Fotoelektrik olayini kim buldu?

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,852
Tepkime puanı
395
Puanları
83
Forum Parası
600,455
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Fotoelektrik olayını kim buldu?

Einstein 1921 yılında "fotoelektrik etki yasasının keşfi" için ve Millikan ise 1923 yılında "temel elektrik yükü ve fotoelektrik etki" çalışmasıyla Nobel Ödüllerini aldılar.

Fotoelektrik olayı ışığın dalga modeli ile açıklanabilir mi?

Bu çelişkili sonuçlar dolayısıyla ışığın yapısı kuantum mekaniği gelişene kadar tam anlaşılamamıştır. Aslında iki taraf da haklıdır, ışık hem parçacık hem de dalga yapısına sahiptir. Buna ışığın dalga – parçacık ikiliği denir. Bizim yazımızın konusu olan fotoelektrik olay, ışığın parçacık karakteri ile gerçekleşir.
Saçılma nedir Radyoloji?
Compton olayı (veya Compton saçılması), yüksek enerjili X ışınlarının fotonu ile karbon atomunun serbest elektronunun çarpıştırılması sonucu elektronun ve fotonun şekildeki gibi saçılması olayıdır.
Fotoelektrik olay doyma potansiyeli nelere bağlıdır?
Doyma Potansiyeli (Vd) Enerji korunumundan, foton enerjisi ile üretecin oluşturduğu enerjinin toplamı, metalin bağlanma enerjisiyle fotoelektronun maksimum kinetik enerjisinin toplamına eşit olur.

I Max nelere bağlı?

İmax Akımı Büyüklüğü Nelere Bağlıdır: Foton sayısını arttırmak ( ışık akısını ) arttırmak. a) Işınların katot yüzeye dik gelmesi sağlanmalıdır. b) Işık kaynağının şiddetini arttırmak gerekir.

Işık hangi durumda dalga gibi davranır?

Fotoelektrik olay olarak adlandırılan bu olgu ışığın dalga gibi davranmasıyla açıklanamaz. Albert Einstein 1905 yılında fotoelektrik olayı ışığın foton adı verilen parçacıklardan oluştuğunu varsayarak açıklamıştı. Özetle ışık bazı durumlarda dalga bazı durumlarda ise parçacık gibi davranır.
Compton olayı ışığın hangi özelliğini açıklar?
Compton saçılan X ışınlarının dalga boyunun değişme sebebini, 1905 yılında Albert Einstein'ın öne sürdüğü ışığın kuantumlu modelini kullanarak açıkladı. Compton Saçılması olarak adlandırılan bu olay, ışığın parçacık özelliğinin en önemli ispatlarından birisidir.
Thomson saçılma nedir?
Thomson saçılması, elektromanyetik radyasyonun, serbest bir yüklü parçacık tarafından uğradığı esnek saçılmadır. Compton saçılmasının düşük enerji sınırı olup, saçılma sonucunda parçacığın kinetik enerjisi ve foton frekansı değişmez.
Compton saçılması nedeniyle uzaydan, özellikle de Güneş'ten gelen yüksek enerjili X-ışınları ve Gama ışınları atmosferimizi geçemezler. Atmosferin üst noktalarındaki atomlarla karşılaşan bu yüksek enerjili fotonlar, atomların elektronlarına çarparak saçılmaya uğrarlar. Yüzeye yüksek enerjiye sahip fotonlar ulaşamaz.
Işık akısı sabit kalacak biçimde anot ile katot arasındaki potansiyel fark yavaş yavaş attırıldığında devreden geçen akım artar ancak potansiyel farkın belli bir değerinde akım sabit bir değer alır. Potansiyel fark ne kadar artsa da akım bu maksimum değerinde kalır.
I0 nelere bağlı?
İ0 Akımı Büyüklüğü Nelere Bağlıdır: Fotoselin katoduna düşen foton sayısını artması İ0 değereni arttırır. (Not: Işık şiddeti: Işık kaynaklarından birim zamanda çıkan foton sayısı ile orantılı bir büyüklüktür.
Fotoelektrik akımın maksimum değeri neye bağlıdır?
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt