Futbol Nedir? Nasıl Oynanır ve Futbolun Kuralları Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Günümüzde en çok sevilen ve takip edilen spor dalı olanfutbol nedir, bu oyun nasıl oynanıren anlaşılır bir şekilde ve kısaca futbolun kuralları nelerdir tek tek açıkladık . Penaltı hangi durumlarda verilir, ofsayt tam olarak nedir, serbest vuruş ne anlama geliyor ve maçın süresi ne kadar gibi tüm ayrıntılar yazımızda işte detaylar.


11 kişilik takımlardan oluşmaktadır. Sahada yer alan iki takımın karşılaşmasında el ve kol kullanılmadan oynanan bir oyundur. Oyunda her takımın birer kalesi ve bu kaleyi koruyan kalecisi vardır. Takımların kalecileri hariç 10 oyuncusu bulunur. Futbolda amaç oyuncuların karşı takımın kalesine topu sokmaktır. Kalenin içerisine tamamen giren top “gol” olur ve takım öne geçer.


Futbolda sadece kaleciler topu belirli alanlar içerisinde ellerine alabilirler. Kurallar gereği kaleciler hariç diğer oyuncuların topa herhangi bir elle teması olmamalıdır. Topa ayak, kafa ve vücutlarının diğer bölgeleri ile müdahale edebilirler.

Her takımın belli bir forması vardır. Bu formayı giyen oyuncunun ise belirli numara ve adı yazar. Yalnızca kalecilerin forması diğer oyunculardan farklıdır. Bunun sebebi ise; diğer oyuncularla karıştırılmaması içindir. Ayrıca futbolcunun özel olarak tasarlanmış birer krampon ayakkabısı olmak zorundadır. Sahada sadece krampon ayakkabı ile oynayabilir.



Futbol Kuralları Nelerdir?

PENALTI:



Ceza sahası, kale önlerinde kale çizgisine bitişik olan çizgidir. Bu alanda sadece kaleciler topa elleri ile müdahale edebilir ve hatta tutabilir. Fakat kaleci hariç diğer oyuncuların elle müdahalesi olmamalıdır.


Ceza alanı içerisinde karşı takımın oyuncusuna yapılan fauller ve kaleci dışındaki oyuncuların topa elle müdahalesinde penaltı olur. Oyuncular bu alanda son derece dikkatli olmalılar. Penaltı atışı, kale çizgisinden 11 metre uzaklıkta penaltı çizgisinin ortasından yapılır. Kaleci, penaltı atışını kullanan oyuncunun ayağından topu alamaz. Oyuncu penaltı atışını yapana kadar kalecinin ve diğer oyuncuların topa dokunması yasaktır. Penaltı vuruşu gerçekleştikten sonra kaleci topun kaleye girmesini engellemeye çalışır. Bu her ne kadar zor olsa da oyuncunun ve kalecinin tecrübesi oldukça önemlidir.

SERBEST VURUŞ:

Serbest vuruş, hakemin kuralları ihlal edildiğinde kullanılır. Bu vuruşun kullanıldığı alandan diğer rakip oyuncularının en az 9,15 metre uzaklıkta durmaları gerekir. Serbest vuruş kullanıldığında ise maç kaldığı yerden devam eder.

AUT:

Top hücumdaki takım oyuncusu tarafından aut çizgisini geçtiğinde meydana gelir. Bu durumda karşı takımdaki oyunculardan biri serbest atış kullanır.


TAÇ:

Oyunca top taç çizgisinden dışarıya çıktığında topu çıkaran takımın rakibi topu eline alarak belirli kurallar çerçevesinde serbest bir şekilde kullanır. Top herhangi bir hamle yapılmadan doğrudan kaleye gittiğinde gol geçersiz sayılır.

KORNER:

Takımın kale çizgisi sınırından dışarıya çıktığında rakibin korner çizgisi bölgesinden kullanarak topu oyuna dahil etmesine denir.

OFSAYT:

Genel olarak ofsaytı anlatmak ve açıklamak oldukça zordur. Biraz karmaşık gibi görülse de basittir. Topla hücuma kalkan takımda rakip kaleye doğru akın yapan takım oyuncularından birinin, kaleciyle arasında karşı takımdan herhangi bir oyuncunun bulunmaması durumudur. Sadece karşı takımın oyun alanı içerisinde gerçekleşir.

DİREKT SERBEST VURUŞ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Oyunda rakibi çelmelerse veya çelmelemeye kalkarsa,
Rakibe sert müdahale edip tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse,
Rakibin üstünden sıçrarsa,
Rakibe şarj yaparsa,
Karşı takımdan herhangi bir oyuncuya vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
Rakibini sert bir şekilde iterse, Ayrıca aşağıda yer alan 4 kural dışı hareket topun rakibe geçmesini sağlayarak rakip takım lehine direkt serbest vuruş kullanılır:
Oyuncunun topu kazanmak için ayakla müdahalesinde toptan önce rakibin ayağına müdahalesi,
Rakibini tutup çekerse,
Rakibine tükürürse,
Topu oyun içinde bilerek eliyle oynarsa.
Futbol Maçı Süresi?

Futbol müsabakalarında uzatmalar hariç maç toplamda 90 dakikadır. 2 tane 45’er dakikadan oluşur. Her yarı ise uzatmalar olmadan 45 dakikadır.

FUTBOLUN TARİHÇESİ

Ayak topu olarak isimlendirilen futbolun tarihi milattan öncesine kadar dayanmaktadır. Çok eski bir geçmişi olduğundan dolayı ne zaman ve nasıl doğduğu hakkında kesin bir ifade yoktur. Fakat Romalıların ayak topu şimdiki futbola benzemektedir. M.Ö 600’lü yıllarda Harpastum ismini verdikleri bu oyunu bir eğlence haline dönüştürmüşlerdir. Çoğu kaynakta bu bilgiler geçmektedir.

7’den 70’e hemen hemen herkesin bildiği ve takip ettiği bu spor dalının anavatanı İngiltere olarak bilinmektedir. Futbolun şimdiki adı da İngilizce kaynaklıdır. “Football” kelimesini “foot” (ayak) ve “ball” (top) kelimeleri oluşturmaktadır.


İlk futbol topu bir domuz derisinden yapılmıştır. Kısa sürede herkesin ilgisini çekmiştir ve hatta 1400’lü yılların başında krallık tarafından erkekleri pek iyi etkilemediğini düşünerek bu oyunu bir ara yasaklamıştır.

Geçmişten günümüze daha çok popüler olan bu spor, 19. yüzyılın başlarında kurallar konularak oynanmaya başlanmıştır. 1848 yılında Cambridge Üniversitesi’nde toplanan temsilciler, tarihte Cambridge Kuralları olarak bilinen ilk resmi futbol oyun kurallarını meydana getirmişlerdir.

Modern Futbola Geçiş Ne Zaman Olmuştur?

Gün geçtikçe daha ciddi oynanmaya başlanan bu oyun, ilk defa 1857 yılında resmileşmiştir. İlk futbol kulübünün kurulması futbolun resmileşmesinde etkili olmuştur. Bu kulübün ismi Sheffield’tır. Bir İngiliz takımı olan Sheffield’tan sonra art arda kulüpler kurulmaya başlanmıştır.

Birçok takımında kurulmasıyla futbolun ilk resmi kurumu FA (Football Association) – İngiltere Futbol Federasyonu 1863 yılında kurulmuştur. Günümüz futbolunun temel kurallarını barındıran 13 madde ile bir bildiri yayınlamıştır. Bu bildiri ile maçlar artık bu kurallar çerçevesinde oynanmaya başlanmıştır.

Dünya’daki ilk futbol turnuvası günümüzde de devam etmekte olan “FA CUP” adında bir İngiltere Federasyon Kupası’dır.

Futbol Tarihi Anektodları
1872 – İlk milli maç oynandı. İngiltere – İskoçya
1876 – Köşe vuruşu (korner) kuralı çıktı
1882 – Futbol kurallarını belirleyen İnternational Board kuruldu.
1891 – Penaltı kuralı onaylandı
1899 – Oyun süresinin 90 dakika olması belirlendi.
1903 – Averaj sistemi kabul edildi
1908 – Bu spor ilk kez olimpiyat oyunlarında oynandı (Londra)
 
Üst Alt