Fütüvvet ve melâmet hangi tasavvuf mektebinin öne çıkan özelliğidir?

Fütüvvet ve melâmet hangi tasavvuf mektebinin öne çıkan özelliğidir?
0
19

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Fütüvvet kültürü nedir?
Fütüvvet (Arapça: فتوت), tasavvufta bir akım, dinî ve mesleki birlik, esnaf teşkilatı veya Anadolu'da 13. yüzyıldan bu yana görülen örgütlenmiş zanaatçılar ve esnaf birlikleri.

Fütüvvet teşkilatı hangi cemaatin?
Hz. Peygamber (asv) de bu irfanı Hz. Ali'ye ve Ehl-i Beyt'e emanet etmiştir. Fütüvvet, Ehl-i Beyt'in Medine'den çıkarılması üzerine Horasan'da Türkmen topluluklarını teşkilatlandırmıştır.

Fütüvvet ve Ahilik nedir?
Fütüvvet, Anadolu'da ortaya çıkmış olan ve temelinde hoşgörü bulunan bir sistemdir. Esnaf ve zanaatkarlar için kurulmuş olan bu teşkilatın bir benzeri olarak Ahilik teşkilatı karşımıza çıkmaktadır.

Fütüvvet ne anlama gelir?
Fütüvvet; toplumdaki kardeşliği, yiğitliği, mertliği, yardım ve dayanışmayı temsil eden ve zaman içerisinde gelenekselleşmiş hem toplumsal bir kurum hem de daha sonraları örgütlenmiş bir meslek kuruluşudur. Aynı zamanda tasavvuf erbabı tarafından benimsenmiş bir kavramdır.

Fütüvvet felsefesi nedir?
Fütüvvet kavramı, Kur'an'daki 'îsâr' kavramı ile irtibatlı ve yakın anlamlıdır. Îsâr, “Ele geçen bir şeyi tercihen başkalarının istifadesine sunmak, ele geçmeyen bir şey için de şükretmek” demektir. Kısaca kişinin kardeşini kendi nefsine tercih etmesidir. Dolayısıyla fütüvvet ahlakı, îsârı esas alır.

Islamin Yayilmasinda etkili olan fütüvvet kavramı nedir?
Gençlik, erlik, yiğitlik anlamında Arapça bir kelime olan fütüvvet, bir çeşit fedakârlık, mertlik, yiğitlik teşkilatıdır. Fütüvvet, başta Bağdat olmak üzere büyük İslam kentlerinde işsiz güçsüz dolaşan gençleri bir araya getirmiştir.

Fütüvvet teşkilatını kim kurdu?
Fütüvvet teşkilatının kuruluşu Abbasi Halifeliği dönemine şayandır.

Fütüvvetname kime ait?
Günümüze ulaşan en eski fütüvvetnâme, 10. yüzyılda mutasavvıf Şulemi tarafından yazılan Arapça Kitabü'l-Fütüvve'dir. Yazarın adıyla birlikte söylenenler de vardır: Burgazi Fütüvvetnâme'si, Nasırî Fütüvvetnâmesi, Haliloğlu Yahya Fütüvetnamesi gibi.
 
Üst Alt