Son konular

Faziletli Zamanlar

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
4527 Abdullah İbnu Kurt anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ancak:

Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban bayramı günüdür, bunu, fazilette Nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takib eder

Ebu Davud, Menasik 19, (1765)

4528 Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Medine'ye geldiğinde Medinelilerin iki (bayram) günleri vardı O günlerde oynayıp eğlenirlerdi

Bu iki gün(ün mana ve mahiyeti) nedir?diye sordu

Biz cahiliye devrinde bu günlerde eğlenirdik!dediler Aleyhissalatu vesselam:

Allah, bu iki bayramınızı onlardan daha uğurlu diğer iki günle değiştirdi: Kurban bayramı, Fıtır bayramıbuyurdu

Ebu Davud, Salat 245, (1134); Nesai, Iydeyn 1, (3, 179)

ZİLHİCCEDE ON GÜN

4529 İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm:

Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür!buyurmuştu Cemaatten:

Allah yolundaki cihaddan da mı?diye soran oldu

Cihaddan da! buyurdu Oysa bir kimse, canını, malını muhataraya atarak çıkar, hiçbir şeyle dönmezse (yani cihad sırasında ölürse) o kimse hariç

Buhari, Iydeyn 11; Ebu Davud, Savm 61, (2438); Tirmizi, Savm 52, (757)

4530 Tirmizi, bir öteki rivayette Ebu Hüreyre radıyallahu anh'tan şu ziyadeyi kaydetmiştir: Ondaki her bir günün orucu bir takvim oruca (sevabca) eşittir Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kıyamına (ihyasına) eşittir

Tirmizi, Savm 52, (758)

AREFE GÜNÜ

4531 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat:

Allah, hiçbir günde, arafe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azad etmez Allah (mahlûkâta rahmetiyle) yaklaşır ve onlarla meleklere karşı övünç eder ve:

Bunlar ne istiyorlar?der

Müslim, Hacc 436, (1348); Nesai, Hacc 194, (5, 251, 252)

4532 Talha İbnu Ubeydillah İbni Kerîz radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat:

Günlerin en efdali arafe günüdür (Faziletçe) cum'a'ya muvafakat eder O, cum'a günü haricen yapılan yetmiş haccdan efdaldir Duaların en efdali de arafe günü yapılan duadır Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en efdal söz de: Lâilahe illallah vahdehu lâşerikelehu (Allah birdir, ondan diğer ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür

İmam Malik Duaların en efdaliibaresinden sonraki kısmını Muvatta'da tahric etmiştir Rezin ise rivayeti tamamen değin tamamiyle tahric etmiştir

Muvatta, Hacc 346, (1, 422)

NISFU ŞA'BÂN

4533 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat:

Allah Teâla Hazretleri, Nısfu Şa'ban gecesinde dünya semasına iner ve Kelb Kabilesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha fazla sayıda günahı affeder

Tirmizi, Savm 39, (739), Rezin bu rivayette Ateşe müstehak olanlardanziyadesini kaydetmiştir

CUM'A GÜNÜ

4534 Evs İbnu Evs radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular oysa:

Cum'a, en uğurlu günlerinizden biridir Hz Adem aleyhisselam(ın toprağı) o gün yaratıldı, o gün kabzedildi (Kıyamette Sûr'a) o gün üflenecek, sayha da o günde olacak Öyleyse o gün bana salâvatı fazla okuyun Zira salâvatlarınız bana arzedilir!

Orada bulunanlar:

Salavatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!dediler Aleyhissalatu vesselam:

Allah Teala Hazretleri, Arz'a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldı! buyurdular

Ebu Davud, Salat 207, (1047); Nesai, Cum'a 5, (3, 91, 92)

4535 İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ancak:

Cum'a gecesi veya cum'a günü vefat eden hiçbir müslüman yoktur ama, Allah onu kabir fitnesinden korumamış olsun

Tirmizi, Cenaiz, 72, (1074)

4536 Hz Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm cum'a gününden iddia açıp dedi ancak:

Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar olduğu halde, o saate erse, Allah'tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verirBunu söylerken (Resulullah) eliyle o vaktin azlığını işaretliyordu

Buhari, Cum'a 37, Talak 24, Da'avat 61; Müslim, Cum'a 13, (852); Muvatta, Cum'a 15, (1, 108); Nesai, Cum'a 45, (3, 115, 116)

4537 Ebu Bürde, babası Ebu Musa elEş'ari radıyallahu anh'tan naklediyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın: Cum'adaki icabet saati imamın minbere oturduğu anla, namazdan çıkması anına değin geçen vakittirdediğini işittim

Müslim, Cum'a 16, (853); Ebu Davud, Salat 208, (1049)

4538 Hz Enes radıyallahu anh demiştir ama: Cuma günü, (duaların kabul edileceği) ümit edilen saati, ikindi namazından daha sonra güneşin ufuktan kaybolması anına kadar arayın

Tirmizi, Salat 354, (489)

MUHARREM

4539 Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular oysa:

Ramazan ayından sonra en faziletli oruç (ayı) şehrullah olan Muharrem ayıdır Farz namazdan daha sonra en efdal namaz da gece namazıdır

Müslim, Sıyam 202, (1163); Ebu Davud, Savm 55, (2429); Tirmizi, Salat 324, (438); Nesai, Kıyamu'lLeyl 7, (3, 207, 208)

4540 Hz Ali radıyallahu anh'ın anlattığına tarafından bir adam ona sorar:

Ramazandan sonradan hangi ayda oruç tutmamı nasihat edersiniz?

Ali radıyallahu anh şu cevabı verir:

Ben bu soruyu Resulullah'a soran kimseye rastlamamıştım Nihayet bir adam sordu O süre ben de yanlarında idim Dedi fakat: Ey Allah'ın Resûlü! Ramazandan sonra hangi ayda oruç tutmamı öğüt edersiniz?Şu cevabı lutfettiler:

Ramazan haricen da oruç yakalamak istersen Muharrem ayında tut Çünkü o Şehrullah (Allah'ın ayı)dır O ayda bir gün vardır ama, Allah onda bir kavmin günahlarını affetti, bir başka kavmin günahını da affedecek

Tirmizi, Savm 40, (741)

GECE

4541 Hz Câbir radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular oysa: Gecede bir saat vardır ancak, müslüman bir kimsenin Allah'tan, dünya veya ahirete müteallik bir hayır talebi, o saate rastlarsa, Allah dilediğini ona mutlaka verir Bu saat her gecede vardır

Müslim, Müsafirin 166, (757) *

Üst Alt