finansal yönetim nedir?

finansal yönetim nedir?
0
9

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Finansal Yönetimin Anlamı
Finansal Yönetim, işletme fonlarının alımı ve kullanılması gibi finansal faaliyetlerin planlanması, organize edilmesi, yönetilmesi ve kontrol edilmesi anlamına gelir. Genel yönetim ilkelerini işletmenin finansal kaynaklarına uygulamak anlamına gelir.

Kapsam / Elementler
Yatırım kararları sabit kıymetlere yatırım (sermaye bütçelemesi olarak adlandırılır) içerir. Mevcut varlıklara yatırım aynı zamanda işletme sermayesi kararları olarak adlandırılan yatırım kararlarının bir parçasıdır.
Finansal kararlar – Kaynağın türüne, finansman süresine, finansman maliyetine ve bunun geri dönüşüne bağlı kararlara bağlı olacak çeşitli kaynaklardan finansmanın artırılmasıyla ilgilidir.
Temettü kararı – Finans müdürü net kar dağıtımı konusunda karar almak zorundadır. Net karlar genellikle ikiye ayrılır:
Hissedarlara temettü – Temettü ve oranına karar verilmelidir.
Dağıtılmamış karlar – İşletmenin genişleme ve çeşitlendirme planlarına bağlı olarak tutulan karların tutarı kesinleşmelidir.
Finansal Yönetimin Amaçları
Finansal yönetim genellikle bir kaygının finansal kaynaklarının alımı, tahsisi ve kontrolü ile ilgilidir. Hedefler olabilir

Endişeye düzenli ve yeterli miktarda fon teminini sağlamak.
Kazanma kapasitesine, payın piyasa fiyatına, pay sahiplerinin beklentilerine bağlı olacak pay sahiplerine yeterli getiri sağlamak.
Optimum fon kullanımını sağlamak. Fonlar tedarik edildikten sonra, mümkün olan en az maliyetle mümkün olan en yüksek şekilde kullanılmalıdır.
Yatırımın güvenliğini sağlamak için, yani, fonların güvenli girişimlere yatırılması ve böylece yeterli getiri oranının elde edilebilmesi gerekmektedir.
Sağlam bir sermaye yapısı planlamak için-Borç ve öz sermaye arasında bir denge sağlanabilmesi için sağlam ve adil bir sermaye bileşimi olmalıdır.
Finansal Yönetimin İşlevleri
Sermaye gereksinimlerinin tahmini:
Bir finans yöneticisinin, şirketin sermaye gereksinimlerine ilişkin olarak tahmin yapması gerekir. Bu, beklenen maliyet ve karlara ve gelecekteki programlara ve endişenin politikalarına bağlı olacaktır. Tahminler, işletmenin kazanma kapasitesini artıracak şekilde yapılmalıdır.
Sermaye kompozisyonunun belirlenmesi: Tahmin yapıldıktan sonra sermaye yapısına karar verilmelidir. Bu, kısa ve uzun vadeli borç öz sermaye analizini içerir. Bu, bir şirketin sahip olduğu öz sermaye oranına ve dış taraflardan toplanması gereken ek fonlara bağlı olacaktır.
Fon kaynakları seçimi:Tedarik edilecek ilave fonlar için, bir şirketin birçok seçeneği vardır:
Hisse ihracı ve borç ihracı
Bankalardan ve finansal kuruluşlardan alınacak krediler
Halka açık mevduatlar tahvil gibi çekilecek.
Faktör seçimi, her kaynağın ve finansman süresinin göreceli yararına ve önemine bağlı olacaktır.
Fon yatırımı: Finans yöneticisi yatırımın güvenliğini sağlamak ve düzenli getiri sağlamak için fonları karlı girişimlere ayırmaya karar vermelidir.
Artığın elden çıkarılması:Net kar kararının finans yöneticisi tarafından alınması gerekir. Bu iki şekilde yapılabilir:
Temettü beyanı – Temettü oranının ve ikramiye gibi diğer avantajların belirlenmesini içerir.
Dağıtılmamış karlar – Hacim, şirketin genişleme, yenilikçilik, çeşitlendirme planlarına bağlı olacak şekilde kararlaştırılmalıdır.
Nakit yönetimi: Finans yöneticisi nakit yönetimi konusunda kararlar almak zorundadır. Ücret ve maaşların ödenmesi, elektrik ve su faturalarının ödenmesi, alacaklılara ödeme yapılması, mevcut yükümlülüklerin karşılanması, yeterli stokun korunması, hammadde alımı vb. Gibi birçok amaç için nakit para gereklidir.
Mali kontroller: Finans yöneticisi sadece fonları planlamak, tedarik etmek ve kullanmakla kalmaz, aynı zamanda finans üzerinde kontrol yapmak zorundadır. Bu, oran analizi, finansal tahmin, maliyet ve kar kontrolü vb. Gibi birçok teknikle yapılabilir.
 
Üst Alt