkiyan deniliyordu. Soğanın adı piyaz, lahananın adı kelem, cevizin adı kirdigân, karpuzun adı kürbeze, karabiberin adı fülfüldü.
Bu mevsim ve bu ayda sarayda hemen her gün pişen yemek, saray halkının yediği lahana çorbasıydı. Fatih Sultan Mehmed de kendisi her gün balık, istiridye, karides ve ıstakoz yemişti.