Frenk Maydanozunun Faydaları Yararları

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Frenk Maydanozu - Frenk Maydanozu Yararları - Frenk Maydanozu Hakkında




Kullanılan Kısımları: Çiçekli dallan- tohumu-toprak üstü kısımları

Toplama Zamanı: Mayıs-Haziran

Kurutma Şekli: Tohumları son baharda gölgede

Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, iştah açıcı, hazmettirin, balgam söktürücü, kuvvet vericidir, aybaşı kanım çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, basur memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydanozu tohumlan toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder.

YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini öner, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır, lapa haline getirilip göğüse konulur.

Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır, lapa halinde konulur.

YABANİ FRENK MAYDONOZU

-ANTHRİSCUS SYLVESTRİS-

Çiçekli dalları veya tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır.

HARDAL TOHUMU

-BRASSİCA NİGRA (SİNAPİS NİGRA)-

Diğer İsimleri: Eşek Hardalı, Kara Hardal, Siyah Hardal

ARAPÇA: HARDEL

İNGİLİZCE: BLACK MUSTARD SEED

ALMANCA: SCHWARZER SENFSAMEN

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Toz halinde iştah açıcı olarak kullanılır. Çok az miktarda midevi ve yatıştırıcıdır, hazımsızlıkta, idrar zorluğunda, iktidar-sızlıkta, sinir zafiyetinde kullanılır. Ağrı kesici, antiseptik, spazm çö-zücü, besleyici, müshil, bronşit ve romatizmada faydalıdır.

Günde birkaç defa yarım gr içilir.

Gastritte; hardal tohumu her gün kahvaltıdan evvel birinci gün 1 adet hergün 1 adet artırarak 20 gün 1 çay bardağı ılık su ile içilir ve hergün 1 adet azaltılarak devam edilir, 1 defada faydası görülmezse 2 defa tekrar edilmelidir, umumiyetle 1 defada iyi netice alınır.

Hardal unu balla karıştırılır. Soğuk algınlığı ve bronşite karşı yenilir.

Kanlı basurda hardal tohumu hafif kavrulur, toz haline getirilir, bal mumu ile hap yapılıp içilir.

Hardal kuvvetli anti mikrobiyal etkiye sahiptir.

Yüksek dozlarda zehirlenmelere sebep olur, sindirim sistemini tahriş eder.

Haricen Kullanılışı: Hardal unu balla macun yapılır, yakı gibi alna konulursa üşüyen uzuvları ve dimağı ısıtır.Temreğide sirke ile hamur haline getirilip temreğiye sürülür.

Romatizmada; 1 tatlı kaşığı hardal, 1 kaşık ince tuz karıştırılır, üzerine zeytinyağı konur, merhem kıvamına getirilir, 24 saat bekletilir, gece yatarken ağrıyan kısımlar ovulur, sabah ılık su ile yıkanır.
 
Üst Alt