Son konular

Faydaları saymakla bitmeyen meyve; demirhindi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
YARARLARI SAYMAKLA BİTMEYEN MEYVE; DEMİRHİNDİ


Demirhindi ismi arapçada "hint hurması" demek olan tamr-i hindi'den gelir. 10-25 m uzunluğundaki ağaçları 7-20 cm uzunluk, 2,5-3,5 cm genişlikte, keçiboynuzu meyvelerine benzeyen, koyu kestane renginde meyveleri verir. Ortalama 150 yıl ömürlü bir ağaçtır demirhindi ağacı. Bir ağaçtan yılda 225 kg'a kadar meyve alınabilir.

Afrikada baharat olarak kullanılan meyvelerin en başta gelenidir. Hindistan, Senegal, Sudan, Orta Amerika, Guatemala, Meksika yetiştiği memleketlerdir. Eski yunanlılar ve Mısırlılar İ.Ö 4.yy'da demirhindiyi kullanmaya başlamışlardır.

Afrikanın birtakım ortamlarında kutsal ağaç olan demirhindinin meyveleri ve kabukları fillere uysal olmaları için yedirilirdi.

Susuzluk giderici olarak ünlenen bu bitki Osmanlı tıbbı ve mutfağına da girmiştir. Susuzluğu kesmesi, kusma, ateş ve iç meşakkatine yeterli gelmesiyle tarihte ünlüdür.

Meyveleri, yaprakları, tohumları klâsik tıp ta kullanılır. Baharat olarak ise meyveleri bütün olarak yahut yalnızca etli kısımlarıyla kullanılır.

Hint, orta şark ve güney şark asya yemeklerinde tatlımsı ekşi tadıyla çokça kullanılır.

Endüstride şekerlemelere kıvam verici olarak eklenir. Bilinen alerjik ve toksik bir tesiri rapor edilmemiştir.

Meyve bileşiminde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5 , B6 ,C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır üzere mineraller bulunur.

Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile yapılan şurubu yerkürenin birçok yanında serinletici bir içecek olarak tüketilir. Bu şerbet Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği içecekti.

Demirhindi şerbeti;


Materyaller
; 300 g demirhindi meyvesi, 2 litre su ve 3 kg şeker.

Hazırlanışı; Meyveler suyla kaynatılıp süzülür, elde edilen likide şeker eklenip yine birkaç dakika daha kaynatılır. Biraz soğuduktan sonra tekrar süzülür. ( Şeker konumuna bal da kullanılabilir.)

Demirhindi meyvelerinden reçel de yapılır. Olgunlaşmamış yeşil meyveler Uzakdoğuda balık, et, pirinçle pişirilir. Olgunlaşmış meyveler ise birtakım mekanlarda kızartılarak tüketilir.

Demirhindinin sıhhat açısından yararlarını sıralarsak;

Demirhindi meyvesi kan lipidlerini düşürme ve kilo verdirici etkinliğinden ötürü kalp hastalıklarına karşı esirgeyici tesir gösterir.(Jambheshwar University/2011)

Ağrılı ve şiş eklemlerde meyvesinin yenilebilen kısmı kullanılır.

Boğaz ağrılarında suyu gargara formunda kullanılabilir.

Başkaca demirhindi suyu iltihabi göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır.

Sarılık ve nezle tedavisinde yıllardan beridir kullanılan bir meyvedir.

İçeriğinde bulunan A,C ve E vitaminleri, selenyumdan ötürü kanserle savaş için âlâ bir antioksidan kaynağıdır.

Ateş düşürücü ve soğuk algınlığından esirgeyicidir.(J.Ethnopharmacol/2010)

Meyvesinin yenilebilen kısmına 1 lt kaynatılmış su eklenerek 1 saat bekletilir. Biraz bal ile tatlandırılır. Bu su içilerek ateş düşürücü olarak yarar verir.

Sindirime yardımcıdır. Kabızlık giderici olarak çok yeterli sonuç verir. Laksatif tesiri Afrika devletlerinde yıllardan beri bilinir ve tedavide kullanılır.

Cilt inflamasyonlarında kullanılır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır.

Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metabolik sendrom tedavisinde faaldir. (Zahedan University/2011)

Barsak spazmlarında rahatlatıcı tesiri mevcuttur.(University of Malakand/2010)

Ülser tedavisinde yeni bir ajan olabilir. Zira ülserde mide asit salgısını azaltıcı tesiri bulunur.(Rayat and Bahra Institu/2011)

Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edicidir.

Dyt. Gülşen Lükel
 

Similar threads

  • Soru
Demirhindi (Tamarindus indica): Sıcak ülkelerde yetişen sarı-kırmızı salkımlar halinde çiçekleri ve koyu kırmızı renkte mayhoş tatta meyveleri olan 20-25 metre boylarında bir ağaçtır. Demirhindinin Faydaları ve Etkileri: Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Demirhindi, kendine özgü bir tadı olan lezzetli bir tatlı ve ekşi bir meyvedirGenellikle bakla benzeri büyüme nedeniyle bir baklagil sayılır Bu meyvenin ekşiliği son derece lezzetlidir Kendi başına çok güçlü bir tadı vardır Demirhindi nin tıbbi özellikleri olduğu söylenir ve Arap doktorlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Demirhindi, tropikal bir meyve türüdür. Faydaları oldukça fazladır. Nelerdir? Öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanında antioksidan özelliği ile kansere karşı koruma sağlar. Ayrıca sindirim sistemine de iyi gelir ve kabızlık gibi problemleri önler. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Demirhindi, tropikal bir meyve türüdür. Faydaları oldukça fazladır. Nelerdir? Öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanında antioksidan özelliği ile kansere karşı koruma sağlar. Ayrıca sindirim sistemine de iyi gelir ve kabızlık gibi problemleri önler. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Demirhindi suyu nasıl yapılır? Demirhindi, sağlığa birçok faydası olan bir meyvedir. Demirhindi suyu hazırlamak için öncelikle demirhindi meyvelerini iyice yıkayın. Ardından su dolu bir tencereye meyveleri ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamış suya biraz limon suyu ve bal ekleyerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt